Novartis: Ο Λοβέρδος, οι κλήσεις σε μη πολιτικά πρόσωπα και το “ορφανό εκατομμύριο”
Τα άτομα που σχετίζονται με τη θητεία του Ανδρέα Λοβέρδου στο Υπουργείο Υγείας, αναμένεται να περάσουν σύντομα το εισαγγελικό κατώφλι με την ιδιότητα του ύποπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Πρόκειται για 20 άτομα που έχουν άμεση σχέση με τη φαρμακοβιομηχανία την περίοδο Απριλίου 2011 - Μαΐου 2012.
- 09 Απριλίου 2019 07:22
Στην κλήτευση τουλάχιστον 20 ατόμων, τα οποία δεν φέρουν την πολιτική ιδιότητα αλλά εμφανίζονται να έχουν άμεση σχέση με τη δράση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis την περίοδο Απρίλιο 2011 – Μάιο 2012, κατά την υπουργία του Ανδρέα Λοβέρδου, προχωρά η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.
Οι εισαγγελικές αρχές έχοντας ήδη ολοκληρώσει το πρώτο σκέλος της έρευνάς τους, το οποίο αφορά στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, πλέον προχωρούν σε ανωμοτί καταθέσεις εμπλεκόμενων μη πολιτικών προσώπων, στέλνοντας τις πρώτες κλήσεις ακόμη και σήμερα. Το κατώφλι της Εισαγγελίας θα περάσουν σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα σε άλλους, ένα σημαντικό για την έρευνα πρόσωπο, καθώς εμφανίζεται να συνεργάστηκε με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία. Σε αυτό έχει αναφερθεί και ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», λέγοντας ότι «έκανε το ξέπλυμα των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας».
Πληροφορίες αναφέρουν πως από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελείς, προκύπτει ότι μέσα σε 24 ώρες η Novartis προχωρούσε στην κατάθεση και εν συνεχεία στην ανάληψη υψηλών χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς διαφημιστικής εταιρίας του, δίνοντας έτσι την εντύπωση πως αφορά σε «βιτρίνα» για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Την ίδια ώρα, σημαντικά για τις εξελίξεις είναι και τα εικονικά τιμολόγια που φαίνεται να εκδόθηκαν από τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς (Σκαϊ fm, Vima fm και Αθήνα 9,84), αλλά όταν οι αρμόδιοι ρωτήθηκαν σχετικά, αρνήθηκαν ότι παρείχαν τις υπηρεσίες για τις οποίες εκείνα είχαν «κοπεί».
Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με τις καταθέσεις τόσο των προστατευόμενων μαρτύρων, όσο και απλών προσώπων που είχαν γνώση για τα όσα παρασκηνιακά φέρονται να διαδραματίζονταν προκειμένου να επιτευχθούν οι υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, οδήγησαν τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς να ζητήσουν την άρση της βουλευτικής ασυλίας του νυν βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου, για να τον φέρουν ενώπιον τους.
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αναμένεται, εφόσον υπάρξει η απαραίτητη έγκριση από τη Βουλή, σύντομα να περάσει το εισαγγελικό κατώφλι προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας και για τα τέσσερα φαρμακευτικά σκευάσματα της Novartis (Gilenya, Tasigna των 150 mg και των200 mg και Lucentis) για τα οποία φέρονται να μην ελήφθη υπόψη ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών ευρωπαϊκών χωρών, ενώ τέθηκαν σε κυκλοφορία σε σύντομο χρόνο, δίχως να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις. Κι όλα αυτά ενώ οι τζίροι της φαρμακοβιομηχανίας εμφανίζονται το επίμαχο διάστημα να έχουν ανοδική πορεία, αργότερα τα «νούμερα» φαίνονται πάλι να πέφτουν.
Το “ορφανό εκατομμύριο” του Κ. Φρουζή
Ωστόσο, «ορφανό» παραμένει ακόμη το ένα εκατομμύριο ευρώ που φέρεται να είχε στην κατοχή του σε σακούλες ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, ο οποίος μάλιστα έχει δηλώσει με τον πλέον πιο επίσημο τρόπο την ύπαρξή τους, καθώς το αναφέρει σε αγωγή που έχει καταθέσει σε βάρος συγγενικών του προσώπων.
Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, την ιστορία του οποίου είχε αποκαλύψει το «Έθνος της Κυριακής», φέρεται να έχει κινήσει το ενδιαφέρον των εισαγγελικών αρχών ως προς την προέλευση του, αφού τα χρήματα εμφανίζονται να παραδόθηκαν σε φιλικά του πρόσωπα για «φύλαξη» τον Ιανουάριο του 2017, ενώ η έρευνα για τα έργα και τις ημέρες της Novartis είχε παραγγελθεί τον Δεκέμβριο του 2016.
Παράλληλα, η προκαταρκτική εξέταση συνεχίζεται για τα υπόλοιπα πέντε πολιτικά πρόσωπα, και συγκεκριμένα τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, η θητεία της οποίας λήγει τις επόμενες ημέρες και μάλιστα ήδη έχει σταλεί στον Άρειο Πάγο αίτημα για την ανανέωση ή μη της θέσης της, καλείται να συνεχίσει την εξέταση των στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει να σταχυολογήσει.
Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές πάντως, έως τον Μάιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και για τα πέντε πολιτικά πρόσωπα που συνεχίζονται να ελέγχονται. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του μήνα Απριλίου δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες αρχειοθετήσεις. Ήδη, εκτός «κάδρου» τέθηκαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Παναγιώτης Πικραμμένος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Ανδρέας Λυκουρέντζος, για τους οποίους η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.