Ο Αρκάς ανέβασε σκίτσο κατά των αντιεμβολιαστών και δέχθηκε επίθεση από τον Πετράκο
Ο Αρκάς, παρομοιάζει τον κορονοϊό με φωτιά και το εμβόλιο σαν τον πυροσβέστη. Παρέμβαση Πετράκου που κάνει λόγο για "πειραματικά σκευάσματα". Τι ισχύει για τις παρενέργειες βάσει της ανάλυσης του Η.Μόσιαλου.
- 06 Ιουλίου 2021 17:31
Ο Αρκάς επανήλθε στα πολιτικο-κοινωνικά σχόλια, αυτή τη φορά με ανάρτηση κατά των αντιεμβολιαστών.
Συγκεκριμένα, σε σκίτσο που ανέβασε στην επίσημη σελίδα του στο facebook, δημοσίευσε καρέ όπου απεικονίζεται ένας άνθρωπος σε περβάζι ο οποίος αρνείται τη βοήθεια πυροσβέστη έναντι της φωτιάς που καίει το σπίτι του. Εν προκειμένω, με αυτό τον τρόπο ο σκιτσογράφος ήθελε να κάνει μια αλληγορία για να στηλιτεύσει τους αρνητές των εμβολίων κατά της πανδημίας, η οποία όμως δεν έτυχε μόνο θερμής υποδοχής στα σχόλια των χρηστών.
Η πλειοψηφία των αντιδράσεων ήταν θετική, ωστόσο δεν έλειψαν οι αντιδράσεις και η κριτική. Πέραν των “αντιεμβολιαστών συνείδησης”, πολλοί χρήστες ανέφεραν εύλογα, πως αντί να “κουνά το δάχτυλο” θα ήταν καλό να ευαισθητοποιήσει το κοινό του προκρίνοντας τα θετικά των εμβολίων έναντι των απειροελάχιστων παρενεργειών. Κάτι που θα μπορούσε για παράδειγμα να κάνει, αν έβαζε τους γονείς του “Θανασάκη” να κάνουν εμβόλιο για να αγκαλιάζουν άφοβα τους συγγενείς τους.
Άλλοι φυσικά του άσκησαν κριτική κάνοντας λόγο για… “συστημική προπαγάνδα”, και εν γένει κάτω από το σκίτσο άνοιξε ένας διαδικτυακός πόλεμος που το τελευταίο διάστημα δείχνει να εντείνεται στα social media της χώρας, και όχι μόνο.
Μεταξύ των σχολιαστών που πήραν θέση ήταν και ο Γρηγόρης Πετράκος, ο οποίος για άλλη μια φορά έκανε λόγο για “πειραματικά σκευάσματα”, εκφράζοντας την “απογοήτευσή” του.
Να αναφερθεί εδώ πως η Pfizer – BioNTech αναμένεται να λάβει και πλήρη έγκριση στις ΗΠΑ κατόπιν σχετικού αιτήματος που έχουν καταθέσει. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες ζήτησαν μόνιμη κανονιστική έγκριση, η οποία απαιτεί μακροπρόθεσμα δεδομένα παρακολούθησης σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου έως και έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Το ίδιο ισχύει και για το εμβόλιο της Moderna, με τις εγκρίσεις να αναμένονται στις αρχές του Αυγούστου.
Μόσιαλος: Ο κίνδυνος περικαρδίτιδας – μυοκαρδίτιδας από εμβόλιο Pfizer και Moderna – Οι θάνατοι από AstraZeneca
Σημειώνεται πως σε πρόσφατη ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, παρέχει στοιχεία για τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna) και των θρομβώσεων με AstraZeneca.
Ο καθηγητής αναφέρει πως η πιθανότητα καρδιολογικών προβλημάτων με mRNA είναι πολύ μικρή, ενώ η θνητότητα από θρόμβωση έπειτα από εμβολιασμό με AstraZeneca είναι 0,22 ανά εκατομμύριο δόσεων.
Αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του:
“Η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας η περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό με mRNA εμβόλια είναι εξαιρετικά μικρή. Στην Αγγλία έχουν, μέχρι στιγμής, καταγραφεί 39 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και 27 περιπτώσεις περικαρδίτιδας μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο αριθμός των περιστατικών δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο σε αντίστοιχο πληθυσμό μη εμβολιασμένων για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Ανάλυση των δεδομένων στις ΗΠΑ έδειξε ότι η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας η περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό (αν όντως υπάρχει συσχέτιση) είναι μεγαλύτερη μετά τη δεύτερη δόση και λίγο μεγαλύτερη με το εμβόλιο της Moderna (24.7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο) στην ηλικιακή ομάδα 16-39 ετών σε σύγκριση με το εμβόλιο της Pfizer (10.4/εκατομμύριο δόσεων).
Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ήπιες και εύκολα αντιμετωπίσιμες, οι ασθενείς μένουν κατά μέσο όρο 4 ημέρες στο νοσοκομείο, ενώ δεν έχουν καταγράφει θάνατοι εξαιτίας των παρενεργειών”.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Βρετανική ρυθμιστική αρχή έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τα στοιχεία των θρομβώσεων μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της ΑstraΖeneca:
“Η επίπτωση, μέχρι την περασμένη Πέμπτη, ήταν 1,5 ανά εκατομμύριο δόσεων και η θνητότητα μετά από ιδιάζουσα θρόμβωση, ήταν 14,8%. Επομένως, η θνητότητα ανά εκατομμύριο δόσεων είναι 0,22.
Περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η επίπτωση είναι μικρότερη στην ηλικιακή ομάδα 18 – 49 ετών (0,7 θρομβώσεις ανά εκατομμύριο δόσεων) και μεγαλύτερη στην ηλικιακή ομάδα των 50+ (1,5 ανά εκατομμύριο δόσεων).
Αν κάνουμε αναγωγή της συνολικής θνητότητας, μετά από ιδιάζουσα θρόμβωση, στην ηλικιακή ομάδα 18-49 (δεν έχουμε ακόμη πιο αναλυτικά στοιχεία) τότε προκύπτει ότι, με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, η θνητότητα, για αυτή την ομάδα, είναι 0,1 ανά εκατομμύριο δόσεων.
Δεν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε άμεσα τα στοιχεία της πρώτης με τη δεύτερη δόση γιατί έχουμε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και αριθμό δόσεων ανά ηλικιακή ομάδα, αλλά είναι εμφανές ότι η πιθανότητα ιδιάζουσας θρόμβωσης είναι πολύ μικρότερη μετά τη δεύτερη δόση, ιδιαίτερα στους κάτω των 50 ετών.
Υπενθυμίζω ότι μέχρι σήμερα είχαμε 3,879,410 θανάτους εξαιτίας της νόσου του Covid-19 και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά γιατί οι περισσότερες χώρες του πλανήτη δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά εμβόλια”.
Διαβάστε εδώ την έκθεση του ΕΚΠΑ για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.
Τα στοιχεία δείχνουν πάντως, ότι και κατά της Δέλτα ο πλήρης εμβολιασμός αποδεικνύεται αποτελεσματικός. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία από τη Βρετανία, δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είναι κατά 88% αποτελεσματικές στην αποτροπή λοίμωξης με οποιαδήποτε συμπτώματα από τη Δέλτα και κατά 95% στην αποφυγή νοσηλείας. Όμως η μία μόνο δόση έχει αποτελεσματικότητα μόνο 33% στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης. Στο Ισραήλ, με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων (γύρω στο 85% των ενηλίκων), παρατηρείται μια μικρή αύξηση στα νέα κρούσματα από Δέλτα (περίπου το 30% σε πλήρως εμβολιασμένους), αλλά μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα σε εμβολιασμένο δεν έχει οδηγήσει σε βαριά Covid-19, με άλλα λόγια τα εμβόλια πράγματι προφυλάσσουν.
Ενδεικτικά, στη Βρετανία μετά την εμφάνιση της Δέλτα, παρόλο που ο μισός πληθυσμός έχει πλήρως εμβολιαστεί, τα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί, ενώ οι νοσηλείες λόγω Covid-19 έχουν περίπου διπλασιαστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν “δουλεύουν”, αλλά απλούστατα ακόμη και χώρες με προχωρημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχουν ακόμη ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων και άρα ευάλωτων ανθρώπων.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις