Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή πέστροφα που περιέχει παθογόνο βακτήριο

Διαβάζεται σε 2'
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή πέστροφα που περιέχει παθογόνο βακτήριο
Πέστροφα (Φωτογραφία αρχείου) iStock

Στην ανάκληση καπνιστής πέστροφας έπειτα από ελέγχους, προχωρά ο ΕΦΕΤ, καθώς διαπιστώθηκε η παρουσία παθογόνου μικροοργανισμού.

Καπνιστή πέστροφα ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μετά από σχετικό έλεγχο όπου διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, ο παθογόνος μικροοργανισμός Listeria monocytogenes εντοπίστηκε σε δείγμα καπνιστής πέστροφας, με την εμπορική ονομασία «ΠΕΣΤΡΟΦΑ ΚΑΠΝΙΣΤΗ DODONI» με αριθμό παρτίδας 01280524 και ημερομηνία λήξεως 07/10/2024.

H καπνιστή πέστροφα παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την Επιχείρηση TSIALIOS FARM ΤΣΙΑΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ & ΚΩΝ/ΝΟΣ Ο.Ε. που εδρεύει στην Σινώπη Πρέβεζας.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Τι προκαλεί το βακτήριο Listeria monocytogenes

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος), και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα