O Γιάννης Ζαμπετάκης στο News247
Ο καθηγητής Γιάννης Ζαμπετάκης, υποψήφιος με τους Οικολόγους–Πράσινους, μιλά στο News247 για την ανάγκη αλλαγής του τρόπου που βλέπουμε την πολιτική
- 28 Σεπτεμβρίου 2009 09:16
Ο Γιάννης Ζαμπετάκης, υποψήφιος με τους Οικολόγους – Πράσινους στην Εύβοια, είναι επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και με αυτήν την ιδιότητα τον γνωρίζουμε οι περισσότεροι καθώς είναι συνεχείς οι παρεμβάσεις του σε διάφορα περιβαλλοντικά θέματα και διατροφικά ζητήματα που έχουν απασχολήσει την κοινωνία.
– Ποια νομίζετε ότι είναι η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή στη ζωή ενός πολιτικού;
H καλύτερη στιγμή είναι όταν βλέπει τις ιδέες του να τις δέχεται ο διπλανός του. Η χειρότερη είναι όταν βλέπει τον κόσμο να καίγεται αλλά τα ΜΜΕ να ασχολούνται με το…Μακεδονικό.
– Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν, ώστε ο κόσμος να μην σκέφτεται αρνητικά για τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα;
Δεν υπάρχουν ενέργειες που πρέπει να γίνουν αλλά να κοιτάξουμε μέσα μας και γύρω μας! Γιατί ασχολούνται με την πολιτική όσοι ασχολούνται; Για να κάνουνε νόμιμα και ηθικά πράγματα ή για να αλλάξουμε όλοι μαζί τον κόσμο; Εμείς να βγούμε μπροστά και να στηρίξουμε ανθρώπους της διπλανής πόρτας με λόγο φρέσκο και όχι ξύλινο. Έτσι και το σύστημα θα αλλάξει και η αρνητική μας προδιάθεση προς αυτό.
– Ποια νομίζετε ότι είναι η πρώτη και πιο επείγουσα πρωτοβουλία, ανάμεσα σε άλλες που σίγουρα είναι πολλές, που θα πρέπει να πάρει η νέα κυβέρνηση μετά τον σχηματισμό της;
Ισχυρό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Τροφίμων! Διότι το περιβάλλον και τα τρόφιμα είναι αλληλένδετα και οι πολιτικές (καταγραφή, έλεγχοι, διαχείριση) για δάση, νερό, τρόφιμα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται με μια ολιστική προσέγγιση! Αυτό υπονοεί και το όνομα του blog μου (environmentfood).
– Πως νομίζετε ότι μπορεί να μειωθεί η «απόσταση» μεταξύ πολιτικών και πολιτών;
Οι πολιτικοί ας θυμηθούν από πού βγαίνει η λέξη «πολιτική»…Οι πολίτες δίνουν νόημα στην πολιτική! Άρα…ας κοιτάξουμε να ανανεώσουμε τους 300 της νέας βουλής από 4.10.09 με ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Αρκετά πια …με τους γιατρούς και τους δικηγόρους. Όταν στην πολιτική μπουν άνθρωποι της βιοπάλης και της καθημερινότητας (από τα Νηπιαγωγεία μέχρι τα Πανεπιστήμια και από λιανεμπόρους μέχρι …ψαράδες), τότε θα μειωθεί αυτή η «απόσταση».
– Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν την έκβαση του συγκεκριμένου προεκλογικού αγώνα;
Από το πόσο θέλουμε να αλλάξουμε εμείς ως άνθρωποι και επαγωγικά να αλλάξουμε τον κόσμο. Από το πόσο θα αφήσουμε το φόβο (για τον μετανάστη) να καλύψει τα πραγματικά προβλήματα (τα καμένα δάση μας, το βρώμικο νερό, την ανεργία, την παιδεία σε άθλια κτίρια).
– Παίζει ρόλο το debate; Εσείς πως είδατε τις δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις;
Μία από τα ίδια. Η μόνη ευχάριστη έκπληξη ήταν η ειλικρινής εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα και ο φρέσκος ουσιαστικός λόγος του Νίκου Χρυσόγελου! Το νερό από τον Ασωπό έκλεψε την παράσταση! Και δεν ήταν ένα απλό επικοινωνιακό τρικ. Στους Οικ. Πράσινους ασχολούμαστε χρόνια με τον Ασωπό σε συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής και την Μεγάλη Τετάρτη του 2009, οι Οικ. Πράσινοι οργανώσαμε ημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο για τον Ασωπό. Ανάλογα, στις 10.9.2009, καταθέσαμε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το νερό της Μεσσαπίας, τον δεύτερο Ασωπό της χώρας μας.
– Ποιο είναι το μεγαλύτερο ατού αλλά και το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει, κατά τη γνώμη σας το κόμμα σας;
Ατού; Πολλά υπάρχουν. Το μεγαλύτερο όμως είναι ότι είμαστε ένα κόμμα συμμετοχικό, χωρίς αρχηγό και την αρχή του ενός! Στους Οικολόγους Πράσινους, Αρχηγοί είμαστε όλοι μας! Με συμμετοχή στη διαμόρφωση των θέσεών μας και άμεση επαφή με τα προβλήματα. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί αλλά επαγγελματίες (δάσκαλοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι κλπ) που θέλουμε να φέρουμε μια νέα ματιά στην Πολιτική!
Λάθος…το ότι ανεχόμαστε ακόμα να μας ρωτάνε για το …Μακεδονικό. Το πρόβλημα με τις θέσεις μας επ’αυτού δεν έπρεπε να υπάρξει ποτέ. Διότι οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και εδώ και σε όλα τα θέματα.
– Πως θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να συμβάλλετε στην ελληνική κοινωνία, εσείς προσωπικά, εφόσον εκλεγείτε στο ελληνικό κοινοβούλιο;
Το πράσινο, το καθαρό νερό και ο καθαρός αέρας είναι συνταγματικά μας δικαιώματα! Με τους Οικολόγους Πράσινους στη Βουλή, αυτό θα τους το λέμε κάθε μέρα.
Μέχρι να καθαρίσει ο Ασωπός και η Μεσσαπία.
Μέχρι να κλείσει και ο τελευταίος ΧΑΔΑ στη χώρα.
Μέχρι να αρχίσει να διδάσκεται η οικολογία και η βιολογική διατροφή από τα …νηπιαγωγεία.
– Ποιες είναι οι τρεις σημαντικότερες περιβαλλοντικές προκλήσεις και πως πρέπει την επομένη των εκλογών να ανταποκριθεί η νέα κυβέρνηση αλλά και τα λοιπά πολιτικά κόμματα;
1. Η ρύπανση του νερού στον Ασωπό και στη Μεσσαπία. Στο Δήμο Μεσσαπίων, σήμερα 30.000 κάτοικοι πίνουν καρκινογόνο νερό. Αυτό το έγκλημα πρέπει να σταματήσει τώρα!
2. Οι ανεξέλεγκτες χωματερές σε όλη την Ελλάδα. Τα σκουπίδια, τα τοξικά απόβλητα, τα απορρίμματα (αστικά ή βιομηχανικά) καταλήγουν στις λίμνες και στα ποτάμια ή στη θάλασσα και τοξινώνουν ανεπανόρθωτα το νερό, τη διατροφική αλυσίδα την ίδια μας τη ζωή.
3. Το καθεστώς αδειοδότησης των βιομηχανιών. Δεν μπορεί να δίνονται άδειες λειτουργίες από αιρετούς (Νομάρχες).
Είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή αδειοδότησης και ελέγχου όλων των βιομηχανιών της χώρας. Μόνο έτσι θα σταματήσει το λαθρεμπόριο τοξικών αποβλήτων που το πήραν χαμπάρι και στις Βρυξέλλες και θα καταδικάσουν την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Στις 4 του Οκτώβρη καλούμαστε να σταματήσουμε την λαίλαπα της Νέας Διακυβέρνησης (ΝΔ). Καλούμαστε να δώσουμε με την ψήφο μας εντολή σε μια καινούργια κυβέρνηση που θα έχει στο επίκεντρό της τον Άνθρωπο και την Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Μια κυβέρνηση που θα βλέπει τον άνθρωπο ως ανεξάρτητη οντότητα με δικαιώματα (για Υγεία, Παιδεία, καθαρό νερό) και όχι απλά ως μια οικονομική μονάδα. Ο Άνθρωπος. Χωρίς να μας νοιάζει το χρώμα του δέρματός του ή η θρησκεία του!
Μια κυβέρνηση που θα νοιαστεί για την Βιώσιμη Ανάπτυξη χωρίς να στέκεται στο τι χρώμα είναι η Ανάπτυξη! Μιας και μέχρι σήμερα, δεν έχει επινοηθεί (ακόμη) είδος πράσινης ανάπτυξης, με ή χωρίς εισαγωγικά, συμβατό με τις σημερινές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το επίδομα θέρμανσης, την εκτροπή του Αχελώου, τα γήπεδα γκολφ, τους νέους αυτοκινητοδρόμους στην Αττική ή την εκτός Σχεδίου δόμηση.
Το 1998 επί ΠΑΣΟΚ, η Πεντέλη κάηκε και το Ντράφι δεν είχε βίλες…Το 2009 επί ΝΔ, η Πεντέλη κάηκε ξανά αλλά το Ντράφι έχει βίλες…