Ο ΟΤΕ επιστρέφει στο κέντρο – Στην Πατησίων το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών
Διαβάζεται σε 3'Το ιστορικό Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, που βρίσκεται σήμερα στη Νέα Κηφισιά, μεταφέρεται στην οδό Πατησίων.
- 24 Μαΐου 2024 07:07
Στην οδό Πατησίων 85 μεταφέρεται το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ. Σε δημοσιογραφική συνάντηση που έγινε χθες 23 Μαΐου ανακοινώθηκε η μεταφορά του ιστορικού Μουσείο που βρίσκεται σήμερα στη Νέα Κηφισιά. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου 3-4 χρόνια.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ομίλου κ.Τσαμάζ, ο ΟΤΕ είναι θεματοφύλακας της πολιτιστικής και τεχνολογικής κληρονομιάς της χώρας. Στο κτίριο του υπεραστικού μεγάρου Αθηνών στην Πατησίων το νέο Μουσείο. Παρακαταθήκη για τις νέες γενιές ο στόχος, θα προβάλει την ιστορία και την συμβολή του ΟΤΕ στην τηλεπικοινωνιακή ιστορία της χώρας. Θα είναι ένα μουσείο καινοτομιών κ είναι μέρος του οράματος μας. Η αναβάθμιση κ μεταφορά του στο κέντρο είναι μέρος της στρατηγικής μας. Προσφορά του ΟΤΕ σε πάνω από 25 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. “Όταν θα ανοίξει τις πύλες του θα είναι μια εμπειρία και είμαστε όλοι υπερήφανοι” ανέφερε ολοκληρώνοντας ο κ.Τσαμάζ.
Από την πλευρά του ο Μπάμπης Μαζαράκης cfo του Ομίλου: το ΥΜΑ (υπεραστικό μέγαρο Αθηνών) ξεκινησε να χτίζεται το 1952 υπό την επίβλεψη του Κώστα Κιτσίκη. Εξυπηρετούσε κλήσεις, διεθνή τηλεγραφήματα και τηλεφωτογραφίες. Το 1968 λειτούργησε από τα πρώτα τηλεοπτικά στούντιο. Συνολική ένταση ΥΜΑ κ ΝΥΜΑ 40.000τμ δηλαδή περίπου το μισό από όσο είναι σήμερα το Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι. Τώρα είναι στο στάδιο των μελετών και προς το παρόν δεν υπάρχει κόστος.
Η ΟΤΕ Estate θυγατρική του ΟΤΕ που διαχειρίζεται σχεδόν όλα τα ακίνητα κάνει επίβλεψη του έργου με το αρχιτεκτονικό γραφείο Κούρκουλα. Στόχος είναι μα γίνονται βιώσιμα κτίρια.
Στη συνέχεια μίλησε ο κ.Κούρκουλας από το Αρχιτεκτονικό γραφείο Κοκκίνου-Κούρκουλα. Όπως ανέφερε, τα έργα του ΟΤΕ είναι έργα σημαντικών αρχιτεκτόνων. Η απόφαση μεταφοράς του μουσείου στο κέντρο, δίνει νέα θέση μέσα στην πόλη. Θα είναι 5000τμ, ακολουθεί με οικολογική διάθεση, βλέπουμε τι κρατάμε και συμβάλλουν στη σχέση υλικών και άυλων επικοινωνιών. Βρίσκεται κοντά στο Πεδίο του Άρεως. Πολύ κοντά στο σταθμό Βικτώρια και στο μέλλον στο σταθμό Αλεξάνδρας της γραμμής 4 του Μετρό. Θα πιστοποιηθεί κατά LEED (μάλλον platinum), θα έχει χρήση ΒΙΜ, θα γίνει επανάχρηση υλικών. Θα υπάρχει ένα αίθριο που διαπερνά κατακόρυφα το κτίριο.
Στοιχεία του Μουσείου
Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών συνοψίζονται 55 χρόνια ιστορίας, 37.000 αντικείμενα και αρχεία, 800 τηλεγραφήματα, 3500 συσκευές τηλεφώνου, 1500 τηλεφωτογραφίες, 240 διαφημίσεις, 70.000 αρχιτεκτονικά σχέδια.
Θα υπάρχει δυνατότητα AR & VR. Περίπου θα υπάρχουν 300.000 επισκέπτες ανά έτος. Το 90% των συλλογών έχει ψηφιοποιηθεί. Ξεκίνησε η διαδικασία το 2014.
Εδώ και περίπου 3 χρόνια έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες με το ξήλωμα του εσωτερικού. Η πρόσοψη θα διατηρηθεί, θα είναι προσβάσιμο σε άτομα ΑΜΕΑ και θα είναι χαρακτηρισμένο ως ενεργειακό.