Ο ρόλος των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο και η δύναμη της Ελλάδας

Ο ρόλος των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο και η δύναμη της Ελλάδας
Ο Αρχηγός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Τζόζεφ Ντάντφορντ AP

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά που έχει η Ελλάδα και η σημασία της επίσκεψης Ντάντφορντ. Η χώρα μας πρέπει να μπει στο τερέν και να... παίξει, κερδίζοντας ότι μπορεί για τα εθνικά μας συμφέροντα.

“Θέλω να δω την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο από την οπτική γωνία των Ελλήνων”, δήλωσε ο Αρχηγός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Τζόζεφ Ντάντφορντ. Σύμφωνα με το militaire.gr δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί ζητούν την “γεωπολιτική ματιά μας”,  δίνοντάς μας ρόλο στην περιοχή που για κάποιους ανεξήγητους από τη λογική λόγους, αρνούμαστε να παίξουμε.

Το καλοκαίρι του 2013, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ΥΕΘΑ τότε, είχε βγει εντυπωσιασμένος από το Πεντάγωνο, μετά από την συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέϊγκελ. “Με είχε απέναντί του και με ρώτησε για τα πάντα. Τη Συρία, τη Λιβύη, όσα γίνονται γύρω από την Ελλάδα”, είχε πει ο Αβραμόπουλος στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύαμε στο ταξίδι. Ο Χέϊγκελ ήθελε να μάθει τα πάντα από κάποιον που δεν ήξερε απλά τι συμβαίνει στην περιοχή, αλλά ζούσε σ΄αυτή. Ο Αμερικανός είχε από τότε θέσει το αίτημα για μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια και αρκετές εναλλαγές κυβερνήσεων για να συμφωνήσουμε…

Σε αρκετές περιπτώσεις η Ελλάδα έχει αποφύγει να αναλάβει τον ρόλο που δικαιωματικά, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης μπορεί άνετα να παίξει. Για πολλά χρόνια η ελληνική διπλωματία ήταν παθητική και απέφευγε να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που είχε στη διάθεσή της. Η “μικρή Ελλάδα” δεν πίστευε στον εαυτό της και σ΄όσα μπορούσε να πράξει στο διπλωματικό παιχνίδι που στην περιοχή μας πάντα έχει ενδιαφέρον. Τι μπορούσε και τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα, που οι άλλοι βλέπουν κι εμείς αγνοούμε;

Η Ελλάδα έχει γνώση και εμπειρία για όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Πολλά από τα οποία δεν είναι ίδια από τη μία μέρα στην άλλη. Η Ελλάδα είχε κι ακόμη έχει τη δυνατότητα να μιλά με όλους στην περιοχή. Οι περισσότεροι από τους οποίους είναι “τσακωμένοι” με τους υπόλοιπους. Μπορεί να μιλά ακόμη και με τους Τούρκους που τελευταία απασχολούν όλους τους “μεγάλους” του κόσμου. Κι επειδή μπορεί να μιλά μ΄ όλους είναι εύκολο να γίνει ένας καλός αγωγός μεταφοράς μηνυμάτων προς κάθε κατεύθυνση και από οποιονδήποτε αποστολέα. Μην υποτιμούμε καθόλου αυτόν το ρόλο του “ταχυδρόμου”, που σε πολλές περιπτώσεις είναι πάρα πολύ χρήσιμος και αναγκαίος για όλους τους “μεγάλους παίκτες” του πολύπλοκου διπλωματικού παιχνιδιού που παίζεται στην περιοχή.

Δεν είμαστε υπερδύναμη, δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε περιφερειακή δύναμη. Αλλά είμαστε μια χώρα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί το ίδιο άνετα με τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους, τους Ρώσους και τους Ιρανούς, τους Αιγύπτιους, μ΄ όλους τους Βαλκάνιους και πάει λέγοντας. Αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν πολλές χώρες και ίσως να είναι καιρός να πάψουμε να την υποτιμούμε.

Η επίσκεψη Ντάντφορντ και όσα δήλωσε είναι μία ακόμη ευκαιρία για να καταλάβουμε πως δεν αρκεί να καθόμαστε στην κερκίδα και να παρακολουθούμε το παιχνίδι. Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε να μπούμε στο τερέν και να παίξουμε. Μόνο έτσι έχουμε ελπίδα να “σκοράρουμε” και να κερδίσουμε ότι μπορούμε για τα εθνικά μας συμφέροντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ MILITAIRE.GR

“Κλειδί” η Ελλάδα για τις ΗΠΑ σε Λιβύη, Συρία και Μεσόγειο! Τι δήλωσε ο Ντάντφορντ
Οι “χαμηλές θερμοκρασίες” στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας “παγώνουν” τη συντήρηση του ρωσικού οπλοστασίου μας.
“ΣΜΥΡΝΗ 1922: Το άγνωστο φιλμ της καταστροφής και της σφαγής

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα