Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει γκανγκστερικού τύπου απαγωγή και απέλαση Τούρκου πρόσφυγα

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει γκανγκστερικού τύπου απαγωγή και απέλαση Τούρκου πρόσφυγα
Φωτογραφία αρχείου

Ποια είναι η ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Τσουκαλά για την "απαγωγή" Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα στο κέντρο της Αθήνας. Πως απαντά η ΕΛ.ΑΣ.

Την Πέμπτη 30 Μαίου, ο 24χχρονος πολιτικός πρόσφυγας Bulut Yalya απήχθη στο κέντρο της Αθήνας στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Καποδιστρίου. Από την Αθήνα βρέθηκε στην Αντιτρομοκρατική της Κωνσταντινούπολης.

Ο κ. Τσουκαλάς σε δήλωσή του περιγράφει τα όσα συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο αναφέροντας ότι βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με την Ελληνική Αστυνομία και την Αντιτρομοκρατική για την υπόθεση του Τούρκου πολιτικού.

“Ποια άμεσα μέτρα έλαβε η ΕΛ.ΑΣ. και ποιες υπηρεσίες ενημερώθηκαν για τη διερεύνηση του περιστατικού και τον εντοπισμό του αυτοκινήτου και του απαχθέντος;

Πώς εξηγεί ο Υπουργός την ανενόχλητη πορεία των απαγωγέων μέχρι τα ελληνοτουρικά σύνορα και πώς τα διέσχισαν; Έχουν ξεκινήσει ενέργειες για την αποκάλυψη των εμπλεκομένων και ποιες είναι αυτές;”, διερωτάται μεταξύ άλλων. Διαψεύδει μερικώς την εμπλοκή της στην υπόθεση η ΕΛ.ΑΣ.

Η ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: “Απαγωγή Τούρκου πρόσφυγα”

Το βράδυ της Πέμπτης 30/5/2013 απήχθη στο κέντρο της Αθήνας, ο Τούρκος πρόσφυγας Bulut Yaylaa, μπροστά στα μάτια σοκαρισμένων περαστικών που ανέφεραν ότι ο Bulut Yayla ξυλοκοπήθηκε άγρια από 5 άντρες, που τον έσυραν βίαια μέσα σε αυτοκίνητο. Η απαγωγή δηλώθηκε αμέσως στις αστυνομικές αρχές. Στους δικηγόρους, βουλευτές και σε εμένα προσωπικά οι αρχές, μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής, απαντούσαν ότι δεν είχαν καμία σχέση με το περιστατικό.

Την Παρασκευή, μετά τη γνωστοποίηση του αριθμού του αυτοκινήτου, το έθεσα υπόψη στους αρχηγούς της αντιτρομοκρατικής και της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι μισή ώρα μετά με ενημέρωσαν ότι ο αριθμός αυτός χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα της Αστυνομίας(!). Το Σάββατο το μεσημέρι μάθαμε ότι ο B. Yaylaa βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στα χέρια των τουρκικών αρχών.

Η ΕΛ.ΑΣ. με τις ανακοινώσεις μετά την πρώτη της άρνηση, παραδέχτηκε ότι γνώριζε την παρουσία του Yaylaa στην Ελλάδα και ότι είχε ζητήσει να υποβάλει αίτημα ασύλου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ποια άμεσα μέτρα έλαβε η ΕΛ.ΑΣ. και ποιες υπηρεσίες ενημερώθηκαν για τη διερεύνηση του περιστατικού και τον εντοπισμό του αυτοκινήτου και του απαχθέντος; Πώς εξηγεί ο Υπουργός την ανενόχλητη πορεία των απαγωγέων μέχρι τα ελληνοτουρικά σύνορα και πώς τα διέσχισαν; Έχουν ξεκινήσει ενέργειες για την αποκάλυψη των εμπλεκομένων και ποιες είναι αυτές;

2. Ποια η συμμετοχή της  ΕΛ.ΑΣ. ή άλλης ελληνικής υπηρεσίας στο περιστατικό της απαγωγής, και ενώ γνώριζε ότι ο απαχθείς ήθελε να ζητήσει άσυλο; Γιατί, με ποιους όρους και βάσει ποιας απόφασης επιτρέπετε την παράνομη δράση ξένων υπηρεσιών στην Ελλάδα, που προσβάλλει τόσο τα δικαιώματα στη ζωή και στην ασφάλεια, όσο και το συνταγματικό πλαίσιο και την κυριαρχία της χώρας; Τι προτίθεται να πράξει ο Υπουργός, δεδομένου ότι υπό τις ανωτέρω περιστάσεις είτε συναίνεσε είτε απέτυχε να ελέγξει την παράνομη δράση ελληνικών και ξένων υπηρεσιών στο ελληνικό έδαφος;

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ.

Απαντώντας, η αστυνομία σημειώνει “ότι καμία αυτοπρόσωπη παρουσία του συγκεκριμένου υπηκόου Τουρκίας καθώς και καμία επίσημη καταχώρηση ή καταγραφή της παρουσίας του στη χώρα, δεν προκύπτει στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας”.

Η ΕΛΑΣ προσθέτει ότι “βέβαιο είναι ότι εάν εισήλθε στην Ελλάδα εισήλθε λαθραία και ουδεμία προστασία είχε ζητήσει από την Ελληνική Δημοκρατία”.

Ωστόσο, αναφέρει ότι “για τον συγκεκριμένο υπήκοο είχε επιδείξει ενδιαφέρον το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, αλλά παρότι είχε προσδιορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία (η 21η Μαΐου 2013), για την εμφάνισή του στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και την υποβολή αιτήματος παροχής ασύλου, δεν εμφανίσθηκε”.

Η Αστυνομία δεν διαψεύδει ευθέως το καταγγελθέν περιστατικό, αλλά σημειώνει πως “σε κάθε περίπτωση, μετά την καταγγελία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και εκπροσώπων άλλων φορέων διενεργείται προανάκριση”.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα ξημερώματα της Παρασκευής έγινε δήλωση εξαφάνισης του συγκεκριμένου ατόμου στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων και το μεσημέρι του Σαββάτου μεσημέρι υποβλήθηκε μήνυση για αρπαγή.

Η υπόθεση ανατέθηκε από την ΕΛ.ΑΣ στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών προκειμένου να διερευνηθεί.

Καταγγελίες από τρεις ομάδες

Την απαγωγή Τούρκου πρόσφυγα από τα Εξάρχεια το βράδυ της Πέμπτης, καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και η Ομάδα Δικηγόρων για τα δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών.

Για το θέμα δόθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Δικτύου Μεταναστών και Προσφύγων στην οδό Τσαμαδού.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι τρεις οργανώσεις, το βράδυ της Πέμπτης, 30 Μαΐου 2013,  ένα σκηνικό βίαιης απαγωγής  εκτυλίχθηκε στα Εξάρχεια, στο σημείο όπου καταλήγει  η οδός Σόλωνος, με θύμα έναν Τούρκο πολιτικό πρόσφυγα, θύμα βασανιστηρίων στην Τουρκία. 

“Ενώ ο πρόσφυγας που μόλις είχε αποχωρήσει από κοντινό μικρό κουρδικό εστιατόριο της περιοχής, διέσχιζε τον δρόμο, 5 άνδρες πετάχτηκαν από ένα αυτοκίνητο, που περίμενε σταματημένο από ώρα – όπως λένε οι μάρτυρες- στην άκρη του δρόμου, του επιτέθηκαν, τον ακινητοποίησαν, τον ξυλοκόπησαν άγρια και τον έσπρωξαν στο αυτοκίνητο  με τη βία, φράζοντας του το στόμα για να μην  ακούγεται. Οι φωνές του πρόσφυγα κινητοποίησαν παρόλα αυτά τους περαστικούς και κάποιοι από αυτούς ειδοποίησαν την Άμεση Δράση, ενώ στο σημείο μαζεύτηκε κόσμος και κατέφθασαν αμέσως και άλλοι πρόσφυγες από το κοντινό εστιατόριο”.

Επισημαίνουν επίσης ότι η αστυνομία στο σύνολο της αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε γνώση για το περιστατικό. Ωστόσο, στη συνέχεια “αναρτήθηκε στο Indymedia κείμενο πολίτη που περιέγραφε τα περιστατικά και έδινε τα στοιχεία (πινακίδα) του αυτοκινήτου της απαγωγής. Από τη δημοσιοποίηση της πινακίδας προέκυψε ότι το αυτοκίνητο ανήκει στην ελληνική αστυνομία”.

Από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στάλθηκε κατεπείγουσα έκκληση (αίτηση ασφαλιστικών μέτρων) προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποτροπή της επιστροφής ή επαναπροώθησης του πρόσφυγα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Τούρκος πρόσφυγας ήρθε στην Ελλάδα περίπου πριν από δύο μήνες και παρουσιάστηκε στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, όπου έδωσε τα στοιχεία του, με βάση τα οποία πριν από τρεις εβδομάδες, υποβλήθηκε φάκελος από το Συμβούλιο στις αρχές με την εισήγηση να εξεταστεί η υπόθεση γιατί συντρέχουν λόγοι για χορήγηση ασύλου. Η εξέταση της υπόθεσης δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα βασανισμών για την πολιτική του δράση

Όπως αναφέρει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, ο ίδιος είχε συλληφθεί, φυλακισθεί και βασανιστεί επανειλημμένως για την πολιτική του δράση στην Τουρκία.

Ήρθε στην Ελλάδα πριν μερικούς μήνες για να ζητήσει προστασία που προβλέπεται από το διεθνές, ενωσιακό και εθνικό δίκαιο και απευθύνθηκε στο ΕΣΠ ζητώντας συνδρομή για να καταθέσει το αίτημα ασύλου του, λόγω της αδυναμίας πρόσβασής του στη διαδικασία ασύλου.

Στις 20-5-2013 εστάλη, από το ΕΣΠ, η πρώτη τηλεμοιοτυπία (με αριθμό πρωτοκόλλου 707 /20-05-2013) στην αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Πέτρου Ράλλη ), με αίτημα την παραλαβή της αιτήσεως ασύλου του, με την οποία γνωστοποιείτο στις αρχές ότι ο Bulut Yayla είναι θύμα βασανιστηρίων. Και πάλι δεν κατάφερε να έχει πρόσβαση για την κατάθεση του αιτήματός του.

Και ενώ παράλληλα το ΕΣΠ προσπαθούσε και με προφορικές παρεμβάσεις προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, να καταστεί εφικτή η κατάθεση του αιτήματος ασύλου του, ο Bulut Yayla απήχθη την Πέμπτη το βράδυ της 30ης Μαΐου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα