Ο Σκορδίλης “αδειάζει” Συνολάκη για το τρομακτικό σενάριο των 8,5 ρίχτερ στην Ελλάδα

Ο Σκορδίλης “αδειάζει” Συνολάκη για το τρομακτικό σενάριο των 8,5 ρίχτερ στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης ξεκαθάρισε πως εκτιμήσεις για σεισμό τέτοιου μεγέθους στη χώρα μας "δεν έχουν επιστημονική βάση".

Στην κατάρρευση μίας τρομακτικής εκτίμησης μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία δια στόματος Κωνσταντίνου Συνολάκη που κάνει λόγο για σενάριο δόνησης 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα προχώρησε ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κύριος Σκορδίλης, αφού ξεκαθάρισε πως μία τέτοια πρόγνωση “δεν έχει επιστημονική βάση”, εξήγησε πως “στην Ελλάδα ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού που έχει καταγραφεί ποτέ εκτιμάται στα 8,3 Ρίχτερ και αφορά ένα σεισμό που έγινε το 365 μετά Χριστόν δυτικά της Κρήτης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μέγεθος που εικάζεται ότι έχει γίνει στον ελληνικό χώρο ποτέ. Συνήθως τέτοιοι σεισμοί έχουν πολύ πολύ μεγάλες περιόδους επανάληψης. Απόδειξη είναι ότι δεν έχουμε ιστορικά ή ενόργανα στοιχεία που να δείχνουν ότι στην Τουρκία προηγήθηκε κάποιος τέτοιος σεισμός στο παρελθόν, που σημαίνει ότι προφανώς έχει ξαναγίνει, αλλά σε μεγάλο χρονικό διάστημα πίσω”.

Εν συνεχεία, πρόσθεσε: Στον ελλαδικό χώρο έχουμε σεισμούς με μεγέθη που έφθασαν και ξεπέρασαν τους 7 βαθμούς, αλλά δεν έχουμε σεισμούς αυτής της τάξης μεγέθους 8 Ρίχτερ. Θα περιμένουμε κάτι όταν έχουμε κάποια συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία μας λέει ότι ο επόμενος μεγάλος σεισμός που θα γίνει, θα γίνει στην τάδε περιοχή, σε κάποιο συγκεκριμένο ρήγμα του οποίου οι δυνατότητες φτάνουν μέχρι ένα συγκεκριμένο μέγεθος. Αν δεν έχω μια τέτοια πληροφόρηση, δεν μπορώ να μιλήσω για επερχόμενο σεισμό της τάξης του 8,3. Δεν έχω υπόψη μου τέτοια στοιχεία, αλλά αν κάποιος συνάδελφος έχει κάποια άλλα στοιχεία, πολύ ευχαρίστως μπορεί να τα παρουσιάσει”, για να ξεκαθαρίσε:

Θα προσπαθήσω να είμαι όσο γίνεται ρεαλιστής και ξεκάθαρος: Στην Ελλάδα, λόγω υψηλού επιπέδου σεισμικότητας που έχουμε ως χώρα, περιμένουμε τουλάχιστον έναν σεισμό πάνω από 6 κάθε χρόνο. Στατιστικά υπάρχουν περίοδοι που πέρασε χρόνος χωρίς σεισμό. Υπήρχαν και περίοδοι με πάνω από έναν σεισμό πάνω από 6. Το 2021 είχαμε σεισμούς πάνω από 6: Είχαμε τον σεισμό στην Ελασσόνα και είχαμε και δύο σεισμούς μεγάλους στην Κρήτη. Αυτά μέσα στο 2021. Το 2022 δεν είδαμε κανένα σεισμό κανέναν. Αυτό πιθανότατα μας λέει ότι ίσως μέσα στο 2023 να έχουμε έναν τέτοιο σεισμό πάνω από 6. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι 7 ή 8. Λέμε ότι πιθανόν να έχουμε ένα τέτοιο σεισμό στην ελληνική επικράτεια μέσα στο έτος που διανύουμε. Ένα σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ”.

Σε ερώτηση για το εάν ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ της Τουρκίας μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο απάντησε: “Είμαστε αρκετά μακριά. Θα είμαστε σε λίγο διαφορετική θέση από αυτή που ήμασταν το 1999. Τότε είπαμε ότι λόγω του ότι εμφανίστηκε ως σεισμός πάνω σε ένα κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που η δυτική απόληξη περνάει όλο το Βόρειο Αιγαίο και φτάνει στις Σποράδες, πιθανόν να επηρέασε τον ελληνικό χώρο. Είχαμε πράγματι λίγες ώρες μετά δύο σεισμούς πάνω από 5 στο Βόρειο Αιγαίο. Μετά από λιγότερο από ένα μήνα, στις 7 Σεπτέμβρη είχαμε σεισμό 5,9 Ρίχτερ στην Πάρνηθα. Τώρα μιλάμε για σεισμό ο οποίος βρίσκεται σε τεράστια απόσταση από τον ελληνικό χώρο. Δεν είμαστε στην ίδια ζώνη, δεν έχουμε κάποιο τμήμα του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας που να περνάει φυσικά στον ελληνικό χώρο. Καμία σχέση επομένως δεν έχουμε. Δεν υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί την ανησυχία για πιθανή διέγερση ελληνικών ρηγμάτων εξαιτίας του σεισμού αυτού. Εξάλλου, μετά το σεισμό αυτό δεν παρατηρήσαμε καμία μεταβολή σεισμικότητας στον ελληνικό χώρο. Επομένως, το πιθανότερο είναι να μην επηρέασε καθόλου την περιοχή μας” εκτίμησε ο κ. Σκορδίλης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα