Ο Τουσκ, ο Κουρτς και τα μπουμπούκια της ΝΔ

Ο Τουσκ, ο Κουρτς και τα μπουμπούκια της ΝΔ
European Council President Donald Tusk listens to questions from journalists at an EU summit in Brussels on Friday, June 23, 2017. European Union leaders met in Brussels on the final day of their two-day summit to focus on ways to stop migrants crossing the Mediterranean and how to uphold free trade while preventing dumping on Europe's markets. (AP Photo/Virginia Mayo) AP Photo/Virginia Mayo

Ευτυχώς οι ακροδεξιές απόψεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, δεν έγιναν επίσημη Ευρωπαϊκή πολιτική. Οι κ.κ. Τούσκ και Κούρτς όμως έχουν βρει τους κατάλληλους συμμάχους στον αγώνα για μια «Ευρώπη- φρούριο»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας, από τις αρχές Δεκέμβρη, πιέζουν  σθεναρά προκειμένου να καταργηθεί η υποχρεωτική ποσόστωση των Ευρωπαϊκών κρατών στην υποδοχή προσφύγων. Αυτό σημαίνει ότι τα σύνορα των Ευρωπαϊκών κρατών κλείνουν, οι πρόσφυγες παραμένουν στην Ελλάδα και η πίεση μετατοπίζεται στο Αιγαίο και τον Έβρο, προκειμένου να αποτραπεί πλέον η είσοδος τους στην Ευρώπη.

Στις φωνές που αντιδρούν σε μια τέτοια προοπτική συναντά κανείς  Ευρωπαίους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων τους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Έλληνας επίτροπος  για τη Μετανάστευση χαρακτήρισε την πρόταση Τούσκ «απαράδεκτη» και «αντιευρωπαϊκή» και επεσήμανε πως «δεν χτίζουμε μια Ευρώπη-φρούριο», ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως  «η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται στη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης». Πόσο στα σοβαρά όμως μπορούν να πάρουν οι Ευρωπαίοι τις παρεμβάσεις  αυτές, όταν  κορυφαία γαλάζια στελέχη, έχουν εκφράσει απόψεις πολύ κοντινές, όχι σε αυτές των Τουσκ και Κουρτς, αλλά των πιο μαύρων και ακροδεξιών Ευρωπαϊκών κύκλων;

Σύμφωνα με τον Άδωνη Γεωργιάδη, «η τόσο εχθρική στάση πια των υπολοίπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εναντίον της Ελλάδας για το μεταναστευτικό προκύπτει γιατί όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη θεωρούν υπεύθυνο τον Τσίπρα, δηλαδή την Ελλάδα. Δηλαδή, αντί να θεωρούν υπεύθυνη την Τουρκία, θεωρούν υπεύθυνη την Ελλάδα. Έχουν δίκιο που θεωρούν υπεύθυνη την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορα της Ευρώπης, δεν τα άνοιξε η Τουρκία». Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όχι απλώς συμφωνεί με την κατάργηση των ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων, αλλά είναι σε θέση να εξοπλίσει και με επιχειρήματα τους Ευρωπαίους , επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ελληνική κυβέρνηση.

Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ!

Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προχωρούν ένα βήμα παραπάνω από τους ακραίους της Ευρώπης και προτείνουν ένα σχέδιο που θα λύσει οριστικά το μεταναστευτικό, κι ας απέχει λίγο από «Ευρώπη της αλληλεγγύης» που επικαλείται ο κ.Μητσοτάκης.  «Πρέπει να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη για να καταλάβουν ότι είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα και να φύγουν» δήλωνε μόλις το 2013, ο κ.Γεωργιάδης για να συμπληρώσει πως  τα κέντρα κράτησης «βοήθησαν πολύ στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης καθώς δημιουργούν στις πατρίδες των αλλοδαπών την αίσθηση ότι δεν πρέπει να έρχονται στην Ελλάδα». Για να καταλάβουμε τι λέει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, οι συνθήκες ντροπής που καταγγέλλονται και από την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι επικρατούν στην Μόρια, προτείνονται ως επίσημη κυβερνητική επιλογή.

Αυτή την αποτρεπτική πολιτική το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης την ονομάζει «πολιτική αντικινήτρων» και εξηγεί πως  “όταν είσαι εδώ δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο. […] Πρέπει να περνάνε χειρότερα -από τις χώρες τους-. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ!».

Κι αν όταν τα δήλωνε αυτά ο κ.Πλεύρης, υπήρχαν κάποιοι που θεωρούσαν τις απόψεις αυτές περιθωριακές, έρχεται ο Αντώνης Σαμαράς να μας ενημερώσει  πως το «να μπαίνουν μέσα οι λαθρομετανάστες και να τους παρέχουμε νοσοκομειακή και ασφαλιστική κάλυψη είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να το επιτρέψει ο ελληνικός λαός» , για να δεσμευτεί στη συνέχεια πως «έχουν γεμίσει οι μετανάστες τα νηπιαγωγεία και οι Έλληνες δεν μπορούν να μπουν στον παιδικό σταθμό. Αυτό τέρμα».

Όσο για τη φύλαξη των συνόρων και πάλι ο Θάνος Πλεύρης θεωρεί πως «δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες και για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί!», με τον Άδωνη Γεωργιάδη να συμπληρώνει πως «πριν από μερικά χρόνια, είχαμε ναρκοπέδια στον Έβρο. Να τα ξαναβάλουμε»!

Στη Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνούν απλά με τις προτάσεις των κκ.Τουσκ και Κούρτς, αλλά έχουν εμπνευστεί και παρουσιάσει δημόσια, τη δική τους  «αρχιτεκτονική» για το μεταναστευτικό, που  περιλαμβάνει κλειστά σύνορα, δολοφονίες ανθρώπων και βασανιστήρια, προκειμένου να περάσουμε στην Ευρώπη-φρούριο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να επιλέξουν ταυτότητα και συμμαχίες. Δεν μπορείς να καταδικάζεις τις δηλώσεις Τούσκ και την ίδια στιγμή αντιπρόεδρος στο κόμμα να είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης. Δεν μπορείς να αναφέρεσαι στη «θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης» και ο Θάνος Πλεύρης να ζητάει δολοφονίες μεταναστών στον  Έβρο. Δεν μπορεί στο ίδιο κόμμα να είναι ο Επίτροπος μετανάστευσης που λέει όχι στην Ευρώπη-φρούριο και ο Αντώνης Σαμαράς. Εκτός κι αν στη Νέα Δημοκρατία έχουν πλέον ηγεσία Εξωτερικού και ηγεσία Εσωτερικού.

 *Ο Λευτέρης Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος και υπεύθυνος του γραφείου της 24MEDIA στη Θεσσαλονίκη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα