Οδηγός αγοράς Laptop

Οδηγός αγοράς Laptop

Πόση μνήμη; Τι επεξεργαστή; Ποια είναι τα «αφανή» τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά ενός καινούριου laptop;

Πόση μνήμη; Τι επεξεργαστή; Ποια είναι τα «αφανή» τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά ενός καινούριου laptop; Ο οδηγός του MEN 24 δίνει τις απαντήσεις και προτείνει τρεις φορητούς υπολογιστές «παντός καιρού». Όταν πρόκειται για φορητό υπολογιστή, κάθε χρήστης έχει τις δικές του απαιτήσεις. Αν παίζει παιχνίδια χρειάζεται ισχυρή κάρτα γραφικών και μπορεί να κάνει συμβιβασμούς π.χ. στον σκληρό δίσκο. Αν τον χρησιμοποιεί για προγράμματα παραγωγικότητας (π.χ. Office) ή για να είναι κάθε στιγμή online με το γραφείο, θέλει μικρό βάρος, όλες τις συνδεσιμότητες και δεν τον ενδιαφέρουν η ταχύτητα.



Η τεχνολογία όμως σήμερα μπορεί και προσφέρει επιδόσεις σε μέγεθος και βάρος που πριν λίγο καιρό θα ήταν αδιανόητο. Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές ανταποκρίνονται σε όλες σχεδόν τις ανάγκες σε ικανοποιητικό βαθμό και μόνο οι πολύ εξειδικευμένοι χρήστες χρειάζεται να ψάχνουν με τις ώρες.



Επειδή όμως η αγορά είναι μεγάλη, τα μοντέλα πολλά και οι διαφορές μεταξύ τους σχετικά μικρές, το MEN 24 επισημαίνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε και προτείνει τρία Laptop «παντός καιρού».




Τεχνικά χαρακτηριστικά




Επεξεργαστής

Αυτή τη στιγμή ο επεξεργαστής που μπορεί να ικανοποιήσει τις κατά πολύ αυξημένες ανάγκες των Windows Vista και της νέας έκδοσης της σουίτας του Microsoft Office είναι ο Core 2 Duo της Intel, o οποίος κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις ανάλογα με την ταχύτητά του. Η γρηγορότερη έκδοση είναι ο Core 2 Duo Τ7700 η οποία όμως ενσωματώνεται στα πολύ ακριβά μοντέλα ενώ δεν έχει και μεγάλη διαφορά από τις εκδόσεις Τ7300 και Τ7100 οι οποίοι είναι πιο φθηνοί και θα σας εξασφαλίσουν περισσότερη διάρκεια στη μπαταρία.




Μνήμη

Και πάλι το καινούργιο λειτουργικό των Windows, τα πολλά ανοιχτά παράθυρα αλλά και η χρήση λογισμικών επεξεργασίας βίντεο και φωτογραφιών επιβάλει μίνιμουμ 2GB μνήμης RAM. Αν βρείτε κάποια καλή προσφορά φορητού υπολογιστή που καλύπτει τις απαιτήσεις σας στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά με λιγότερη μνήμη, ζητήστε να σας την αναβαθμίσουν. Τώρα που οι τιμές στις μνήμες έχουν πέσει αρκετά, θα σας κοστίσει 100 περίπου ευρώ το 1 GB.




Κάρτα γραφικών

Σε αρκετά laptop που κυκλοφορούν στην αγορά η μνήμη RAM της γραφικής κάρτας «χρησιμοποιεί» αυτή του συστήματος με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι επιδόσεις του. Γι’ αυτό το λόγο θα προτείναμε μια γραφική κάρτα της ΝVidia τύπου GeForce με αυτόνομη (ή αποκλειστική, όπως αναφέρεται σε αρκετά καταστήματα) μνήμη στα 128 ΜΒ, η οποία μπορεί να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά και στις απαιτήσεις ενός 3D παιχνιδιού, με το οποίο ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας. Αν και δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά σε απόδοση από μία της εταιρίας ΑΤΙ, της δεύτερης καλύτερης στην αγορά, η ΝVidia διαθέτει πιο χρηστικό οδηγό (driver), κατά τη γνώμη μας, ιδίως στη σύνδεση μιας δεύτερης οθόνης ή ενός προβολέα στον φορητό υπολογιστή.




Σκληρός δίσκος

Ο σχετικά μεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος που απαιτείται κατά την εγκατάσταση αλλά και χρήση των περισσοτέρων νέων εκδόσεων των δημοφιλών λογισμικών καθώς και η αύξηση στο μέγεθος των αρχείων πολυμέσων, όπως τα αρχεία βίντεο και φωτογραφιών, επιβάλουν σκληρό δίσκο της τάξης των 160GB. Εδώ θα πρέπει να δοθεί προσοχή και σε ένα άλλο χαρακτηριστικό καθώς βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Υπάρχουν δύο τύποι σκληρών που αφορούν τη σύνδεσή του με το υπόλοιπο σύστημα, οι IDE και οι SATA. Προσοχή στα τεχνικά χαρακτηριστικά να αναφέρεται ο τύπος SATA καθώς ο ΙDE εγκαταλείπετε σιγά-σιγά από τις εταιρίες, και θα είναι δύσκολο να σας τον αντικαταστήσουν σε περίπτωση βλάβης, πράγμα αρκετά πιθανό καθώς ο σκληρός δίσκος είναι αρκετά ευπαθής.




Οι προτάσεις μας




Acer Aspire 5920G-302G20N

To Aspire 5920G-302G20N της Acer αποτελεί μια προσιτή λύση για κάθε ανάγκη. Διαθέτει επεξεργαστή Intel Core 2 Duo T7300, 2GB μνήμη, ΝVidia GeForce γραφική κάρτα αλλά και 200 GB σκληρό δίσκο, τεχνολογίας SATA. Η οθόνη του είναι 15.4 ιντσών με μέγιστη ανάλυση 1280×800 και τεχνολογία CrystalBrite, η οποία αναπτύχθηκε από την Acer και προσφέρει πολύ ικανοποιητική εικόνα. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται επίσης κάρτα ασύρματης δικτύωσης WiFi, και αντάπτορας Bluetooth, αρκετά χρήσιμα για την σύνδεση του laptop σας με κινητά τηλέφωνα και PDA αλλά και σε hotspots. Τον Acer Aspire 5920G-302G20N θα τον βρείτε σε προσφορά μόνο στο online κατάστημα του
Πλαισίου στα 1090 ευρώ.




LG R405S-CP11HS

Παρότι η LG δεν είναι πολλά χρόνια στην αγορά των φορητών υπολογιστών, τα μοντέλα της διαθέτουν ικανοποιητικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Το συγκεκριμένο μοντέλο της, διαθέτει τον λιγότερο ισχυρό από το μοντέλο της Acer επεξεργαστή Intel Core 2 Duo T7100, την απαραίτητη 2GB μνήμη και κάρτα γραφικών ΝVidia με αυτόνομη μνήμη 128GB. Διαθέτει μικρότερη οθόνη από το Aspire, στις 14.1 ίντσες με αποτέλεσμα να έχει και μικρότερο βάρος (2.3 κιλά ενώ το βάρος του Aspire είναι 3). Στα συν θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τη διετή εγγύηση με παραλαβή και παράδοση στο χώρο σας, καθώς και τη zero pixel εγγύηση για την οθόνη, διάρκειας 30 ημερών. Το LG R405S-CP11HS το βρήκαμε στο
e-shop στα 1115 ευρώ.




Toshiba Satellite P200-16V

Γι’ αυτούς που δεν μπορούν να συνηθίσουν την συνήθης μικρή οθόνη των φορητών υπολογιστών, θα προτείναμε το Satellite P200-16V της Τοshiba. Διαθέτει 17’ widescreen οθόνη με «χορταστική» μέγιστη ανάλυση 1440×900 pixels, επεξεργαστή Core 2 Duo T7100, 160GB SATA σκληρό δίσκο, 2GB μνήμης RAM ενώ η κάρτα γραφικών είναι ATI Radeon με αυτόνομη μνήμη 256MB. Επιπλέον, όπως κάθε μοντέλο της Toshiba, διαθέτει αυξημένη αντοχή, αξιοπιστία αλλά και μοντέρνο design. Το Toshiba Satellite P200-16V θα το βρείτε και αυτό στο online κατάστημα του
Πλαισίου στα 1370 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα