Οδηγός αγοράς τηλεόρασης HDTV

Οδηγός αγοράς τηλεόρασης HDTV

Από τα τεχνικά χαρακτηριστικά και πως θα τα ελέγξετε στη πράξη μέχρι τις καλύτερες τεχνολογίες, το ΜΕΝ 24 εξηγεί τι πρέπει να προσέξετε κατά τη αγο...

Από τα τεχνικά χαρακτηριστικά και πως θα τα ελέγξετε στη πράξη μέχρι τις καλύτερες τεχνολογίες, το ΜΕΝ 24 εξηγεί τι πρέπει να προσέξετε κατά τη αγορά μιας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας.Η οικονομία έχει πάρει την κάτω βόλτα. Η αγορά έχει παγώσει και εσείς το σκέφτεστε! Με το ζωνάρι αρκετά σφιχτό αξίζει να αγοράσετε τώρα την HDTV τηλεόραση που έχετε βάλει στο μάτι καιρό ή να περιμένετε καλύτερες μέρες;



Και όμως αξίζει να το δοκιμάσετε. Σε χαλεπούς καιρούς αξίζει να είναι κανείς τολμηρός όταν όλοι είναι διστακτικοί. Και τώρα είναι μια καλή περίοδος να κάνετε μια τέτοια αγορά αν φυσικά έχετε το απαιτούμενο ποσό και δεν θα ψάξετε για πίστωση.



Και για να μη πάνε τα λεφτά σας χαμένα, ιδού τι πρέπει να προσέξετε:




Αντίθεση



Η αντίθεση είναι το πιο σημαντικό τεχνικό χαρακτηριστικό και η μεγαλύτερη παγίδα μαζί. Όταν βλέπετε αναλογίες όπως 1000000 προς 1 τότε να κρατάτε μικρό καλάθι αφού δεν υπάρχουν μηχανήματα που μπορούν να μετρήσουν τέτοια παράλογα υψηλά νούμερα. Δεν υπάρχει επίσης λόγος να ελέγξετε την αντίθεση στο φάσμα των φωτεινών λευκών χρωμάτων αφού οι περισσότερος οθόνες δουλεύουν άριστα σε αυτά.



Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι ελέγξετε την αντίθεση στα μαύρα χρώματα. Παγώστε την εικόνα σε μια σκοτεινή σκηνή, βάλτε τα χέρια γύρω από τα μάτια για να αποκλείσετε το φως του περιβάλλοντος και δείτε την εντύπωση που σας προκαλεί. Είναι πραγματικά μαύρη; Υπάρχουν λαμπερά σημεία; Πως γίνεται η αλλαγή από το φωτεινό στο σκοτεινό, σταδιακά ή απότομα;



Ιστορικά οι plasma οθόνες είναι καλύτερες στα «μαύρα» αλλά οι καινούριες LED με οπισθοφωτισμό κλείνουν την ψαλίδα. Και καθώς οι τελευταίες είναι πολύ ακριβές καλύτερα να κοιτάξετε για τις πρώτες.




Γωνία Θέασης



Εδώ το τεστ είναι ακόμα πιο εύκολο. Καθίστε στο κέντρο της οθόνης και σταδιακά μετακινηθείτε αριστερά ή δεξιά. Πόσο γρήγορα αλλοιώνονται τα χρώματα; Γίνονται αφύσικα ή χάνουν τον κορεσμό; Αν ναι τότε θα έχετε προβλήματα ειδικότερα σε μια βραδιά Champions League με αρκετό κόσμο. Διαλέξτε μια οθόνη με μεγάλη οριζόντια γωνία θέασης και εξασφαλίστε ότι όντως είναι μεγάλη.



Η κατακόρυφη γωνία θέασης δεν έχει μεγάλη σημασία αφού η κατακόρυφη θέση μιας οθόνης ρυθμίζεται πιο εύκολα. Επομένως μην εντυπωσιάζεστε από υψηλά νούμερα.



Γενικότερα οι LCD έχουν περισσότερα προβλήματα από τις plasma και οι πανάκριβες LCD με οπισθοφωτισμό ακόμα μικρότερες γωνίες θέασης. Αυτές που τα καταφέρνουν πολύ καλά σε αυτόν τον τομέα οι αυτές που διαθέτουν τεχνολογία «μικροπροβολής» όπως η Mitsubishi LaserVue και άλλες DLP. Το μειονέκτημα τους είναι η μειωμένη φωτεινότητα.




Ανάλυση (Στατική)



Η στατική ανάλυση είναι λίγο δύσκολο να εκτιμηθεί χωρίς τεχνικό εξοπλισμό αλλά υπάρχουν μερικοί εμπειρική τρόποι που βασίζονται στη λεπτομέρεια και φυσικά απαιτούν καλή όραση. Συγκεντρώστε το βλέμμα σας στην κορυφή ενός ανθρώπινου κεφαλιού. Φαίνονται οι τρίχες που «πετάνε»; Ή σε μια αθλητική φανέλα με λεπτές ρίγες. Αν οι ρίγες διακρίνονται ξεκάθαρα η μία από την άλλη τότε όλα καλά. Στη στατική ανάλυση μετράει η λεπτομέρεια.




Ανάλυση (δυναμική)



Η δυναμική ανάλυση μετράει πολύ αν σας αρέσουν τα αθλητικά ή οι ταινίες δράσης. Εδώ το τεστ είναι σχετικά απλό: Βλέποντας έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μπορείτε να επικεντρώσετε την προσοχή σας στα κινούμενα μέρη όπως τα πόδια. Φαίνονται ξεκάθαρα ή είναι θολά; Σε μια συσκευή που έχει αρκετή ανάλυση αυτές οι λεπτομέρειες πρέπει να είναι εμφανείς. Και πάλι εδώ το πλεονέκτημα το έχουν οι plasma.




Συνολική εντύπωση



Αν και είναι θέμα γούστου σε μια καλή οθόνη υψηλής ανάλυσης ο πιο αντικειμενικός τρόπος αξιολόγησης είναι να κοιτάξετε προσεκτικά τα πρόσωπα. Οι μεταβολές στο φωτισμό πάνω τους είναι σταδιακές η απότομες; Στα κινούμενα μέρη όπως τα μάτια φαίνονται οι λεπτομέρειες ; Τα πρόσωπα φαίνονται αληθινά ή είναι γυαλιστερά; Μπορείτε να διακρίνεται μικρές λεπτομέρειες όπως οι τρίχες ξεχωριστά τη μία από την άλλη.



Αυτά λογικά πρέπει να είναι αρκετά για να καταλάβετε αν μια οθόνη ανταποκρίνεται επαρκώς στα αναγραφόμενα τεχνικά χαρακτηριστικά και φυσικά στα χρήματα που κοστίζει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα