Οδηγός ψηφιακής βιντεοκάμερας

Οδηγός ψηφιακής βιντεοκάμερας

Οι ψηφιακές βιντεοκάμερες είναι πλέον διαθέσιμες «αντί πινακίου φακής»!Το ΜΕΝ 24 παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρουμε πριν αγοράσουμε

Οι ψηφιακές βιντεοκάμερες είναι πλέον διαθέσιμες «αντί πινακίου φακής»! Επειδή όμως ό,τι πληρώσεις παίρνεις και για να αποφύγουμε τα χειρότερα, το ΜΕΝ 24 παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρουμε πριν αγοράσουμε. Ονειρεύεστε να γίνετε ένας νέος Spielberg; Θέλετε να τραβήξετε τα κατορθώματα του μικρού σας γιου και μετά από χρόνια να τον κάνετε ρεζίλι μπροστά στους φίλους του; Θέλετε να καταγράψετε τα κατορθώματα κάποιας διασημότητας που βρέθηκε στο ίδιο νησάκι με σας και να το στείλετε σε καμία κουτσομπολίστικη εκπομπή για λεφτά; Τότε σίγουρα χρειάζεστε μια βιντεοκάμερα. Το ΜΕΝ 24 σαν συμβουλεύει τι να προσέξετε πριν βγείτε στα μαγαζιά για να αγοράσετε ….



Η βιντεοκάμερα έπαψε να αποτελεί απλησίαστο όνειρο για το αγοραστικό κοινό εδώ και καιρό. Από την εμφάνιση της Betamovie κάμερα της Sony στις αρχές του 80, την πρώτη βιντεοκάμερα για το ευρύ κοινό, οι εξελίξεις στον τομέα αυτό υπήρξαν ραγδαίες. Σήμερα, περίπου 25 χρόνια μετά, η βιντεοκάμερα δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ένα προσιτό και σχετικά φτηνό μέσο για να καταγράψει κανείς και να δει ξανά και ξανά κάποια στιγμιότυπα της ζωής του (ή και σε πολλές περιπτώσεις, της ζωής των άλλων).



Το εύρος των επιλογών που συναντά κανείς σήμερα με μια απλή βόλτα στα μαγαζιά φαντάζει τρομακτικό για κάποιον που απλά αποφασίζει να ενδώσει και να μπει στον κόσμο των homemade ταινιών. Καλό λοιπόν θα ήταν να γνωρίζετε κάποια στοιχεία για το πολυπόθητο μηχανηματάκι πριν αγοράσετε ότι σας προτείνει ο πωλητής και για τα επόμενα δέκα χρόνια καταριέστε την στιγμή κάθε φορά που βλέπετε τις ταινίες σας.




Ψηφιακό βίντεο



Στην αγορά μπορεί κανείς να βρει δύο τύπους κάμερας: αναλογικές και ψηφιακές. Οι πρώτες καταγράφουν την εικόνα μέσω μιας σειράς ηλεκτρικών παλμών, ενώ οι δεύτερες μετατρέπουν την εικόνα σε ψηφιακό σήμα το οποίο καταγράφεται. Τα πλεονεκτήματα των ψηφιακών μηχανών οδηγούν σταθερά στην κατάργηση των αναλογικών λύσεων. Καλό θα ήταν να αποφύγετε αναλογικές βιντεοκάμερες αν το πορτοφόλι σας το αντέχει.




Κόστος



Όπως σε όλα τα πράγματα, ότι πληρώσεις παίρνεις. Όσο ακριβότερο το μοντέλο που αγοράζετε τόσο περισσότερες δυνατότητες θα έχει και τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βρείτε κάποια πολύ καλά μοντελα σε αρκετά φτηνές τιμές ή αντίθετα κάποια αρκετά υπερτιμημένα. Διαλέξτε κάτι στα μέτρα σας και για την χρήση που θέλετε την κάμερα και αφήστε τις υπερβολές που πληρώνονται ακριβά. Είπαμε Spielberg άλλα όχι υπερβολές…




Ποιότητα χρωμάτων και εικόνας



Οι σημερινές κάμερες μπορεί να ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας αλλά αυτό δεν εγγυάται και την ποιότητα στην καθαρότητα της εικόνας και των χρωμάτων. Υπάρχουν τόσο μεγάλες διακυμάνσεις ανάμεσα στα διαφορετικά μοντέλα και εταιρειών που χρήζουν μεγάλης προσοχής. Σημαντικό παράγοντα σ’ αυτό τον τομέα αποτελεί το CDD τσιπ, το οποίο είναι και υπεύθυνο για την μετατροπή του φωτός σε ηλεκτρικό σήμα για να αποθηκευτεί. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθός του τόσο περισσότερο φως συλλέγεται και τόσο καλύτερη η εικόνα που καταγράφεται. Ο αριθμός των pixel αποτελεί εξίσου καθοριστικό παράγοντα ποιότητας όπως ακριβώς και στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Στις επαγγελματικές κάμερες, χρησιμοποιούνται 3 CDD τσιπ, ένα για κάθε χρώμα (κόκκινο, πράσινο και μπλε) και η ποιότητα των χρωμάτων είναι φυσικά ανώτερη. Τον τελευταίο καιρό, κάμερες με 3 CDD τσιπ άρχισαν να εισχωρούν και στον χώρο του ευρύ καταναλωτικού κοινού.




Χαμηλός φωτισμός



Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η χρήση της κάμερας γίνεται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Εκτός από τις περιπτώσεις βιντεοσκόπησης σε εξωτερικό χώρο, στις υπόλοιπες οι συνθήκες φωτισμού δεν θα είναι οι ιδανικές με αποτελέσματα όχι ικανοποιητικά (για εσωτερικές λήψεις σε κρεβατοκάμαρες δεν μιλάμε). Είναι λοιπόν σημαντικό να επιλέξετε μια κάμερα με πολύ καλές επιδόσεις στον τομέα αυτό, για να αποφύγετε μέτρια αποτελέσματα σε εσωτερικούς χώρους




Σταθεροποιητής εικόνας



Το χέρι σας όσο και αν φαίνεται σταθερό, δεν είναι τόσο όσο να αποφευχθούν οι μικρές αστάθειες και κινήσεις κατά την βιντεοσκόπηση. Ο σταθεροποιητής εικόνας αναλαμβάνει να προστατεύσει την εικόνα σας από αυτές ώστε να μην χρειάζεται να μοιράζετε δραμαμίνες κάθε φορά που βλέπετε ξανά το βίντεο.




Zουμ



Το ζουμ είναι ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της βιντεοκάμερας που αξίζει να προσέξετε κατά την αγορά. Όπως συμβαίνει και με τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, αγνοήστε τελείως το ψηφιακό ζουμ καθώς συνεπάγεται απώλεια ευκρίνειας και ποιότητας. Διαλέξτε κάποια μηχανή με αρκετά υψηλό οπτικό ζουμ όμως έχετε επίσης υπόψη σας ότι κατά το ζουμ, η εικόνα είναι αρκετά ευαίσθητη ακόμα και σε πολύ μικρές κινήσεις. Η αγορά ενός τρίποδα ίσως είναι επιβεβλημένη για να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο τις δυνατότητες της μηχανής σας, όσο καλός και να είναι ο σταθεροποιητής εικόνας.




Αποθήκευση και συνδεσιμότητα



Την παρούσα στιγμή τα τέσσερα πιο διαδομένα μέσα αποθήκευσης που χρησιμοποιούν οι βιντεοκάμερες είναι τα miniDV, τα DVD (σε διάφορες μορφές R, RW, RAM), οι σκληροί δίσκοι, και τα chips μνήμης Flash. Υπάρχει μια ανησυχία στην αγορά περί ποιό είδος θα επικρατήσει, ιδιαίτερα με την ταυτόχρονη μετάβαση από στάνταρ σε φορμάτ υψηλής ευκρίνειας. Δύσκολοι καιροί για επιλογές σ’ αυτό τον τομέα. Δυστυχώς είναι κάτι που ακόμα και οι ειδικοί δεν μπορούν να απαντήσουν.



Στην συνδεσιμότητα τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Υπάρχουν 4 κύριοι τρόποι για να συνδέσετε την κάμερα σας με άλλες συσκευές: Firewire, USB, A/V, και S-Video. Προτιμήστε όσες περισσότερες δυνατότητες σύνδεσης για να είστε καλυμμένοι.




Aξιόλογα μοντέλα που θα βρείτε στην αγορά




Canon MD110

Η συγκεκριμένη miniDV πρόταση της Canon έρχεται με πανίσχυρο 35x ζουμ, εύκολο χειρισμό ακόμα και για τους νεοεισελθέντες στο χώρο της βιντεοκάμερας, ηλεκτρονικό σταθεροποιητή εικόνας και δυνατότητα λήψης σε ευρεία οθόνη. Για καλύτερη ηχογράφηση υπάρχει η δυνατότητα για σύνδεση και με εξωτερικό μικρόφωνο.




Sony DCR-SR32E

Το μοντέλο αυτό της Sony έρχεται με σκληρό δίσκο 30GB για εγγραφή έως και 20 ώρες (σύμφωνα με την εταιρεία) και εντυπωσιακό 40x ζουμ. Η κάμερα επίσης έρχεται με την λειτουργία SteadyShot για την σταθεροποίηση της εικόνας που καταγράφεται από τον 800.000 πίξελ αισθητήρα Advanced HAD CCD. Εντυπωσιακός ο φακός της Carl Zeiss® Vario-Tessar®.




JVC HD Everio GZ-HD3

Η κάμερα αυτή της JVC περηφανεύεται λήψη σε υψηλή ευκρίνεια και συγκεκριμένα σε ανάλυση 1440x1080i. Με χρόνο εγγραφής γύρω στις 7 ώρες και με σκληρό δίσκο στα 60GB αποτελεί μια από τις καλύτερες High Definition λύσεις. Το οπτικό ζουμ φτάνει στα 10x, ενώ οι τρεις αισθητήρες CDD εγγυώνται για την ποιότητα της εικόνας εγγραφής.




Συμπεράσματα



Η επιλογή της κατάλληλης βιντεοκάμερας δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να ερευνήσει κανείς την αγορά και να αξιολογήσει τα χαρακτηριστικά που είναι πιο σημαντικά γι’ αυτόν. Τα παραπάνω σημεία αποτελούν τα πιο βασικά στοιχεία που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν αγοράσετε κάποιο μοντέλο. Κοιτάξτε κριτικές στον σχετικό τύπο. Υπάρχει πληθώρα περιοδικών που ασχολείται με το αντικείμενο, ενώ το διαδίκτυο προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη γκάμα με κριτικές. Εκεί επίσης θα βρείτε και σχόλια χρηστών που έχουν αγοράσει το μοντέλο που σας ενδιαφέρει για να σχηματίσετε καλύτερη εικόνα.



Θα σας προτείναμε να μην βιαστείτε με την επιλογή σας για να μην καταλήξετε από επίδοξος Spielberg σε Ed Wood…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα