Οδηγός Webmail

Οδηγός Webmail

Τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία είναι πολλά και όλα υποτίθεται ότι προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες. Ο οδηγός του ΜΕΝ 24 τις συγκρίνει για να διαλύσει...

Τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία είναι πολλά και όλα υποτίθεται ότι προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες. Ο οδηγός του ΜΕΝ 24 τις συγκρίνει για να διαλύσει τη σύγχυση.Το Webmail αποτελεί τον πιο εύκολο τρόπο ηλεκτρονικής επικοινωνίας χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση ενός συγκεκριμένου υπολογιστή. Το Men24 σας παρουσιάζει τις τρεις πιο διαδεδομένες υπηρεσίες.



Η πολύ φτηνή τεχνολογία ιδιαίτερα στον τομέα του αποθηκευτικού χώρου καθώς και η ολοένα γρηγορότερες συνδέσεις στο διαδίκτυο δημιούργησε μια νέα τάση στην αγορά που θέλει να μεταφέρει την χρήση εφαρμογών σε κεντρικά on-line κέντρα και να τα αποδεσμεύσει από την εγκατάσταση και χρήση τους σε τοπικούς υπολογιστές. Η αρχή έγινε με τον πιο προσφιλές αλλά και πιο πρόσφορο τομέα των email clients.



Πριν την ύπαρξη των υπηρεσιών Webmail, η επικοινωνία με email περιοριζόταν στον email client του προσωπικού τους υπολογιστή. Κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού, ή των διακοπών ή απλά εκτός σπιτιού εάν κάποιος ήθελε να ελέγξει την ηλεκτρονική του αλληλογραφία σε κάποιον άλλο υπολογιστή τότε θα έπρεπε να περάσει τις προσωπικές ρυθμίσεις του παρόχου του στο νέο υπολογιστή, κάτι που όταν ήταν δυνατό (και αυτό σπάνια) όχι μόνο ήταν άβολο, αλλά επίσης μη-ασφαλές και συνήθως πέρα από τις γνώσεις του κοινού χρήστη. Έτσι από πολύ νωρίς εκδηλώθηκε η επιθυμία για απεξάρτηση της email επικοινωνίας από συγκεκριμένους υπολογιστές με την ταυτόχρονη απαίτηση αυτή να συνοδεύεται με όλα τα παρελκόμενα όπως την μεταφορά επαφών, αρχείων της προηγούμενη αλληλογραφίας, κ.α.



Τα πρώτα δειλά βήματα που έγιναν πριν περίπου 30 χρόνια, αν και με πολλούς περιορισμούς ιδιαίτερα στο τομέα του χώρου αποθήκευσης της προσωπικής αλληλογραφίας, βρήκαν πολύ θετική αντιμετώπιση από το κοινό και έκτοτε καταβλήθηκαν προσπάθειες για βελτίωση των υπηρεσιών και την προσφορά τους με μηδενικές χρεώσεις.



Σήμερα οι εποχές των Webmail λογαριασμών μεγέθους 1 MB έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τα σημερινά Webmail δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους τοπικούς clients προσφέροντας άπλετο αποθηκευτικό χώρο ενώ οι ενσωματωμένες δυνατότητές τους τα καθιστούν πανίσχυρα εργαλεία. Παρακάτω παραθέτουμε τις πιο δημοφιλής λύσεις Webmail, η κάθε μια με τα δικά της χαρακτηριστικά και το δικό της φανατικό κοινό.




Gmail



Το Gmail της Google, αποτελεί την υπηρεσία με τους πιο φανατικούς οπαδούς. Αν και υστερεί αρκετά σε πλήθος χρηστών σε σχέση με τον ανταγωνισμό φαίνεται να κερδίζει σταθερά έδαφος. Το Gmail αυτή τη στιγμή παρέχει τον μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, ο οποίος φτάνει το εκπληκτικό μέγεθος των 2,6 GB, αρκετό για να φιλοξενήσει πληθώρα αρχείων εικόνας, ήχου και βίντεο. Θεωρείται το πιο καλύτερο από άποψη ταχύτητας και καυχιέται το πιο αποτελεσματικό spam φίλτρο. Παρέχει δυνατότητες Pop In με την οποία μπορείτε να δείτε εδώ άλλους λογαριασμούς email, καθώς και Pop Out με την οποία να δείτε τον Gmail λογαριασμό σας σε άλλο client. Έχει ενσωματωμένη υπηρεσία Instant Messaging για να βρίσκεστε με τους φίλους σας σε συνεχή επικοινωνία και συνδέεται με τις υπηρεσίες Gtalk και Google Calendar. Στα μειονεκτήματά του καταλογίζονται τα μικρά «κολλήματα» που λαμβάνουν χώρα μερικές φορές ενώ η οργάνωση των email με την δυνατότητα tagging σε συνδυασμό με την απουσία δυνατότητας δημιουργίας φακέλων μπορεί να σας δυσκολέψει. Μερικούς χρήστες μπορεί να ενοχλήσει και η « «στοχευμένη» εμφάνιση διαφημίσεων ανάλογα με τα περιεχόμενα της αλληλογραφίας σας.




Windows Live Hotmail



Το Hotmail άλλαξε, μετονομάστηκε σε Live, και μπήκε δυναμικά στην νέα εποχή των Webmails. Ακόμα σε beta μορφή, το Hotmail υστερεί σε σχέση με τους αντιπάλους του. Ο προσφερόμενος χώρος έχει μεν εκτοξευθεί στα 2GB αλλά αποτελεί την πιο αργή λύση από τις τρεις. Το face-lift που το κάνει να μοιάζει πιο πολύ στο Outlook το κάνει αρκετά εύχρηστο αλλά οι απουσία δυνατότητας Pop In αφαιρεί αρκετούς πόντους. Δυνατότητα Pop Out υπάρχει αλλά είναι διαθέσιμη δυστυχώς μόνο μέσω Outlook και Outlook Express. Φυσικά υπάρχει ενσωματωμένη υπηρεσία Instant Messaging, ενώ ο έλεγχος spam είναι αρκετά ικανοποιητικός. Ίσως στην τελική μορφή του να αποδειχτεί πιο ανταγωνιστικό. Ίδωμεν.




New Yahoo Mail



Το yahoo mail έγινε πολύ δημοφιλές καθώς από την αρχή προσπάθησε να δώσει περισσότερο αποθηκευτικό χώρο στους χρήστες από άλλες Webmail υπηρεσίες. Την παρούσα στιγμή μπορεί να έχει μείνει πίσω στον τομέα αυτό αφού προσφέρει μόνο 1GB(!), ωστόσο οι δυνατότητές του είναι αρκετά καλές ώστε να δικαιολογούν την υψηλή προτίμηση των χρηστών. Το περιβάλλον θυμίζει αρκετά Microsoft Outlook, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα εύχρηστο και αποτελεσματικό στην οργάνωση της αλληλογραφίας σας. Η ταχύτητά του είναι αρκετά υψηλή, μερικές φορές ξεπερνώντας και αυτή του Gmail. Παρέχει ενσωματωμένες δυνατότητες Instant Messenging καθώς και RSS που είναι η καλύτερη των τριών λύσεων. Υποστηρίζει δυνατότητα Pop In, αλλά μας τα χαλάει στο Pop Out καθώς η υπηρεσία αυτή χρεώνεται.




Pookmail



Καλά αυτή η λύση ίσως να μην είναι και τόσο δημοφιλής και ούτε την παρουσιάζουμε σαν ανταγωνιστή των υπολοίπων. Την αξία της θα την αναγνωρίσει ο καθένας σας αν έχει χρειαστεί να κάνει κάποια online εγγραφή όπου σας ζητήθηκε email χωρίς όμως να ενδιαφέρεστε να δώσετε εκείνο που χρησιμοποιείτε. Το Pookmail σας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό email, με διάρκεια ζωής μίας μόνο μέρας, ώστε να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας και να δεχτείτε εκεί την επιβεβαίωση εγγραφής. Αφάνταστα χρήσιμο για να αποφύγετε ενοχλητικά spam στο κανονικό σας λογαριασμό.



Δυστυχώς η επιλογή Webmail λύσης δεν είναι εύκολη. Πέρα από την απλή παρουσίαση σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τις υπηρεσίες και να επιλέξει αυτήν που σας ταιριάζει καλύτερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τον καιρό θα γίνονται ολοένα και καλύτερες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα