Οι αγρότες “πλημμύρισαν” το Σύνταγμα – Την Πέμπτη κρίνεται το μέλλον των μπλόκων
Διαβάζεται σε 7'Χιλιάδες αγρότες με τα τρακτέρ του κατέκλυσαν το Σύνταγμα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Την Πέμπτη οι αποφάσεις των αγροτών για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
- 20 Φεβρουαρίου 2024 21:09
Με σύνθημα “χωρίς εμάς, τι θα φας;” και “τώρα με τα πόδια, μετά με τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε, θα γίνει Κιλελέρ”, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι έδωσαν δυναμικό “παρών” στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ενώ πλήθος κόσμου υποδέχτηκε το κονβόι τρακτέρ με χειροκροτήματα.
Υπολογίζεται ότι στο συλλαλητήριο συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα και πάνω από 200 τρακτέρ.
Στην παναγροτική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας συμμετείχαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Εύβοια, τη Βοιωτία, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλονίκη, την Ημαθία, τον Έβρο και την πολύπαθη Θεσσαλία.
Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε τροχιά κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου για τη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, τα τρακτέρ θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με κάποιους αγρότες ως ομάδα περιφρούρησης. Αναμένεται να αποχωρήσουν το πρωί της Τετάρτης (21/02) γύρω στις 10:00.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ένας άνθρωπος έχασε τις αισθήσεις του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Αγρότης στο NEWS 24/7
Αγρότης από το Μπλόκο Κάστρου Βοιωτίας μίλησε στο NEWS 24/7, νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης (20/2). “Το βαρέλι του Μητσοτάκη είναι γεμάτο μόνο για τους εφοπλιστές”, τόνισε.
“Για τους αγρότες που μοχθούν, για να παράγουν προϊόντα για να τρώει ο κόσμος δεν έχει. Όταν θα σταματήσουν οι αγρότες να δουλεύουν, τότε να δούμε τι θα κάνει ο κόσμος” κατέληξε.
Την Πέμπτη κρίνεται το μέλλον των μπλόκων
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν -όπως είπαν- ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία Daniel.
Οι πολιτικοί αρχηγοί που βρέθηκαν στο συλλαλητήριο
“Πήγα σήμερα στο συλλαλητήριο των αγροτών για να υποστηρίξω τα δίκαια αιτήματά τους. Γιατί ο αγώνας δίνεται μέσα στην κοινωνία, με την κοινωνία. Οι αγρότες αγκομαχούν για να επιβιώσουν. Οι καταναλωτές αγκομαχούν να επιβιώσουν. Υπάρχει ένα καρτέλ στη μέση, μεσάζοντες και ολιγοπώλια.
Να επέμβει το κράτος άμεσα. Να μην υπάρχει αυτή η κοροϊδία. Να καταργηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο μόνιμα. Να υπάρχει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα. Επιτέλους να γίνει μια ρύθμιση οφειλών ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μη δουν τη γη τους να πηγαίνει στη ρευστοποίηση. Απλά πράγματα να γίνουν άμεσα” ήταν η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη από το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
“Χαιρετίζουμε εδώ στην καρδιά της Αθήνας, στην καρδιά της Ελλάδας, τους Έλληνες αγρότες. Ο αγώνας είναι δίκαιος, τα αιτήματα τους είναι δίκαια. Είμαστε στο πλευρό τους. Όλη η Αθήνα, όλη η Ελλάδα είναι στο πλευρό τους“ δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο Αγροτών στο Σύνταγμα.
“Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πρέπει να σταματήσει την κοροϊδία. Πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών. Δεν μπορεί να ανακαλύπτει τις αντοχές της οικονομίας και τους δημοσιονομικούς στόχους, όταν είναι να δώσει λεφτά για τους αγρότες, όταν είναι να δώσει αποζημιώσεις, όταν είναι να δώσει για τον λαό και απλόχερα να τα δίνει σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους”, πρόσθεσε.
Κλιμάκιο 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε επίσης στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Μανόλης Χνάρης, βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε:
“Η παρουσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμβολίζει την ισχυρή μας βούληση να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Τα αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα. Η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής, η κακή διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι καθυστερήσεις στην καταβολή ενισχύσεων από τον ΕΛΓΑ, τα κόκκινα δάνεια, καθώς και η έλλειψη εργατών γης έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο της χώρας σε απόγνωση”.
Το “παρών” στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο έδωσαν επίσης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και πολλοί ακόμα βουλευτές και βουλεύτριες.
Tα αιτήματα
Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.
Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν, όπως είπαν, η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.
Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».
Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.
Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».
Επιγραμματικά τα αιτήματα:
- Πλήρης αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση,
- Ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωικό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων,
- Αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες,
- Κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα,
- Μείωση του κόστους παραγωγής, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έλεγχος στο περιθώριο κέρδους – σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο – σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου,
- Πανελλαδική ένταξη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης,
- Αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και όχι με τη μορφή επιδόματος,
- Διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.
Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι “δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος” για να καλυφθούν πλήρως τα αιτήματα των αγροτών, με τους τελευταίους να δηλώνουν πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την ικανοποίησή τους.