Οι αρμοδιότητες του “ελληνικού FBI”

Διαβάζεται σε 4'
Αστυνομικός με όπλο (φωτογραφία αρχείου)
Αστυνομικός με όπλο (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Σε αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών προχωρά το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με τη δημιουργία του «ελληνικού FBI».

Υπογράφθηκε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το προεδρικό διάταγμα για την ίδρυση του αναμενόμενου και ελληνικού «FBI» -όπως έχει παρουσιαστεί η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (Δ.Α.Ο.Ε.), που θα είναι η πραγματική της ονομασία- που αποτελεί μέρος των αποφάσεων για αναδιάρθρωση στην ΕΛ.ΑΣ.

Η νέα Υπηρεσία θα εδρεύει στην Αττική και η τοπική της αρμοδιότητα εκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια. Έχει διοικητική αυτοτέλεια και υπάγεται στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Εποπτεύεται, συντονίζεται, κατευθύνεται και ελέγχεται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος θα εδρεύει στην Αττική, θα έχει υποδιεύθυνση στην Β. Ελλάδα και στην Κρήτη Τμήμα. Αρχικά στην Αθήνα θα στεγάζεται στην ΓΑΔΑ όπως και τα εναπομείναντα τμήματα της Ασφάλειας Αττικής και αργότερα ενδέχεται να μεταφερθεί σε ξεχωριστό κτίριο, ενώ σε πλήρη λειτουργία με τη νέα της μορφή αναμένεται να μπει τις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος επικεφαλής είναι ο νυν διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Φώτιος Ντουίτσης και σε όλες τις νευραλγικές της Υπηρεσίες, οι πλέον έμπειροι αστυνομικοί της Ασφάλειας, με πολύχρονη διαδρομή στις θέσεις τους.

Η Δ.Α.Ο.Ε., στην περιοχή που έχει δικαιοδοσία, ασκεί τις αρμοδιότητες αστυνομίας δημόσιας ασφάλειας, αναφορικά με σοβαρά και οργανωμένα εγκλήματα, εγχώρια ή διασυνοριακά, καθώς και με υποθέσεις στις οποίες ερευνάται η δράση των μελών εγκληματικής οργάνωσης που εκτείνεται σε ευρύτερες περιοχές μίας ή περισσότερων Διευθύνσεων Αστυνομίας.

Ειδικότερα, οι αρμοδιότητες της Δ.Α.Ο.Ε. είναι οι ακόλουθες:

  1. η εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, εγχώριων ή διασυνοριακών,
  2. η έρευνα σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παράλληλα με την έρευνα για τα βασικά αδικήματα,
  3. η παρακολούθηση της εξέλιξης και των τάσεων των σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων, εγχώριων ή διασυνοριακών, καθώς και η μελέτη των επιστημονικών και τεχνικών μεθόδων καταπολέμησής τους,
  4. η συνεργασία με Αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών, στο πλαίσιο της ανταλλαγής γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών σε θέματα αντιμετώπισης των σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων, μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας/Α.Ε.Α.,
  5. η παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης στο προσωπικό των αρμόδιων περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων,
  6. η συνεργασία με άλλες κατά τόπον αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ή άλλες αρχές και υπηρεσίες και ιδίως την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.), την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.),
  7. η συνεργασία με την EUROPOL, την INTERPOL και με συναρμόδιες αρχές και υπηρεσίες της χώρας και άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών, στο πλαίσιο ειδικών συμφωνιών, και
  8. η αξιοποίηση πληροφοριών από όλες τις υπηρεσίες με αρμοδιότητα αστυνομίας δημόσιας ασφάλειας της χώρας.

H Δ.Α.Ο.Ε., μετά από έγκριση ή διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, δύναται να επιλαμβάνεται της διερεύνησης σοβαρών εγκλημάτων, τα οποία, λόγω της βαρύτητας, του τρόπου, των μέσων και των ειδικών συνθηκών τέλεσής τους, ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ή είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία ή εξειδικευμένη γνώση για την αποκάλυψη των δραστών και τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη.

Η διάρθρωση της ΔΑΟΕ

Η Δ.Α.Ο.Ε. διαρθρώνεται στις ακόλουθες Υποδιευθύνσεις, με τα αντίστοιχα Τμήματα και Γραφεία:

  • Δίωξης Ναρκωτικών με Τμήματα: Γενικών Υποθέσεων και Διεθνών Συνεργασιών, Κοκαΐνης, Ηρωίνης, Κάνναβης και Συνθετικών Ναρκωτικών, Δίωξης Ναρκωτικών Αερολιμένα Αθηνών.
  • Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας, με Τμήματα: Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Προσωπικής Ελευθερίας, Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας, Δίωξης Εκβιαστών.
  • Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, με Τμήματα: Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων, Δίωξης Παράνομης Διακίνησης και Εμπορίας Αντικειμένων, Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων.
  • Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων με Τμήματα: Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας και Ευρωπαϊκών Πόρων, Προστασίας Ατομικής Περιουσίας, Προστασίας Οικονομίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Φορολογικών Υποθέσεων.
  • Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, με Τμήματα: Πληροφοριών, Ειδικών Ερευνών, Προστασίας Αθλητικών Αποστολών.
  • Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων, με Τμήματα: Διαχείρισης Πληροφοριών και Στρατηγικής Οργανωμένου Εγκλήματος, στο οποίο λειτουργούν τα Γραφεία: Διαχείρισης και Επιχειρησιακής Ανάλυσης Πληροφοριών, Στρατηγικής Ανάλυσης, Πληροφοριακών Συστημάτων, Τεχνικών Εφαρμογών, Προστασίας Μαρτύρων, Ειδικών Ανακριτικών Πράξεων, Επιχειρησιακών Ομάδων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα