Οι Έλληνες δεν ακυρώνουν τα Χριστουγεννιάτικα ταξίδια τους στο εξωτερικό

Οι Έλληνες δεν ακυρώνουν τα Χριστουγεννιάτικα ταξίδια τους στο εξωτερικό
Ταξιδιώτης σε αεροδρόμιο την εποχή του κορονοϊού (φωτογραφία αρχείου) Shutterstock

Ρεπορτάζ του NEWS 24/7 στα τουριστικά γραφεία που πωλούν εορταστικά πακέτα διακοπών.

Αποφασισμένοι να μην χάσουν τις διακοπές που έχουν προγραμματίσει στο εξωτερικό για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, φαίνεται να είναι οι Έλληνες, αφού οι ακυρώσεις για τα οργανωμένα ταξίδια είναι ελάχιστες.

Η πανδημία αλλά και η νέα παράλλαξη της COVID-19 φέρνει συνεχώς νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, «τσαλακώνοντας» ακόμη και κάποιους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των εορτών όπως η Αυστρία και η Βρετανία.

Οι ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο, δείχνουν αποφασισμένοι όμως να μην χάσουν για άλλη μια χρονιά τις διακοπές τους, με τη μεγάλη πλειονότητα να επιλέγει ταξίδια και προορισμούς μέσα στη χώρα του. Πολλοί όμως είναι εκείνοι που έχουν ήδη προγραμματίσει τις διακοπές τους στο εξωτερικό και δεν φαίνονται διατεθειμένοι – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή – να τις ακυρώσουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NEWS24/7 οι ακυρώσεις για τα ήδη κλεισμένα οργανωμένα ταξίδια των Ελλήνων σε διάφορους προορισμούς του εξωτερικού, είναι ελάχιστες, με τους περισσότερους να τηρούν στάση αναμονής. Η ονειρεμένη, χριστουγεννιάτικη Βιέννη και γενικότερα τα δημοφιλή ταξίδια στην Αυστρία έχουν ματαιωθεί οριστικά εδώ και αρκετό καιρό, καθώς η χώρα έχει μπει σε lockdown με την κυβέρνηση της να ελπίζει ότι ίσως και την τελευταία στιγμή σωθεί η εορταστική περίοδος.

Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στα ταξίδια προς τη Βρετανία, αφού η χώρα πλέον απαιτεί από όλους τους ταξιδιώτες να μένουν καραντίνα για δύο ημέρες μετά την άφιξη τους και μέχρι να βγει αρνητικό το μοριακό τεστ στο οποίο θα υποβληθούν με την άφιξη τους. Έτσι το κοσμοπολίτικο Λονδίνο παρόλη την μεγάλη προετοιμασία του για την περίοδο των εορτών, κινδυνεύει να μείνει άδειο από ξένους τουρίστες. Πάντως τα περισσότερα ελληνικά γκρουπ των ταξιδιωτών που είχαν προγραμματισθεί, έχουν ματαιωθεί. Φυσικά έχουν ακυρωθεί και όλα τα ταξίδια για τις διάφορες χώρες της Νότιας Αφρικής, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς κατά την περίοδο των εορτών.

Τι λένε τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία

Μιλώντας στο NEWS24/7 ο ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού πρακτορείου Versus Travel κ. Ευάγγελος Κατσιμίχας τόνισε ότι οι ακυρώσεις συμμετοχών στα οργανωμένα ταξίδια των Ελλήνων είναι ελάχιστες και μπορεί να αφορούν οποιοδήποτε λόγο. «Όπως και το καλοκαίρι, παρατηρούμε την ίδια κατάσταση. Υπήρχε ένα «μούδιασμα» αλλά αν κάποιο ταξίδι δεν πραγματοποιούνταν γιατί έφταιγε η πανδημία, οι πελάτες μας δεν ακύρωναν αλλά αναζητούσαν μια άλλη εκδρομή», λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Ευρώπη, με εξαίρεση την Αυστρία και την Βρετανία, έχουν ζήτηση, ενώ τόνισε ότι τα μακρινά ταξίδια ενδιαφέρουν πολύ τους Έλληνες ταξιδιώτες. «Ένα σαφάρι στην Τανζανία ή η εξερεύνηση του Περού είναι εκδρομές που έχουν μεγάλη δυναμική, αλλά και ασφάλεια, αφού ο COVID δεν μπορεί να επηρεάσει τις δραστηριότητες του ταξιδιώτη», λέει ο κ. Κατσιμίχας.

«Η εορταστική κίνηση δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι» τονίζει στο NEWS24/7 ο συνιδιοκτήτης και γενικός διευθυντής του ταξιδιωτικού γραφείου Cosmorama Travel κ. Παναγιώτης Ηλιάδης. Όπως εξηγεί η κίνηση το καλοκαίρι στα οργανωμένα ταξίδια, ήταν πολύ καλή, αλλά και το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ξεπέρασε τις προσδοκίες. Όμως η έξαρση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα ανέκοψε τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να μην είναι στα επιθυμητά επίπεδα μιας εορταστικής περιόδου.

«Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν ακυρώσεις από Έλληνες ταξιδιώτες για τα ταξίδια που έχουν προγραμματίσει για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όμως σίγουρα υπάρχει ανησυχία. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε όλες τις χώρες συνεχώς αυξάνονται και αλλάζουν, ενώ δυστυχώς δημοφιλείς προορισμοί όπως η Αυστρία, η Βαυαρία είναι κλειστοί για τους τουρίστες ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι δυσκολεύει τόσο τους ταξιδιώτες που θα είναι απαγορευτικά τα ταξίδια και εκεί», επισημαίνει ο κ. Ηλιάδης. Στον αντίποδα εξηγεί, προορισμοί όπως η Ελβετία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι ανοικτοί και δεν φαίνεται να έχουν προβλήματα.

«Ακυρώσεις δεν υπάρχουν πολλές, όμως δεν γίνονται νέες κρατήσεις» λέει στο NEWS24/7 ο ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου Travel Gate Νικόλας Νάκιος. Όπως εξηγεί τις τελευταίες ημέρες και μετά το ξέσπασμα της παράλλαξης Όμικρον υπάρχει ανησυχία από τον κόσμο και η ροή των κρατήσεων έχει ανακοπεί.

«Υπάρχουν προορισμοί που η επιδημιολογική τους κατάσταση είναι πολύ καλή και σίγουρα θα κερδίσουν μεγάλο μέρος των ταξιδιωτών των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς. Η Ιταλία, η Γαλλία αλλά και οι χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου είναι εκείνες με τη μεγαλύτερη ζήτηση αυτή τη στιγμή για την εορταστική περίοδο. Πολλοί ταξιδιώτες που είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους για την Αυστρία ή την Αγγλία και τις ακύρωσαν, τώρα επιλέγουν Ρώμη, Παρίσι, Βαρκελώνη και Λισσαβόνα», λέει ο κ. Νάκιος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα