Οι πρώτες εκτιμήσεις για την πτώση του ανεμόπτερου στο Μάλεμε – Ποιος ήταν ο πιλότος

Διαβάζεται σε 4'
Μικρό αεροσκάφος
Μικρό αεροσκάφος (φωτογραφία αρχείου) iStock

Πρόεδρος αερολέσχης φέρεται να ήταν ο κυβερνήτης του μικρού αεροσκάφους που κατέπεσε στο Μάλεμε. Βίντεο λίγα λεπτά πριν την πτώση του.

Σε απόσταση 300 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 2,5 μέτρων, εντοπίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης (9/11), το ελαφρύ μονοκινητήριο αεροσκάφος, που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του αεροδιάδρομου Μάλεμε Χανίων και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο επιβαίνοντες σε αυτό, ένας 61χρονος και ένας 66χρονος.

Τα δύο άτομα απεγκλωβίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους από ναυαγοσώστη και περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού. Αφού μεταφέρθηκαν στον λιμένα του Κολυμβαρίου, παρελήφθησαν από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διεκομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος τους.

Το μικρό αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Κωπαΐδα με προορισμό το αεροδρόμιο του Μάλεμε. Όταν έφθασε στο Μάλεμε ο πιλότος έκανε μια στροφή πάνω από το Κολυμπάρι και προσπάθησε να προσγειωθεί, αλλά υπό αδιευκρίνιστη αιτία κατέπεσε σε κοντινή απόσταση από την ακτή.

Ποιός ήταν ο πιλότος

Πρόεδρος αερολέσχης φέρεται να ήταν ο κυβερνήτης του μικρού αεροσκάφους τύπου Savannah, που κατέπεσε ανοικτά του Μάλεμε, το βράδυ της Πέμπτης (9/11).

“Λεγόταν Θεόδωρος Πάντος, ήταν πρόεδρος της αερολέσχης Δυτικής Ελλάδος. Δεν έχει σχέση με τους αγώνες, ούτε θα λάμβανε μέρος. Τον περίμενε κάποιος άνθρωπος στο Μάλεμε από άλλη αερολέσχη και μας ενημέρωσε ότι καθυστερεί” δήλωσε ο πρόεδρος αερολέσχης Χανίων, Παναγιώτης Τζαράκης, όπως μετέδωσε το zarpanews.gr.

“Ενώ είχε κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο της Σούδας, πήγε στο Μάλεμε. Εδώ δεν υπάρχουν οι συνθήκες για προσγείωση νύχτας, ούτε το αεροπλάνο του είχε τέτοιες δυνατότητες και ο ίδιος δεν νομίζω να ήταν εκπαιδευμένος για νυχτερινή προσγείωση”, πρόσθεσε, ενώ ερωτώμενος πώς εκτιμά ότι συνέβη το ατύχημα, ο κ. Τζαράκης δήλωσε πως μάλλον αποπροσανατολίστηκε.

“Έκανε στροφή για προσγείωση και πιθανόν να έπαθε αποπροσανατολισμό. Πιθανόν νόμιζε ότι πετούσε οριζόντια αλλά κατευθυνόταν προς τη θάλασσα. Επειδή είδα τη συντριβή, ήταν τόσο έντονη που αποκλείεται να μπορούσαν να κάνουν κάτι”, σημείωσε.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Τζαράκη εδώ:

Το χρονικό της τραγωδίας

Το απόγευμα της Πέμπτης (09/11) ανεμόπτερο με δύο επιβαίνοντες κατέπεσε ανοικτά του Μάλεμε στην Κρήτη.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο επιβαινόντων, που είχαν αρχικά δηλωθεί ως αγνοούμενοι, είχαν τραγικό επίλογο, καθώς βρέθηκαν νεκροί και ανασύρθηκαν από ιδιώτες δύτες, από τη θαλάσσια περιοχή του Μάλεμε Χανίων.

Πρόκειται για δύο άνδρες οι οποίοι παρελήφθησαν από πλωτό του λιμενικού και μεταφέρθηκαν στην ξηρά, προκειμένου να παραληφθούν από ασθενοφόρο και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Το ανεμόπτερο εντόπισε στέλεχος του Λιμενικού, που επέβαινε σε ιδιωτικό σκάφος.

Στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συμμετείχαν υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης ένα όχημα του λιμενικού από τη ξηρά, ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, δύο κρουαζιερόπλοια και δύο αλιευτικά σκάφη.

Το μοιραίο αεροσκάφος λίγο πριν την πτώση – Δείτε από το 0:40

“Ήταν δεμένοι” δήλωσε ο δύτης που απεγκλώβισε τους δύο άνδρες

Ο έμπειρος Χανιώτης ναυαγοσώστης, Παύλος Λυτινάκης, ήταν ο άνθρωπος που απεγκλώβισε τους δύο άνδρες από το ανεμόπτερο, και μιλώντας στο zarpanews.gr για το περιστατικό, ανέφερε:

“Δεν ήταν πολύ βαθιά, ήταν στα 2,5 με 3 μέτρα βάθος, και πολύ κοντά στην ακτή. Δεν είχαμε προετοιμαστεί, όμως, νομίζαμε ότι οι άνθρωποι είχαν προλάβει να πέσουν στο νερό πριν προσκρούσει το αεροπλάνο.

Γι’ αυτό και δε είχαμε μαζί μας καταδυτικό εξοπλισμό, τους απεγκλώβισα με την ανάσα. Οι άνθρωποι ήταν δεμένοι, δεν είχαν κάνει καμία προσπάθεια να βγουν, ήταν αναποδογυρισμένο το ανεμόπτερο. Είχαν εκδορές, χτυπήματα στο πρόσωπο, ίσως να έχασαν χάσει τις αισθήσεις τους, ή και τη ζωή τους, στην πρόσκρουση”.

Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν πιθανότατα αυτό:

αεροσκάφος
Το αεροσκάφος που κατέπεσε στην Κρήτη zarpanews.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα