Οι ταινίες της εβδομάδας: O “Free Guy” Ράιαν Ρέινολντς και ο “Μεγάλος Δικτάτορας” σε επανέκδοση

Οι ταινίες της εβδομάδας: O “Free Guy” Ράιαν Ρέινολντς και ο “Μεγάλος Δικτάτορας” σε επανέκδοση

Κάθε Πέμπτη ο Θοδωρής Δημητρόπουλος βλέπει και σχολιάζει τις νέες ταινίες στις αίθουσες. Σήμερα ξεχωρίζει ένα ευφάνταστο βιντεογκέιμ μπλοκμπάστερ και δύο εξαιρετικές, διαχρονικές επανεκδόσεις.

Οι κινηματογράφοι έχουν ανοίξει και το σινεμά αποτελεί πάλι μια αφορμή εξόδου. Παρουσιάζουμε όλες τις πρεμιέρες της Πέμπτης 12 Αυγούστου.

Οι κριτικές των ταινιών της εβδομάδας:

Free Guy

(Σον Λέβι, 1ω55λ)

Ένας ταμίας τράπεζας ανακαλύπτει πως στην πραγματικότητα είναι ένας χαρακτήρας στο φόντο ενός open world βιντεοπαιχνιδιού και αποφασίζει να γίνει ο ήρωας της δικής του ιστορίας, να γίνει κυρίαρχος της δικής του μοίρας. Σε έναν κόσμο δίχως όρια και περιορισμούς, είναι αποφασισμένος να γίνει ο τύπος που θα σώσει τον κόσμο του, προτού είναι πολύ αργά.

Ο σκηνοθέτης της τριλογίας “Μια Νύχτα στο Μουσείο” και εκ των βασικών συντελεστών του “Stranger Things”, ζωντανεύει έναν α λα Fortnite κόσμο διερωτώμενος, τι θα γινόταν οι βιντεογκέιμ κομπάρσοι μια μέρα αποκτούσαν συνείδηση. Περιπέτεια με τον Ράιαν Ρέινολντς και την Τζόντι Κόμερ (“Killing Eve”) και με πλήθος cameo από γνωστούς χαρακτήρες του κόσμου των βιντεοπαιχνιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Q&A με τον Ράιαν Ρέινολντς για τη δημιουργία της ταινίας

Ιδρώτας

 

(“Sweat”, Μάγκνους βαν Χορν, 1ω46λ)

Μια instagram influencer και γυμνάστρια έχει αμέτρητους followers να παρακολουθούν και να σχολιάζουν την κάθε της κίνηση και προσωπική στιγμή, όμως εκείνη αναζητά την εμπειρία της αληθινής οικειότητας. Καλοφτιαγμένο και όμορφο πολωνικό φιλμ πάνω στην υπαρξιακή μαύρη τρύπα του influencing, γυρισμένο με φροντίδα ως προς την κεντρική φιγούρα, μια κοπέλα την οποία το φιλμ δεν κρίνει αλλά στην οποία δεν προσφέρει εύκολη λύτρωση. Δραματουργικά δεν αποφεύγονται κάποιες αμήχανες υπερβολές καθώς το φιλμ βαδίζει στην τρίτη πράξη. Κι ακόμα κι αν δεν προσφέρεται κάποια αληθινά ενδιαφέρουσα ιδέα γύρω από τη σχέση μας με την εικόνα (μας), η έκβαση της ιστορίας ως συνδυασμός μοναχικού προφίλ και παγερής ταινίας μιας κάποιας απόγνωσης, μας επιτρέπει να το δώσουμε με άνεση το like μας.

Οι Σπεσιαλίστες

 

(“The Misfits”, Ρένι Χάρλιν, 1ω34λ)

Διαβόητος κλέφτης (Πιρς Μπρόσναν) ενώνει τις δυνάμεις του με μια μυστηριώδη ομάδα που στόχο έχει να κλέψει τους ράβδους χρυσού της αμύθητης περιουσίας ενός επιχειρηματία (Τιμ Ροθ). Ο Ρένι Χάρλιν που μέχρι κάποια στιγμή στην καριέρα του γύριζε διασκεδαστικές αν μη τι άλλο περιπέτειες (“Die Hard 2”, “Deep Blue Sea”) πλέον εδώ μοιάζει με Γκάι Ρίτσι σε εκπτώσεις, που γυρίζει ένα publi για το Ντουμπάι σε τιμή ευκαιρίας.

Η Πεθερά Χτυπάει την Πόρτα

 

(“Knock, Knock, It’s Mom! / Un tour chez ma fille”, Ερίκ Λαβέν, 1ω28λ)

Όσο το διαμέρισμά της ανακαινίζεται, η Ζακλίν είναι ενθουσιασμένη που θα μετακομίσει για λίγες μέρες στο σπίτι της κόρης της Καρόλ, και του γαμπρού της. Η Ζακλίν αμέσως νιώθει σαν στο σπίτι της και οι λίγες μέρες γίνονται λίγοι μήνες καθώς η μαμά δε λέει να αφήσει τα πράγματα στην ησυχία του. Κωμωδία συνταγής, σίκουελ του «Μαμά, Γύρισα!», με τη Ζοσιάν Μπαλασκό να παίρνει την ταινία πάνω της και κάποιες στιγμές συναισθήματος να δίνουν στο εγχείρημα μια κάποια έστω αξία.

Κυκλοφορούν επίσης

Ντε Γκωλ: Το 1940 ο Ντε Γκωλ αντιτάσσεται στην προτεινόμενη ανακωχή και πιέζει να συνεχιστεί η στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του Χίτλερ. Καθώς η ανακωχή είναι προ των πυλών, διαφεύγει στη Βρετανία όπου με σύμμαχο τον Τσώρτσιλ θα γίνει σύμβολο της Γαλλικής Αντίστασης. Πρωταγωνιστεί στο ρόλο ο Λαμπέρ Γουίλσον.

O Βιρτουόζος: Ο Άντονι Χόπκινς ηγείται μιας εγκληματικής οργάνωσης και δίνει οδηγίες σε έναν εκτελεστή, όμως η αποστολή μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από όσο φαίνεται. Για όσους δεν χόρτασαν Άντονι Χόπκινς στον “Πατέρα”… προτείνουμε βασικά να δουν ξανά τον “Πατέρα”.

Persona Non Grata: Δύο συνεργάτες και φίλοι αναθέτουν σε έναν άγνωστο να δολοφονήσει τον εργοδότη τους, προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά. Όταν, όμως, εκείνος και η σύζυγός του βρίσκονται τελικά δολοφονημένοι, οι δύο εμπνευστές του φόνου θα συνειδητοποιήσουν πως έκαναν συμφωνία με το διάβολο, και πως τώρα από θύτες έχουν γίνει και αυτοί πιθανά θύματα. Γαλλική περιπέτεια.

Σπίριτ ο Ατίθασος: Μια νέα περιπέτεια του αλόγου Σπίριτ. Αυτή τη φορά η μικρή, αξιαγάπητα ξεροκέφαλη Λάκι θα γίνει φίλη με τον Σπίριτ και θα πρέπει να τον βοηθήσει όταν κλέφτες βάλουν στον μάτι την αγέλη του.

Τα Κόκκινα Γοβάκια και οι Επτά Νάνοι: Νέα διασκευή του παραμυθιού της Χιονάτης.

Σε επανέκδοση

Ο Μεγάλος Δικτάτωρ

 

(“The Great Dictator”, Τσάρλι Τσάπλιν, 2ω6λ)

O δικτάτορας Χίνκελ προσπαθεί να επεκτείνει την αυτοκρατορία του την ώρα που ένας φτωχός εβραίος κουρέας, που είναι σωσίας του Χίνκελ, προσπαθεί να αποφύγει το καθεστώς. Η κλασική αντι-φασιστική σάτιρα του Τσάρλι Τσάπλιν με τον ίδιο σε διπλό ρόλο, γυρισμένη στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου, και μια από εκείνες τις ταινίες τόσο βαθιά αποτυπωμένες στη συλλογική συνείδηση που ξεπερνούν τον ίδιο το χρόνο. Αφελής σε σημεία όμως με ένα τέτοιο πέπλο μελαγχολίας να την περιτυλίγει και με μια τέτοια ορμή για να φτάσει σε ένα σημείο αλήθειας, που είναι σαν τίποτα να μην έχει σημασία. Η κορύφωση του φιλμ παραμένει μια από τις κλασικές σκηνές της ιστορίας του σινεμά η οποία -μην τα λέμε συνέχεια- αντηχεί δυστυχώς ως και σήμερα θλιβερά επίκαιρη.

Μπίλι ο Ψεύτης

 

(“Billy Liar”, Τζον Σλέσινγκερ, 1ω38λ)

Ένας νεαρός Άγγλος ονειρεύεται να δραπετεύσει από την εργατικής τάξης οικογένειά του και την αδιέξοδη δουλειά του ως βοηθός νεκροθάφτη. Η ζωή του γίνεται άνω-κάτω, αλλά τελικά θα έχει την ευκαιρία να φύγει μακριά και να τα αφήσει όλα πίσω. Τι θα επιλέξει; Ο Τζον Σλέσινγκερ (“Midnight Cowboy”) σκηνοθετεί μια από τις κορυφαίες κωμωδίες των βρετανικών ‘60s, βουτηγμένη στην εργατική καθημερινότητα, με μια πικρά ειρωνική ματιά να διαπερνά τις καταστάσεις και τις διαρκείς φαντασιακές αποχωρήσεις του νεαρού ήρωα, διερωτώμενη τι είναι τελικά αυτό που μας κρατά πίσω ως άτομα, ως κοινωνία, κι ως άτομα στην κοινωνία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα