ΟΗΕ: Στα 75α γενέθλιά του απαγορεύει την ιδιοκτησία και χρήση πυρηνικών όπλων

ΟΗΕ: Στα 75α γενέθλιά του απαγορεύει την ιδιοκτησία και χρήση πυρηνικών όπλων
Κτίριο ΟΗΕ shutterstock

Ο ΟΗΕ επικυρώνει τη Συνθήκη που απαγορεύει την ιδιοκτησία, τη δημιουργία και τη χρήση πυρηνικών όπλων για τους υπογράφοντες. Ποιες χώρες αφορά.

Μια συνθήκη που απαγορεύει τη χρήση, την κατασκευή, την πώληση και τη συντήρηση πυρηνικών όπλων μόλις έλαβε την 50η επικύρωση που απαιτείται για να καταστούν τα πυρηνικά όπλα παράνομα για τα υπογράφοντα κράτη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Μεταξύ των επικυρωμένων εθνών συμπεριλαμβάνονται: η Νιγηρία, η Ταϊλάνδη, η Νότια Αφρική, το Μεξικό, η Αυστρία και η Νέα Ζηλανδία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε τη συνθήκη «μια ουσιαστική δέσμευση για την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων», ενώ η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) την χαρακτήρισε «ιστορική».

Σύμφωνα με το good news network, η Ονδούρα κατέστη το 50ο κράτος επικύρωσης, κατά την 75η επέτειο από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών – το διεθνές κυβερνητικό όργανο που δημιουργήθηκε μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ρητό σκοπό να προωθήσει την ειρήνη και να σταματήσει τους πολέμους.

Έναρξη ισχύος στις 22 Ιανουαρίου 2021 για «απεριόριστη διάρκεια», η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων απαγορεύει όλα τα στάδια και τις χρήσεις των πυρηνικών όπλων σε οποιοδήποτε έθνος έχει επικυρώσει τη Συνθήκη και περιλαμβάνει μηχανισμούς που θα επιτρέψουν σε αυτά τα έθνη να εξασφαλίσουν τα δικαιώματά τους απέναντι σε άλλα, σε περίπτωση παραβίασης της συνθήκης.

Πυρηνικά οπλισμένα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη.

Ενώ αυτά τα έθνη δεν έχουν υιοθετήσει τη συνθήκη, το γεγονός ότι έχει περάσει το σχέδιο, σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα εκείνων των κυβερνήσεων που έχουν δεσμευτεί για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

Ο Setsuko Thurlow, 88 ετών, ένας από τους τελευταίους επιζώντες του βομβαρδισμού της Χιροσίμα είναι και υπήρξε ισχυρός υπερασπιστής της Συνθήκης ως ιδρυτής της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), η οποία κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2017.

Άλλη επιζήσασα του βομβαρδισμού στην Χιροσίμα και μέλος της εκστρατείας δήλωσε «Έμεινα στην καρέκλα μου και έβαλα το κεφάλι μου στα χέρια μου και έκλαψα με δάκρυα χαράς. Έχω αφιερώσει τη ζωή μου για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Δεν έχω τίποτα άλλο παρά ευγνωμοσύνη για όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία της συνθήκης μας».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα