Οικολογική καταστροφή: Νεκρά ψάρια και στην Κάρλα – Η αιτία

Διαβάζεται σε 4'
Συνεχίζεται σε εντατικούς ρυθμούς η απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από την παραλία του Βόλου
Συνεχίζεται σε εντατικούς ρυθμούς η απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από την παραλία του Βόλου INTIME

Νεκρά ψάρια και άλλα που ψυχορραγούν λόγω της πτώσης της στάθμης των νερού γύρω από τον ταμιευτήρα και την έλλειψη οξυγόνου εντοπίζονται πλέον και μέσα στη λίμνη Κάρλα.

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η οικολογική καταστροφή με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια που καταλήγουν στον Παγασητικό κόλπο.

Νεκρά ψάρια και άλλα που ψυχορραγούν λόγω της πτώσης της στάθμης των νερού γύρω από τον ταμιευτήρα και την έλλειψη οξυγόνου εντοπίζονται πλέον τόσο στα σημεία αυτά όσο και μέσα στη λίμνη Κάρλα, όπως κατέγραψε ο φακός της ΕΡΤ. Παράλληλα έχει κλείσει το θυρόφραγμα της Κάρλας και έχει τοποθετηθεί και το ειδικό δείκτη στις εκβολές του Ξηριά ποταμού.

«Είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που αποδίδεται σε θαλάσσιους μικροοργανισμούς και δεν έχει καταγραφεί», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο καθηγητής Υδρογεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Βουδούρης και αποκάλυψε ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στο Καλοχώρι. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βουδούρης το φαινόμενο αυτό «σχετίζεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα, με τη θερμοκρασία των θαλασσών. Κάτι δεν έχει γίνει σωστά και για αυτό έχουν δημιουργηθεί αυτά τα προβλήματα».

Από την πλευρά της η βουλευτής της ΝΔ και απεσταλμένη του πρωθυπουργού για την προστασία των θαλασσών, Διονυσία Αυγερινοπούλου, έκανε λόγο για «πολύ σοβαρές επιπτώσεις». «Είναι πράγματι λυπηρό αυτό που συμβαίνει. Βλέπουμε τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Βλέπουμε τις επιπτώσεις της κακής διαχείρισης των συστημάτων νερού, πρόκειται για τη λίμνη Κάρλα, η οποία αποξηράθηκε και λόγω της φυσικής καταστροφής που έγινε από τις πλημμύρες, επανήλθε στο φυσικό της και τώρα με τη μείωσή της έχουμε αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε η κα. Αυγερινοπούλου.

Στο μεταξύ συνεχίζεται και σήμερα, Τετάρτη (28/08), η μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού της παραλίας του Βόλου από τα χιλιάδες νεκρά ψάρια. Ήδη από χθες έχουν απομακρυνθεί 57 τόνοι ψαριών από τα συνεργεία που συνεχίζουν τον καθαρισμό κυρίως με αποχές.

Η εικόνα της παραλίας δείχνει πλέον καλύτερη: Εκεί που υπήρχε ένα χάλι από νεκρά ψάρια φαίνεται βελτιωμένη η κατάσταση και συνεχώς με άτομα με αποχές συγκεντρώνουν τα ψάρια, ενώ το ίδιο γίνεται και στα πιο ανοιχτά και μέσα στο λιμάνι του Βόλου με καΐκια που έχει μισθώσει η περιφέρεια Θεσσαλίας σε ακτίνα από την ακτή που φθάνει τα δύο με τρία μίλια καθώς μέχρι και ανευρίσκονται νεκρά ψάρια.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Αλιευτικού Συλλόγου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και φαίνεται μέρα με τη μέρα και στον κλάδο καθώς υπάρχει αντίκτυπος και στην κατανάλωση των ψαριών και είναι μεγάλο το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.

Το έργο των συνεργείων είναι δύσκολο και στα επτά αλιευτικά σκάφη που είχε μισθώσει η περιφέρεια Θεσσαλίας προστέθηκε άλλο ένα και τις επόμενες ώρες θα συμμετέχουν στην επιχείρηση καθαρισμού και άλλα τρία από εταιρεία που διαθέτει απορρυπαντικά σκάφη.

Τα σκάφη που συμμετέχουν ξεκίνησαν να επιχειρούν και στα σημεία μεταξύ των σκαφών που είναι ελλιμενισμένα στο λιμάνι του Βόλου και κεντρικά, όπου υπάρχει και μεγάλη δυσκολία καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν ζημιές σε σκάφη.

Σημειώνεται επιπλέον ότι με απόφαση του Δήμου Βόλου και της αρμόδιας εταιρείας έχει γίνει προσωρινή υποστολή των έξι από τις 11 συνολικά γαλάζια σημαίες σε παραλίες του Δήμου.

Εν τω μεταξύ ο Δήμαρχος Βόλου κ. Μπέος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ανέφερε ότι απέστειλε επιστολή για το πρόβλημα στο αρμόδιο υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας και στον ίδιο τον πρωθυπουργό με την οποία ζητά αναστολή φόρων αλλά και προστίμων για τους επαγγελματίες που έχουν τις επιχειρήσεις τους κατά μήκος της ακτογραμμής του Δήμου Βόλου. Επίσης καλεί τους επαγγελματίες να προβούν σε ομαδικές αγωγές.

Ανεξάρτητα από την δήλωση του δημάρχου ήδη οι επαγγελματίες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση με την κατάθεση αγωγών καθώς πλήττονται ο τουριστικός κλάδος, ο κλάδος της εστίασης, ενώ διαμαρτύρεται ακόμη ο εμπορικός σύλλογος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα