Οκτώ επώνυμοι αντιμετωπίζουν τον ‘μικρό ρατσιστή’ μέσα τους
Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, οκτώ επώνυμοι μιλούν στην κάμερα του NEWS247 για τις στιγμές που ένιωσαν ή συμπεριφέρθηκαν με ρατσισμό. Και ο Τζίμης Πανούσης μας λέει ένα ρατσιστικό τραγούδι
- 21 Μαρτίου 2015 07:52
Σκηνοθετική Επιμέλεια – Concept: Χρήστος Αργύρης
Οργάνωση Παραγωγής – Συνεντεύξεις: Ιωάννα Μπρατσιάκου
Στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, λες όχι στις διακρίσεις, την ξενοφοβία, τη ρατσιστική συμπεριφορά και προσπαθείς να τονίσεις με κάθε τρόπο το κακό που προκαλεί στους ανθρώπους ο φόβος και η μισαλλοδοξία. Κατακρίνεις το ρατσισμό, το μεγάλο, τον εμφανή, πόσο μάλλον όταν αυτός εκφράζεται με βία.
Έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ αν εσύ προσωπικά έχεις σκεφθεί ή συμπεριφερθεί ρατσιστικά απέναντι σε ανθρώπους διαφορετικού χρώματος, φυλής, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή σεξουαλικών προτιμήσεων;
Απαντώντας στο παραπάνω ερώτημα, ο τραγουδιστής των Vegas, Zeraw, o σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος, ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο κωμικός Λάμπρος Φισφής, οι ηθοποιοί Λένα Παπαληγούρα, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Τάσος Νούσιας και η τραγουδίστρια των Μπλε, Τζώρτζια Κεφαλά, μιλούν στην κάμερα του NEWS247 για τον “μικρό ρατσιστή” που κρύβουν μέσα τους και για το πώς τον αντιμετωπίζουν. Ο Τζίμης Πανούσης μιλά για τον αυτοσαρκασμό και τη σάτιρα ως αντιρατσιστικό εργαλείο και λέει κι ένα ρατσιστικό τραγούδι.
Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε το παραπάνω αντιρατσιστικό βίντεο, 5μιση λεπτά αφοπλιστικής παραδοχής με σκοπό την ενδοσκόπηση.
Μία παραγωγή της 24 Media για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, στο πλαίσιο της ενέργεια της ‘SAY NO TO RACISM’ που φιλοξενεί το Oneman.
Επειδή όμως 5μιση λεπτά δεν είναι αρκετά, ακολουθούν οι αφηγήσεις κάθε ενός ξεχωριστά.
ZERAW: Εγώ που έχω βιώσει το ρατσισμό υπήρξα ρατσιστής απέναντι στους ομοφυλόφιλους
Γεννημένος στη Ζιμπάμπουε και μεγαλωμένος στην Ελλάδα, ο τραγουδιστής των Vegas έχει βιώσει έντονα το ρατσισμό. Παρόλα αυτά, ο Zeraw εξομολογείται ότι μέχρι πριν κάποια χρόνια αντιμετώπιζε ο ίδιος με ρατσισμό την gay κοινότητα. Δείτε στο βίντεο το περιστατικό που του άλλαξε εντελώς αυτή την αντίληψη και τον έφερε κοντά με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις από εκείνον.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ: Στη ζωή μου κάθε φορά που έβλεπα κάτι διαφορετικό, ένιωθα ρατσισμό
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος ομολογεί ότι όταν ήταν νεότερος είχε πολύ μικρή ανοχή απέναντι στο διαφορετικό. Παρόλο που ο ίδιος έχει υποστεί ρατσισμό λόγω της εικόνας του, έχει νιώσει το ίδιο για ανθρώπους διαφορετικού χρώματος και σεξουαλικής προτίμησης. “Όλοι είμαστε ρατσιστές. Το θέμα είναι να το συνειδητοποιήσεις και να δεις τι μπορείς να κάνεις γι΄αυτό” λέει χαρακτηριστικά. Στο βίντεο περιγράφει ακόμα πώς βίωσε τις μεγάλες εξεγέρσεις των αφροαμερικανών στο Λος Άντζελες, μετά τον ξυλοδαρμό του Ροντνεϊ Κινγκ από αστυνομικούς στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Δείτε πώς ο ίδιος βρέθηκε στο “στρατόπεδο” των λευκών και συγκρούστηκε με τους μαύρους αλλά εν τέλει έζησε μαζί τους και πέρασε δίπλα τους μερικά από τα πιο ωραία χρόνια της ζωής του.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ: Τι κάνω για να αντιμετωπίσω το μικρό ρατσιστή που κρύβουμε μέσα μας; Το σταυρό μου. Και διαβάζω.
Ο δημοσιογράφος αποδίδει σε ένα βαθμό τα δικά του ρατσιστικά και φοβικά αντανακλαστικά στην έλλειψη γνώσης και ομολογεί πως το ακραίο πολεμικό Ισλάμ επηρεάζει τον τρόπο που βλέπει συνολικά τους μουσουλμάνους. Στο βίντεο μας περιγράφει ένα περιστατικό που βίωσε πρόσφατα στο μετρό του Λονδίνου.
ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΙΣΦΗΣ: Μεγάλο μέρος του ρατσισμού που έχω νιώσει έχει να κάνει με στερεότυπα
“Το πιο επικίνδυνο είναι να γενικεύεις, να ταυτίζεις ομάδες ανθρώπων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά” επισημαίνει ο κωμικός και περιγράφει περιστατικά που ο ίδιος έπεσε σε αυτή την παγίδα. “Αυτό είναι και το πρόβλημα πολλές φορές με την κωμωδία. Κάθε αστείο έχει ένα θύμα ”, επισημαίνει. Τονίζει ωστόσο πόσο ωραίο είναι άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους να γελούν με τα ίδια πράγματα: “Δεν ξέρω αν αυτό καταρρίπτει τα στερεότυπα αλλά είναι μια αισιόδοξη νότα”, καταλήγει.
ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ: Τρόμαξα γιατί δεν πίστευα ότι υπήρχε κάτι τέτοιο μέσα μου
Η Λένα Παπαληγούρα αφηγείται ένα περιστατικό που έπεσε θύμα κλοπής και η αυτόματη αντίδρασή της ήταν η ενοχοποίηση του ξένου. Έχει ενδιαφέρον ότι αυτό συνέβη σε μια περίοδο που η ίδια έπαιζε σε μια παράσταση σχετική με την ξενοφοβία και βρισκόταν σε έναν συνεχή προβληματισμό για το ζήτημα. “Η ενδοσκόπηση, η γνώση και ο προβληματισμός είναι σίγουρα ένας τρόπος αντιμετώπισης”, επισημαίνει και τονίζει πως “αν ο καθένας προσπαθήσει να αλλάξει τον εαυτό του τότε όλοι μαζί μπορεί κάτι να πετύχουμε”.
ΗΛΙΑΝΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ: Όταν είσαι έρμαιο μιας πραγματικότητας τόσο σκληρής, τότε θα γίνεις ή το κτήνος ή το θύμα.
Η ηθοποιός περιγράφει με ειλικρίνεια τις στιγμές που η ίδια έχει εκδηλώσει ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σε μετανάστες, τονίζοντας πως τελικά καταλήγεις να μην βλέπεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου σαν μία ξεχωριστή περίπτωση αλλά να τον καταστάσεις σε μια ομάδα βάσει του χρώματός του και της κοινωνικής του θέσης. Αν τον κοιτάξεις θα καταλάβεις ποιος είναι, από που έρχεται, τι έχει περάσει και ίσως θελήσεις να τον βοηθήσεις και “δεν αντέχεις να πάρεις την ευθύνη σου απέναντί του”.
ΤΑΣΟΣ ΝΟΥΣΙΑΣ: Συνειδητοποίησα ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι έμεναν δίπλα μου και το αγνοούσα
Ο ηθοποιός περιγράφει ένα περιστατικό όπου ένιωσε απειλή βλέποντας πολλούς μουσουλμάνους μαζεμένους στη γειτονιά του, ανθρώπους που δεν ήξερε καν ότι έμεναν εκεί και δεν είχε έρθει ποτέ σε επαφή μαζί τους. Διερωτάται μάλιστα αν θα μπορέσει να έρθει ποτέ σε επαφή με αυτούς ανθρώπους, επισημαίνοντας ότι λείπει μια κοινή πλατφόρμα επικοινωνίας, λόγω διαφορετικών θρησκευτικών και γενικότερα πολιτισμικών αναφορών.
ΤΖΩΡΤΖΙΑ ΚΕΦΑΛΑ: Έχω νιώσει φόβο απέναντι σε έναν άνθρωπο εξαθλιωμένο
Η τραγουδίστρια των “Μπλε” περιγράφει τον φόβο που έχει νιώσει στο δρόμο περνώντας δίπλα από έναν εξαθλιωμένο άνθρωπο, μοιράζεται τον προβληματισμό της και επισημαίνει πως τελικά: “Μπορείς να επιλέξεις να ζεις και να περπατάς χωρίς φόβο. Το μόνο που έχεις να χάσεις είναι μια συμπλοκή ή μια τσάντα, το οποίο είναι πολύ λιγότερο από αυτά που χάνουμε όντας καχύποπτοι απέναντι στους συνανθρώπους μας”.
και ο ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ περί αυτοσαρκασμού, αυτοκριτικής και σάτιρας αντιρατσιστικής
“Ο ρατσισμός που κρύβουμε μέσα μας αντιμετωπίζεται με αυτοσαρκασμό και αυτοκριτική” μας είπε ο Τζίμης Πανούσης, χωρίς ωστόσο να εξομολογηθεί κάποια ρατσιστική συμπεριφορά του. Προτίμησε να μας μιλήσει για την τέχνη του, την οποία θεωρεί το βασικό αντιρατσιστικό εργαλείο. “Είναι όλοι ίδιοι για τη σάτιρα. Ο ανάπηρος, ο ομοφυλόφιλος, ο κνίτης, ο παππάς, ο μπαμπάς μου, η γιαγιά μου, ο αρχιεπίσκοπος, όλους τους αντιμετωπίσουμε σαν κανονικούς ανθρώπους” δηλώνει και λέει κι ένα “ρατσιστικό τραγούδι”.
Διαβάστε ακόμα:
Ποδόσφαιρο και σεξισμός: Μία άλλη μορφή διάκρισης
Η μάστιγα του ρατσισμού στα γήπεδα: Αυτές είναι οι ποινές για ρατσιστικές επιθέσεις φιλάθλων
Κριστιάν Καρεμπέ στο Contra.gr: “Στο γήπεδο είμαστε ένα”
Μαύροι προπονητές στην Αγγλία: Έλλειψη ικανοτήτων ή ρατσισμός;
Τζέσε Όουενς, ο άνθρωπος σύμβολο
Άνοιξαν το δρόμο και έγιναν θρύλοι
Καμενί και Ζορό στο Sport24.gr για το ρατσισμό
Άνθρωποι, ποντίκια και η «νόσος του πρόσφυγα»: Οι άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών
Η μεγάλη περιπέτεια του Ιάκωβου: Ο ρατσισμός, η παρέμβαση της υπουργού και το «πάγωμα» των σπουδών
Έλληνες μετανάστες: 6 μικρές ιστορίες ρατσισμού
Το πείραμα των πρώτων εντυπώσεων: Πόσο ρατσιστές είμαστε;
Ο Ουαλίντ Τάλεμπ είναι υποχρεωμένος να ζει στην ίδια γειτονιά με τους βασανιστές του
Ξερίζωσε τον ρατσισμό από το μυαλό σου
Οι μεγάλοι ρατσιστές της μεγάλης οθόνης
Ο ρατσισμός στοιχειώνει για πάντα: Ξαναβλέποντας το “American History X”
Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών είναι πολλά παραπάνω από ένα σχολείο