Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο Ρέθυμνο – Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά

Διαβάζεται σε 5'
Φωτιά (φωτογραφία αρχείου)
Φωτιά (φωτογραφία αρχείου) AP

Για δεύτερο βράδυ, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να δώσουν μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους στο Ρέθυμνο, καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά. Σοβαρά λάθη και έλλειψη οργάνωσης, καταλογίζουν τοπικοί φορείς.

Ανεξέλεγκτο μαίνεται το μέτωπο της φωτιάς στο Ρέθυμνο για δεύτερο 24ωρο, μετά από αναζωπύρωση το μεσημέρι της Πέμπτης (8/8).

Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους θα είναι ολονύχτια, με τα μέσα πυρόσβεσης που επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς να ενισχύονται συνεχώς.

cretapost.gr

Πιο συγκεκριμένα, στο πύρινο μέτωπο μετέβη και δεύτερη αερομεταφερόμενη ομάδα από Αθήνα με 40 δασοκομάντος. Συνολικά επιχειρούν 290 πυροσβέστες με 20 ομάδες πεζοοοπόρων τμημάτων, 54 οχήματα και εθελοντές. Συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και της Περιφέρειας Κρήτης.

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν και οι εναέριες δυνάμεις, με συνολικά 13 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για τον συντονισμό τους.

«Πάνω από 10 εναέρια μέσα αναμένεται να επιχειρήσουν στην περιοχή το πρωί, για να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά», εκτίμησε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στην Πολιτική Προστασία Ρεθύμνου, Μ. Σαρρής.

Σημειώνεται πως στην περιοχή έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Πέμπτης, η εικόνα της φωτιάς ήταν καλύτερη, καθώς είχε γίνει γνωστό πως δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο. Ωστόσο, η πυρκαγιά δεν είχε τεθεί ακόμα υπό πλήρη έλεγχο. Η έκταση της φωτιάς ήταν μεγάλη και υπήρχαν πολλές διάσπαρτες εστίες, γνωστές και ως “καντηλάκια”, οι οποίες συνέχιζαν να καίνε και έτσι, λίγο μετά τις 12:00 η φωτιά αναζωπυρώθηκε.

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Μπαράζ μηνυμάτων 112 για εκκενώσεις οικισμών

Λόγω της πυρκαγιάς στάλθηκαν διαδοχικά μηνύματα από το 112 για την εκκένωση των οικισμών Ρίζικα, Σάτα, Πλατάνου, Βαθιακού, Αποδούλου και Αγίας Παρασκευής.

Το τελευταίο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στην περιοχή Ρίζικας. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ρίζικας απομακρυνθείτε προς Μάνδρες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε.

Είχε προηγηθεί μήνυμα στην περιοχή Σάτα, το οποίο καλούσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς Κλήμα.

Λίγο πριν τις 3.30 το μεσημέρι, εστάλη μήνυμα που καλούσε τους κατοίκους της περιοχής Βαθιακού να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς Πλάτανο.

Λίγο αργότερα, νέο μήνυμα καλούσε όσους βρίσκονται στην περιοχή του Πλατάνου να απομακρυνθούν προς Λοχριά.

Νωρίτερα, αντίστοιχο μήνυμα καλούσε όσους βρίσκονται στον οικισμό Αποδούλου να απομακρυνθούν προς Φουρφουρά, ενώ ένα ακόμη καλούσε τους κατοίκους της Αγ. Παρασκευής να απομακρυνθούν προς Μάνδρες.

Υπενθυμίζεται ότι, το πρωί της Πέμπτη ήχησε το πρώτο μήνυμα από το 112, καλώντας τους κατοίκους των χωριών Αποδούλου, Αγίου Ιωάννη και Νίθαυρης Αμαρίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

«Σοβαρά λάθη και χαλάρωση οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη κατάσταση στο Νότιο Ρέθυμνο»

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, έντονος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της τοπικής διοίκησης της Πυροσβεστικής, των στελεχών και των αρμόδιων φορέων, σχετικά με το πώς χάθηκε το κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας όταν η κατάσταση της φωτιάς ήταν καλύτερη.

Εκείνη τη στιγμή εκτιμάται ότι, αν είχαν κινητοποιηθεί περισσότερα εναέρια μέσα, η πυρκαγιά θα μπορούσε να είχε κατασβεστεί πλήρως. Ωστόσο, πολύτιμος χρόνος χάθηκε λόγω κακού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα η φωτιά να αναζωπυρωθεί και να εξελιχθεί σε μια ανεξέλεγκτη καταστροφή.

Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή είχαν συγκεντρωθεί ισχυρές δυνάμεις, στη συνέχεια έγιναν σοβαρά λάθη. Υπήρξε λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης, επιχειρησιακή αστοχία και χαλάρωση, που οδήγησαν σε πλήρη αλλαγή δεδομένων, αναφέρουν στο ίδιο μήκος κύματος τοπικά ΜΜΕ.

Τονίζουν, δε, ότι κάτοικοι και φορείς του νησιού θα  μεταφέρουν τα παράπονά τους και θα ζητήσουν εξηγήσεις για το πώς ξέφυγε η κατάσταση από τον Βασίλη Κικίλια.

Δήμαρχος Αμαρίου: Αίτημα για κήρυξη των πυρόπληκτων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την άμεση κήρυξη των πυρόπληκτων περιοχών του Δήμου Αμαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά με έγγραφο που απέστειλε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο, το οποίο κοινοποιείται επίσης στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κα Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Αμαρίου ενημερώνει ότι «από τις μεσημεριανές ώρες της 7ης Αυγούστου 2024, ο Δήμος δοκιμάζεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πολλών εστιών και μεγάλου μήκους μετώπων.

Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις στις Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως δίκτυα κοινής ωφελείας, σημεία υδροληψίας, καθώς και στην αγροτική γη, με ελαιώνες, αμπελώνες και χορτολιβαδικές εκτάσεις να έχουν καεί ολοσχερώς. Για το λόγο αυτό, όπως υποστηρίζει ο κ. Μουρτζανός, καθίσταται αναγκαία η άμεση κήρυξη των εν λόγω περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα