Όμικρον 2: Εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Όμικρον 2: Εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα στην Ελλάδα
Rapid test INTIME NEWS

Ακόμα δύο κρούσματα της μετάλλαξης ΒΑ.2 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη.

Επεκτείνεται η μετάλλαξη Όμικρον 2 στη χώρα μας, καθώς τη Δευτέρα εντοπίστηκαν ακόμα δύο κρούσματα και συγκεκριμένα στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα από τα δύο κρούσματα εντοπίστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, σε πολίτη που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό.

Το δεύτερο εντοπίστηκε στη Σητεία, χωρίς να υπάρχει ιστορικό ταξιδιού. Το γεγονός αυτό προκαλεί και προβληματισμό ως προς τη διασπορά της νέας υποπαραλλαγής στο νησί.

Όμικρον 2: Μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της πανδημίας αλλά δεν είναι σοβαρή

Η υποπαραλλαγή της Όμικρον με την επιστημονική ονομασία ΒΑ.2, γνωστή ευρύτερα και ως “stealth” ή Όμικρον 2, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος σε αρκετές χώρες, δεν συνιστά αιτία σοβαρής ανησυχίας, καθώς είναι απίθανο να δημιουργήσει “ύπουλα” ένα νέο καταστροφικό επιδημικό κύμα και να αλλάξει ξανά την πορεία της πανδημίας. Δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο ούτε να αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας, ενώ τα εμβόλια Covid-19 είναι εξίσου αποτελεσματικά απέναντι της, όπως και με τις προηγούμενες παραλλαγές, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλεια Υγείας της Βρετανίας.

Όμως, επειδή η Όμικρον 2 φαίνεται ακόμη πιο μεταδοτική από την αρχική Όμικρον (μιάμιση φορά περισσότερο σε σχέση με την κυρίαρχη υποπαραλλαγή ΒΑ.1, σύμφωνα με Δανούς επιστήμονες), μπορεί να επιβραδύνει τη μείωση των κρουσμάτων σε μεγάλο μέρος του κόσμου και άρα να παρατείνει τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή είναι συνοπτικά η έως τώρα εικόνα που έχει η επιστημονική κοινότητα για τη ΒΑ.2, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στους “Τάιμς της Νέας Υόρκης” και στο πρακτορείο Ρόιτερς.

“Είναι πιθανό να υπάρξει μια υψηλότερη κορύφωση κρουσμάτων στα μέρη όπου η πανδημία δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και μία επιβράδυνση στην πτωτική τάση τους στις περιοχές που έχουν ήδη περάσει την κορύφωση της Όμικρον”, εκτίμησε ο ιολόγος δρ Τόμας Πίκοκ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

Η ΒΑ.2 αποτελεί ένα από τα τέσσερα “παρακλάδια” της Όμικρον, μαζί με τις υποπαραλλαγές ΒΑ.1 (κυρίαρχη έως τώρα), ΒΑ.3 και ΒΑ.1.1.529. Η αρχική ανίχνευση της Όμικρον έγινε στη Νότια Αφρική πέρυσι το Νοέμβριο και μετά από λίγες εβδομάδες έγινε αντιληπτό ότι υπήρχαν διάφορες εκδοχές της Όμικρον, που η κάθε μία είχε μερικές κοινές μεταλλάξεις με τις άλλες, αλλά και μερικές μεταλλάξεις μοναδικές για κάθε υποπαραλλαγή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα