Ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Αγρίνιο

Ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Αγρίνιο
ΑΓΡΙΝΙΟ - ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ --EUROKINISSI / ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ-- EUROKINISSI

"Ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες ήσαν και είναι υπεύθυνοι για το μεγάλο σκάνδαλο των ομολόγων"

Σε ανοιχτή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο μίλησε ο πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου. Στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του κόμματός του και αναφέρθηκε στο καυτό θέμα των ημερών, τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των ομολόγων, το οποίο -όπως είπε- ο πρωθυπουργός ” γνώριζε και συγκάλυπτε“.

Σήμερα μίλησε το Αγρίνιο, μίλησε ο λαός, μίλησε η δημοκρατική πανστρατιά της νίκης, που ξεσηκώνεται σ’ ολόκληρη τη χώρα. Οι εκλογές κρίθηκαν. Σε 26 μέρες από σήμερα, η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, η δεξιά επιστρέφει στη γνωστή της θέση: στην αντιπολίτευση, έρχεται η νέα αλλαγή και από τις 17 του Σεπτέμβρη, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πιάνει δουλειά“, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου ανοίγωντας την ομιλία του προς τους κατοίκους του Αγρινίου και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ρίχνεται στην εκλογική μάχη με ” οδηγό το ανανεωμένο πρόγραμμά του και τις ιδρυτικές του αξίες για μια Ελλάδα δυνατή, με κοινωνική δικαιοσύνη, σιγουριά, χαμόγελο, προοπτική, ισχυρή θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κύρος στον κόσμο, μια Ελλάδα με εξωστρέφεια και δυναμική“.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του η κυβέρνηση ” κατέρρευσε” κάτω από το βάρος της πολιτικής της και των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο με τα ομόλογα. ” Δεν αποφάσισε ο κ. Καραμανλής τις εκλογές. Η πολιτική του κατέρρευσε, η κυβέρνησή του έπεσε, (…) τώρα πια κανείς δεν τους ακούει και κανείς δεν τους πιστεύει“, είπε ο κύριος Παπανδρέου. Αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ” αυτός που ήρθε τότε με σημαία την πάταξη της διαφθοράς, είναι αυτός που σήμερα σύρεται μέχρι τις εκλογές από το ντόμινο των αποκαλύψεων”, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουγός ” στις 13 Αυγούστου πληροφορήθηκε το περιεχόμενο του πορίσματος που εξέθετε τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Ο μόνος τρόπος για να το σταματήσει ήταν το κλείσιμο της Βουλής γι’ αυτό και πήγε σε εκλογές. Στην καθοδική τους πορεία προσπάθησαν να χειραγωγήσουν ακόμα και τη δικαιοσύνη. Δυστυχώς για τη χώρα δικαιωθήκαμε. Δικαιωθήκαμε σε ότι λέγαμε από την αρχή για το σκάνδαλο των ομολόγων” και τόνισε ότι ” οι βαλίτσες έχουν ονοματεπώνυμο, έχουν διεύθυνση και μπορούν να τις βρούνε“.

Ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης επιτέθηκε ευθέως στον πρωθυπουργό επιρρίπτοντάς του ευθύνες για το σκάνδαλο των ομολόγων, λέγονται ότι ” εάν ο κ. Καραμανλής είχε πάρει τότε άμεσες και καθαρές αποφάσεις, τώρα θα είχε κλείσει πολιτικά το ζήτημα των ομολόγων και η χώρα θα πήγαινε στις εκλογές με διάλογο και αντιπαράθεση για την οικονομία της οικογένειας, την σιγουριά, την παιδεία, το ασφαλιστικό, την δημόσια διοίκηση, το περιβάλλον” και ότι ” ο ίδιος (ο πρωθυπουργός) και οι στενοί του συνεργάτες ήσαν και είναι υπεύθυνοι για το μεγάλο αυτό σκάνδαλο“.  Ενώ, αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι το μόνο σχέδιό της ήταν ” πώς να υπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα” και υπογράμμισε ότι ” αυτός που μίλησε τότε για επανίδρυση του κράτους βλέπει σήμερα την οργή των πολιτών να φουντώνει από την ανικανότητα, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στην ολιγωρία για την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων“.

Αναφερόμενος στο συνολικότερο έργο της κυβέρνησης αυτά τα 3,5 χρόνια, ο Γιώργος Παπανδρέου το χαρακτήρισε ” καταστροφικό” και κάλεσε το ακροατήριό του να αναλογιστεί ” τι θα γινόταν αν συνέχιζε το καταστροφικό αυτό έργο;”. Αναφερόμενος, δε, στις μετερρυθμίσεις τις οποίες προεκλογικά είχε υποσχεθεί η ΝΔ είπε, πάλι δείχνοντας τον πρωθυπουργό, ότι ” αυτός που ήρθε τότε με σημαία μια δήθεν μεταρρύθμιση, αρνήθηκε να ψηφίσει τα τρία νομοσχέδια που μόλις κατέθεσε παρόλο που διέθετε άνετη πλειοψηφία 165 βουλευτών. Αυτός που ζήτησε τότε την ψήφο του ελληνικού λαού για να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, απέτυχε, κορόιδεψε και παρέδωσε το κράτος σε σκοτεινά συμφέροντα“.

Ειδικά για την περιοχή του Αγρινίου, όπου μιλούσε, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε σε προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού το 2003 και το 2004 (μιλώντας κι αυτός στο Αγρίνιο και τονΑστακό), όταν έλεγε ότι θα δώσει μάχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών και τον κατηγόρησε ότι ” δεν συμμετείχε ποτέ στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες“, ενώ και ” οι υπουργοί του εγκατέλειψαν την μάχη” με αποτέλεσμα η ελληνική γεωργία να χάσει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ καταστρέφοντας τον καπνό, το βαμβάκι, τα ζαχαρότευτλα και τα οπωροκηπευτικά. ” Διαβεβαίωνε ο κ. Καραμανλής ότι θα ισχύσει το “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά” και ότι θα μειώσει το ΦΠΑ και το κόστος του ρεύματος και των καυσίμων. Αλλά ο ΦΠΑ αυξήθηκε στο 19%, η τιμή των καυσίμων 25% και η τιμή ηλεκτρικού ρεύματος 15%” είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι ενώ ο κ. Καραμανλής μιλούσε για ανασυγκρότηση και στήριξη του ΕΛΓΑ και καταβολή των αποζημιώσεων μέσα σε ένα τρίμηνο και έντοκα σε περίπτωση καθυστέρησης , “τελικά οι αποζημιώσεις δίνονται μετά από 5-10 μήνες“, είπε ο κύριος Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα του ” απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, σ’ αυτούς που πίστεψαν στο όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου, (…) σε όσους πίστεψαν στον εκσυγχρονισμό της χώρας, στα εκατομμύρια των πολιτών που το εμπιστεύθηκαν το 2004, στους απογοητευμένους από την πολιτική νέους, στους νέους αγρότες, στους εργαζόμενους που νιώθουν ανασφάλεια απέναντι στον ανταγωνισμό, στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, στις μητέρες, στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και στους αναποφάσιστους, σε όσους δεν είχαν ζήσει στο παρελθόν τη δεξιά, και σε όσους θυμήθηκαν και πάλι τι σημαίνει δεξιά” και τους καλεί να ” πάνε μαζί για την νέα αλλαγή“.

Ακόμα για την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι χρειάζονται νέες υποδομές στις οποίες απέδωσε ιδιαίτερη σημασία με την κατασκευή της Ιονίας Οδού και την δημιουργία και επέκταση των συγκοινωνιακών συνδέσεων, την αξιοποίηση του αεροδρομίου στο Άκτιο για “cargo” μεταφορές, ενώ σε ότι αφορά ειδικά το Πλατυγιάλι είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε δρομολογήσει την ανάδειξή του σε ναυτιλιακό κόμβο, σχεδιασμό που η ΝΔ ακύρωσε και θέλει να κάνει ” ανθρακική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Πλατυγιάλι, έναν σχεδιασμό που εμείς θα σταματήσουμε αμέσως και θα επαναφέρουμε το σχέδιο για να γίνει λιμάνι“. Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις κοινωνικές υποδομές του νομού, στην ανάδειξη των ευαίσθητων οικολογικά περιοχών, στην αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο, στην αναβάθμιση του ΤΕΙ Μεσολογγίου καθώς και στην κατεύθυνση της μεταποίησης και της παροχής σύγχρονων υπηρεσιών τουριστικής ανάπτυξης και διαμετακομιστικών διευκολύνσεων.

Ακόμα, ιδιαίτερη θέση στην ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου είχαν οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για στήριξη της οικογένειας, προστασία του περιβάλλοντος, νέο ΕΣΥ και αποκέντρωση του κράτους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του στο Αγρίνιο εγγυήθηκε προσωπικά την τήρηση ” μέχρι κεραίας” του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας βασικούς του άξονες όπως η δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος, ο τερματισμός της ευνοϊκής φορολόγησης του κεφαλαίου και ο τερματισμός της αύξησης των έμμεσων φόρων, η δημιουργία ” καλών δουλειών” για όλους τους Έλληνες, η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα με ενισχυμένη συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση και ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων συντάξεων και η δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης με το 80% του ΚΠΣ να επενδύεται στην περιφέρεια. Ακόμα, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην προώθηση της “Συμβολαιακής Γεωργίας”, στην διασφάλιση 950 ευρώ σε κάθε ζευγάρι αγροτών και 550 ευρώ για κάθε μεμονωμένο αγρότη. Ακόμα, δεσμέυτηκε προσωπικά για το θέμα της παιδείας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι ” η μάχη θα είναι σκληρή, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει απέναντί της έναν ανίκητο αντίπαλο: την αλήθεια που αποκαλύπτει και θα αποκαλύψει το ΠΑΣΟΚ (…), τις δυνάμεις της εργασίας και της δημιουργίας, την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία εκείνων που αδικήθηκαν, αγνοήθηκαν και περιφρονήθηκαν (και) γι’ αυτό η δεξιά θα ηττηθεί και γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ θα νικήσει“.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα