Ώρα αποφάσεων για τους αγρότες – Εισηγήσεις για κλιμάκωση

Διαβάζεται σε 3'
Στιγμιότυπο από το αγροτικό συλλαλητήριο στο πλαίσιο της αγροτικής έκθεσης Agrotica, Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2024.
Στιγμιότυπο από το αγροτικό συλλαλητήριο στο πλαίσιο της αγροτικής έκθεσης Agrotica, Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2024. KONSTANTINOS TSAKALIDIS /SOOC

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Λάρισα. Στο τραπέζι η κλιμάκωση κινητοποιήσεων και το αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Πανελλαδική σύσκεψη, παρουσία εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, είναι σε εξέλιξη στη Νίκαια Λάρισας, με τους αγρότες να φαίνονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους, μια και όπως διαμηνύουν, δεν είναι ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Χιλιάδες αγρότες βρέθηκαν στα μπλόκα όλης της χώρας την Δευτέρα (5/2) και στη συνέχεια πραγματοποίησαν κατά τόπους συσκέψεις, όπου αποφασίστηκε η συνέχεια των δυναμικών κινητοποιήσεων, οι οποίες θα τεθούν στο τραπέζι του πανελλαδικού συντονιστικού.

Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι

Δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, μετά την «απόβαση» των τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 30ης Διεθνούς Έκθεσης Agrotica. Την ίδια ώρα φαίνεται πως οι αγρότες προχωρήσουν σε πολύωρους αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών, μεταξύ των οποίων και η Εθνική Οδός με τρακτέρ, όπως επίσης και επιμέρους κινητοποιήσεις σε μεγάλα αστικά κέντρα.

«Θα έρθουν μπλόκα από όλη τη χώρα. Θα αποφασίσουμε από κοινού τις δράσεις μας, πώς θα χειριστούμε την κατάσταση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που δεν μας ικανοποιούν. Γι΄ αυτό συνεχίζουμε με πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για να βγούμε στην Εθνική Οδό με τα τρακτέρ» είπε ο συνδικαλιστής των αγροτών Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας και πρόσθεσε:

«Για να μπορούμε να κάνουμε δράσεις και μέσα στις πόλεις εξετάζοντας όλες μας τις κινήσεις και όλες τις προτάσεις που αφορούν από συλλαλητήριο στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα μέχρι και για παραπέρα κλιμάκωση της κινητοποίησης. Οι εισηγήσεις και οι σκέψεις που υπάρχουν είναι για να βγούμε στην εθνική, να υπάρχουν πιο έντονοι και μακράς διάρκειας αποκλεισμοί για να πιέσουμε την κυβέρνηση πιο αποτελεσματικά για να πιέσουμε την κυβέρνηση να εξετάσει τα αιτήματα και να δώσει λύσεις ώστε να γίνει και μια συνάντηση όταν θα υπάρχει να συζητήσουμε και κάτι ουσιαστικό».

Σε αναμονή των αποφάσεων των αγροτών η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση πάντως, επιμένει στο δικό της “μπλόκο” στα αιτήματα των αγροτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε ότι δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα.

“Κάναμε αυτό που μπορούμε στο πλαίσιο του δυνατού”, υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης. Επί της ουσίας, η  κυβέρνηση δεν έχει δώσει απαντήσεις στο βασικό αίτημα των αγροτών για αφορολόγητο πετρέλαιο.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός φαίνεται να μην απορρίπτει το ενδεχόμενο να συναντήσει τους αγρότες, υπό τον φόβο νέων, δυναμικότερων κινητοποιήσεων. Το βράδυ της Δευτέρας 5/2, δημοσιογράφοι έθεσαν το ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη εάν θα συναντηθεί τελικά με αγρότες, σε διάλογο μετά την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα “Ευρωπαϊκή Ενοποίηση”. “Καθίστε πρώτα να πάρουν αποφάσεις οι αγρότες”, είπε ο πρωθυπουργός και στις επίμονες ερωτήσεις για το ενδεχόμενο συνάντησης απάντησε: “Δεν αποκλείουμε τίποτα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα