Ώρα της Γης: Πότε και γιατί σβήνουμε τα φώτα σήμερα – Πώς καθιερώθηκε
Διαβάζεται σε 4'Ο θεσμός συνεχίζεται για ακόμα μία χρονιά σε μία συμβολική κίνηση που στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη. Πώς θεσπίστηκε και ποια κτίρια βυθίζονται στο σκοτάδι.
- 23 Μαρτίου 2024 15:23
Σήμερα, Σάββατο, σβήνουμε τα φώτα για μία ώρα, συμμετέχουμε στην “Ώρα της Γης” και στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη.
Η Ώρα της Γης 2024 θα γιορταστεί για 18η χρονιά σήμερα και έτσι στις 20:30 σβήνουμε τα φώτα, ως είθισται σε διάφορα μέρη του κόσμου κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τη WWF, η «Ώρα της Γης» απευθύνει και φέτος ένα κάλεσμα σε όλους να αφιερώσουν 60 πολύτιμα λεπτά, προκειμένου να υλοποιήσουν απλές, αλλά ουσιαστικές δράσεις που θα ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τη φύση. Αυτή η μία ώρα που εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο θα «διαθέσουν» για να συνδεθούν ξανά με τη φύση, σηματοδοτεί και τη μεγαλύτερη ώρα για τον πλανήτη μας.
Μετά από μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε ως η θερμότερη παγκοσμίως και με την αποτίμηση των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα για το 2023 να αγγίζει τα 1,7 εκατ. στρέμματα, η φετινή «Ώρα της Γης» στη χώρα μας δεν θα μπορούσε παρά να εστιάζει στα δάση, στις πολύτιμες υπηρεσίες που μας προσφέρουν και στην επιτακτική ανάγκη προστασίας τους. Γι’ αυτό, φέτος, με αφορμή τη μεγαλύτερη αυτή παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία, απευθύνεται κάλεσμα προκειμένου όλοι να θυμηθούμε την τεράστια αξία που έχουν για τη ζωή μας τα δασικά οικοσυστήματα, να ενημερωθούμε για τις απειλές που δέχονται, αλλά και να συμβάλλουμε ενεργά στην προστασία τους.
Πώς και πότε καθιερώθηκε η “Ώρα της Γης”
Η δράση αυτή ξεκίνησε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2007, σε μία εκδήλωση στην οποία έσβησαν τα φώτα. Έκτοτε, έχει εξαπλωθεί και σε αυτήν συμμετέχουν περισσότερες από 7.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε 187 χώρες, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στο φυσικό περιβάλλον.
Χαρακτηριστικό της διοργάνωσης είναι η απενεργοποίηση του φωτισμού σε εμβληματικά οικοδομήματα, δρόμους, γέφυρες, λιμάνια και μνημεία των μεγάλων πόλεων και πρωτευουσών που συμμετέχουν, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται στα σημεία αυτά θαυμάζοντας το σπάνιο αυτό φαινόμενο της συσκότισης και ανάβοντας συμβολικά κεριά και φαναράκια.
Το 2004 η WWF Αυστραλίας, αντιμετωπίζοντας τα πορίσματα των επιστημονικών ερευνών, συναντήθηκε με το διαφημιστικό πρακτορείο Leo Burnett Sydney, ώστε «να συζητηθούν ιδέες δραστηριοποίησης των Αυστραλών απέναντι στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής». Η ιδέα μίας μεγάλης κλίμακας διακοπής της ηλεκτρικής ενέργειας υλοποιήθηκε το 2006, αρχικά με τον τίτλο “The Big Flick”. To WWF Αυστραλίας παρουσίασε την ιδέα στην Εταιρεία Fairfax Media, η οποία μαζί με την δήμαρχο του Σίδνεϋ, Clover Moore, συμφώνησαν να την υποστηρίξουν. Η Ώρα της Γης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 31 Μαρτίου 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στις 7:30 μ.μ., τοπική ώρα.
Τον Οκτώβριο 2007, το Σαν Φρανσίσκο, ακολουθώντας το παράδειγμα του Σίδνεϊ, διοργάνωσε την εκδήλωση “Lights Out” εμπνευσμένη από την Ώρα της Γης. Μετά την επιτυχία της οι διοργανωτές αποφάσισαν να συσπειρωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο τον Μάρτιο του 2008.
Στο σκοτάδι η Βουλή για μία ώρα
Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει, για μία ακόμη χρονιά, στην εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Ώρα της Γης». Απόψε, τα φώτα του Μεγάρου της Βουλής σβήνουν για μία ώρα, από τις 20:30 έως τις 21:30, «ως μια συμβολική πράξη που αποτυπώνει την κοινή ανάγκη για ανάληψη δράσεων απέναντι στην κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ένα μήνυμα που υπενθυμίζει την ανεκτίμητη αξία του δάσους και τη σημασία της προστασίας του».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «μετά από μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε ως η θερμότερη παγκοσμίως και με τις εκτεταμένες πυρκαγιές στη χώρα μας, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η πρόληψη μας αφορά όλους ως πολίτες, καθώς η καταστολή από μόνη της δεν αρκεί».
Μαθαίνοντας τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και σε ολόκληρη τη διάρκεια του χρόνου, γινόμαστε κι εμείς η ασπίδα για την προστασία των δασών μας που προσφέρουν τα πολλαπλά οφέλη τους όχι μόνο στην υγεία μας, αλλά επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Βουλής.