Ορατός από την Ελλάδα ο κομήτης A3 (Tsuchinshan-ATLAS) – Εντυπωσιακές εικόνες

Διαβάζεται σε 2'
Ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) ορατός από το Πλωμάρι Λέσβου
Ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) ορατός από το Πλωμάρι Λέσβου INTIME

Ο C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) πραγματοποιεί το πλησιέστερο πέρασμά του από τη Γη, σε απόσταση περίπου 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και έγινε ορατός από την χώρα μας.

Ήταν τον Ιανουάριο του 2023, όταν αστρονόμοι του Αστεροσκοπείο «Purple Mountain» (στα κινέζικα “Tsuchinshan”) της Κίνας ανακάλυψαν έναν κομήτη, ο οποίος προέρχεται από το Νέφος του Oort, ένα σύνολο παγωμένων υπολειμμάτων από τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος.

Το Νέφος του Oort έχει σφαιρικό σχήμα και βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιάδων αστρονομικών μονάδων από τον Ήλιο. Εκτός από τους Κινέζους αστρονόμους, ο κομήτης εντοπίστηκε ανεξάρτητα και από τα τηλεσκόπια του προγράμματος ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) ένα μήνα αργότερα.

Ο κομήτης, στον οποίο δόθηκε το όνομα C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), έγινε ορατός στον ουρανό σε περιοχές της Ελλάδας, μετά το ηλιοβασίλεμα.

Ο κομήτης όπως διακρίνεται από το Πλωμάρι στην Λέσβο ΙΝΤΙΜΕ

Συγκεκριμένα, από τις 27 Σεπτεμβρίου 2024, ο κομήτης A3 έφτασε στο περιήλιό του, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο, σε απόσταση 58 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Ο κομήτης όπως φαίνεται από την Εύβοια Φώτης Παρακατσελάκης

 

Από τις 12 Οκτωβρίου πραγματοποιεί το πλησιέστερο πέρασμά του από τη Γη, σε απόσταση περίπου 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα