Ως πότε θα λένε το νερό νεράκι στη Χάλκη
Θα "ξεδιψάσει" το νησί της Χάλκης. Έργο ζωής για τους Χαλκίτες που μένουν χωρίς νερό λόγω κακοκαιρίας η μονάδα αφαλάτωσης. Τι λένε κάτοικοι και δήμαρχος στο NEWS 247
- 04 Νοεμβρίου 2012 10:09
Σε ένα ακριτικό νησί όπως η Χάλκη τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Ούτε και ένα τόσο βασικό αγαθό όπως είναι το νερό.
Οι κάτοικοι βρίσκονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Από τη στιγμή που η μεταφορά του νερού πραγματοποιείται με υδροφόρα πλοία, δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς νερό.
“Έχουν υπάρξει φορές που έχουμε ξεμείνει από νερό”, σημειώνει η Πάτρα, τονίζοντας πως υπάρχουν δυσκολίες τον χειμώνα.
“Ορισμένες φορές υπάρχει πρόβλημα τον χειμώνα με την κακοκαιρία γιατί δεν μπορεί να δέσει το υδροφόρο πλοίο.
Πολλές φορές μας έχουν φέρει αλμυρό νερό που δεν δεχτήκαμε. Δεν νοείται εν έτει 2012 να συμβαίνει αυτό”, υπογραμμίζει στο NEWS 247 ο δήμαρχος Χάλκης Μιχάλης Πατρός.
Στο μείζον αυτό πρόβλημα έρχεται να δώσει λύση η έγκριση για τη μονάδα αφαλάτωσης στη Χάλκη.
Μπορεί να χρειάστηκαν 80 άδειες και εγκρίσεις, γιατί όπως φαίνεται κανείς δεν αποφεύγει το “τέρας” της γραφειοκρατίας, αλλά το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013.
“Το έργο αυτό θα δώσει πνοή στο νησί. Το νερό είναι ένα αγαθό που το έχουμε όλοι ανάγκη. Εδώ το ακριβοπληρώνουμε. Θα μπορούσαμε να έχουμε πολλά δικά μας πράγματα αντί να τα παίρνουμε από τη Ρόδο”, υπογραμμίζει ο Λιβάνιος.
Αυτό που παρατηρεί κανείς και επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Χάλκης Μιχάλης Πατρός είναι πως οι κάτοικοι στρέφονται στη λύση του εμφιαλωμένου νερού.
“Υπάρχει φοβία για το νερό που φέρνουν τα υδροφόρα πλοία και ο κόσμος προτιμά να αγοράζει εμφιαλωμένο νερό.
Συγκεκριμένα στο νησί έρχονται πάνω από 150.000 πλαστικά μπουκάλια τον χρόνο. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός”, σημειώνει στο NEWS 247.
Οι “νεόφερτοι” του νησιού ακολουθούν φυσικά τις συνήθειες των μόνιμων κατοίκων και στρέφονται επίσης στο εμφιαλωμένο νερό.
“Από τη στιγμή που έρχομαι πρώτη φορά στο νησί και βλέπω ότι οι ντόπιοι πίνουν εμφιαλωμένο νερό, κάνω και εγώ το ίδιο”, αναφέρει ο Νίκος.
Αυτό το έργο ζωής αναμένεται παράλληλα να μειώσει και τις δαπάνες του κράτους, καθώς τα έξοδα για τη μεταφορά του νερού στην ακριτική Χάλκη ανέρχονται σε 700.000 ευρώ.
Λίγο προτού εκπνεύσει το 2012, ο δήμαρχος Χάλκης εκτιμά ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2013 και το καθαρό νερό θα αρχίσει να ρέει μέσα στο δίκτυο και κατ’ επέκταση στα σπίτια και τις επιχειρήσεις.