Όσα πρέπει να ξέρετε για το POLLitics του NEWS 24/7

Όσα πρέπει να ξέρετε για το POLLitics του NEWS 24/7
Εκλογικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη SOOC

Το NEWS 24/7 παρουσιάζει το POLLitics, το δικό του "Poll of the Polls". Ένα εργαλείο που απεικονίζει μια ενιαία εθνική πολιτική μέτρηση βασιζόμενο στα αποτελέσματα των δημοσιευμένων δημοσκοπήσεων.

Σχεδόν κάθε εβδομάδα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημοσκοπήσεις οι οποίες παρουσιάζουν τη δύναμη των κομμάτων και παρουσιάζουν την πρόθεση ή και την εκτίμηση ψήφου τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η κάθε εταιρεία χρησιμοποιεί τη δική της μεθοδολογία και η συλλογή στοιχείων γίνεται είτε με face2face συνεντεύξεις, είτε με τηλεφωνικές (σε σταθερό ή κινητό), είτε μέσω διαδικτύου (panels κλπ).

Tα τελευταία χρόνια, σημαντικά ΜΜΕ ανά τον κόσμο (Economist, Politico κλπ) χρησιμοποιούν το λεγόμενο poll of the polls προκειμένου να καταγράψουν την πορεία των κομμάτων μέσα στο χρόνο. Αυτό γίνεται με συγχώνευση δημοσιευμένων δημοσκοπήσεων και «μετατροπή» τους σε μία ενιαία εθνική πολιτική μέτρηση.

Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων, παράγει μια πιο ισχυρή εκτίμηση της πραγματικής θέσης της κοινής γνώμης, περιορίζει την επιρροή των ακραίων τιμών και παρουσιάζει πιο καθαρά τις τάσεις όπως διαμορφώνονται ανά χρονική περίοδο.

Στο ΝEWS 24/7 παρουσιάζουμε το POLLitics, το δικό μας «poll of the polls». Tι ακριβώς κάνουμε; Αθροίζουμε τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, παίρνοντας ως σημείο αφετηρίας το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα. Από εκεί παίρνουμε κάθε μέτρηση- με το δείγμα της και το περιθώριο σφάλματος- ως νέο στοιχείο πληροφορίας για να χαράξουμε μια καμπύλη. Ο πιο πρόσφατος μέσος όρος προκύπτει από την ανάλυση των τελευταίων 10 δημοσιευμένων δημοσκοπήσεων.

Αντλώντας όλα αυτά τα δεδομένα, το PΟLLitics, είναι λιγότερο επιρρεπές σε λάθη τυχαίας δειγματοληψίας από ότι μια μεμονωμένη δημοσκόπηση. Ο λόγος; Αν η μεθοδολογία μιας εταιρείας δημοσκοπήσεων υφίσταται συστηματική μεθοδολογική μεροληψία, τότε τα αποτελέσματά της θα αποδυναμωθούν από άλλες έρευνες κοινής γνώμης. Έτσι έχουμε ουσιαστικά τον μέσο όρο, όσων αποτελεσμάτων αθροίζει το σύνολο των δημοσιευμένων μετρήσεων. Προς το παρόν λαμβάνουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα των παρακάτω εταιρειών:

  1. MARC
  2. MRB
  3. ALCO
  4. Metron Analysis
  5. Pulse
  6. Prorata
  7. Opinion Poll
  8. Kάπα – Research
  9. GPO
  10. Palmos Analysis
  11. Rass

Aυτή τη στιγμή η κάθεμία από τις παραπάνω εταιρείες έχει την ίδια βαρύτητα. Μετά τις επόμενες εκλογές η βαρύτητα της κάθε εταιρείας θα επανυπολογιστεί ανάλογα με τα τελικά αποτελέσματα.

Στο POLLitics θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθείτε τον μέσο όρο που προκύπτει στην πρόθεση ψήφου των κομμάτων από την πρόσθεση των δημοσιευμένων δημοσκοπήσεων, την προθεση ψήφου (εκτίμηση) χωρίς αναποφάσιστους και αδιευκρίνιστη ψήφο, αλλά και τις έδρες που θα λάμβαναν τα κόμματα σε κάθε χρόνικη στιγμή, τόσο με απλή αναλογική όσο και με ενισχυμένη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα