“Όχι στην επιβολή της ωμής βίας”

“Όχι στην επιβολή της ωμής βίας”

Μήνυμα ειρήνης και αμοιβαίου σεβασμού έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από τη Συρία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη

“Πραγματική ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει στην περιοχή αν όλες οι πλευρές δεν σεβαστούν και δεν αποδεχθούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και αν τα υψώματα του Γκολάν δεν επιστραφούν στη Συρία”, δήλωσε από τη Δαμασκό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κ.Παπούλιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Συρία. 

Τη δήλωση έκανε ο Έλληνας Πρόεδρος ύστερα από ημίωρη κατ΄ιδίαν συνάντησή του με τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ Αλ Άσαντ. 

“Θεωρούμε ότι απαρέγκλιτη αρχή για την επίλυση των διαφορών είναι ο διάλογος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και όχι η ωμή επιβολή βίας και η αναγνώριση τετελεσμένων. Αυτό ισχύει τόσο για το παλαιστινιακό, όσο και για το κυπριακό ζήτημα, το οποίο αποτελεί πρόβλημα εισβολής και παραράνομης κατοχής τμήματος κυρίαρχης χώρας, μέλους του ΟΗΕ”, πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.

Ο κ. Άσαντ, από την πλευρά του, δήλωσε πως στις συζητήσεις “βεβαιώσαμε την ανάγκη για την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών, προκειμένου να σταματήσουν τα δεινά του παλαιστινιακού λαού και να ενισχυθεί η προσπάθεια εθνικής συμφιλίωσης στο Ιράκ”. 

Ο Σύρος πρόεδρος πρόσθεσε πως στη συνάντηση εξετάστηκε η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και υπογράμμισε πως “υπήρξε ταύτιση απόψεων σχετικά με την ανάγκη επίτευξης της ειρήνης, που θα στηρίζεται στις αποφάσεις της διεθνούς νομιμότητας, η οποία βεβαιώνει τη μη συνέχιση της ισραηλινής κατοχής στα αραβικά εδάφη, με πρώτο απ όλα τα υψώματα του Γκολάν”.

Τόνισε, δε, πως “η ειρηνη χρειάζεται έναν εταίρο εκ μέρους του Ισραήλ, ο οποίος θα δεσμεύεται από τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, που σχετίζονται με αυτό το δίκαιο, καθώς και με την αρχή της ανταλλαγής εδαφών έναντι της ειρήνης. Αυτός ο ισραηλινός εταίρος, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει”.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας – Συρίας ο κ. Παπούλιας είπε ότι με τον κ. Άσαντ συμφώνησαν πως στο πολιτικό πεδίο βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και τόνισε πως “οι δυο χώρες οφείλουν να αναπτύξουν τις οικονομικές, εμπορικές, τουριστικές και πολιτιστικές σχέσεις τους”. Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα, με την ιδιότητά της, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεων της ΕΕ με τη Συρία και την υπογραφή της σχετικής Συμφωνίας Σύνδεσης το ταχύτερο δυνατό.

Καταλήγοντας ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία του στη Συρία, χώρα με την οποία, όπως τόνισε, έχει συνεργαστεί στενά, ως υπουργός Εξωτερικών, στα χρόνια της ηγεσίας και της στενής φιλίας του Χαφέζ Αλ Άσαντ με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε χθες το μεσημέρι στη Δαμασκό συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Θόδωρο Κασίμη, καθώς επίσης και από πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών. Από το αεροδρόμιο κατευθύνθηκε στο προεδρικό μέγαρο, έξω από την πόλη, όπου τον ανέμενε και τον υποδέχθηκε ο ομόλογός του.

Την είσοδο του Έλληνα Προέδρου στο μέγαρο συνόδευσαν κανονιοβολισμοί, ενώ μαζί με τον κ. Άσαντ επιθεώρησαν τιμητικό άγημα. Την κατ΄ιδίαν συζήτηση των δύο ανδρών, ακολούθησε συνάντηση σε επίπεδο αντιπροσωπειών, στις οποίες παρέστησαν και οι δυο Πρόεδροι. 

Καλωσορίζοντας τον κ. Παπούλια, ο Σύρος Πρόεδρος διατύπωσε τις ευχαριστίες του για την “ξεκάθαρη και πολιτική” θέση της Ελλάδας, κατά την πρόσφατη κρίση στη λωρίδα της Γάζας, αλλά και για τη στάση της χώρας στο παλαιστινιακό ζήτημα, η οποία -όπως τόνισε ο κ. Άσαντ- “έχει σημασία για όλο τον αραβικό κόσμο”.

Συνάντηση με τον Πατριάρχη Αντιοχείας

Με τη φράση “εμείς εδώ στη Συρία δεν φοβόμαστε να δηλώσουμε ότι είμαστε χριστιανοί” ο Πατριάρχης Αντιοχείας, Ιγνάτιος Χαζίμ Δ’ υποδέχθηκε χθες το βράδυ στο κτίριο του Πατριαρχείου, στην παλιά πόλη της Δαμασκού, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Συρίας, που αποτελούν το 10% του πληθυσμού των 16 εκ. της χώρας, επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κ. Παπούλια. Πολλοί εξ΄αυτών είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του Πατριαρχείου και τον χειροκρότησαν ενώ χορωδία αγοριών και κοριτσιών έψαλε εκκλησιαστικά άσματα στην ελληνική γλώσσα.

Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ιδιαίτερα τη θρησκευτική ανοχή που υπάρχει στη Συρία και χαρακτήρισε του ορθόδοξους της χώρας αυτής μέρος της παγκόσμιας οικογένειας των ορθοδόξων.

“Είμαστε μαζί σας, είμαστε συγκινημένοι, αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σπίτι. Εκφράζω τον θαυμασμό μου για όσα κάνετε για την ενότητα της πίστης» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Ιγνάτιο και πρόσθεσε: «Το πρωί είχα συνάντηση με τον πρόεδρο Άσαντ και με παρακάλεσε να σας διαβιβάσω την αγάπη και την μεγάλη εκτίμησή του για εσάς προσωπικά και το ποίμνιό σας. Αγαλλίασα γιατί άκουσα αυτά τα λόγια για έναν ιεράρχη της ορθόδοξης εκκλησίας εδώ στα βάθη της Ανατολής”.

Πρόεδρος και Πατριάρχης αντάλλαξαν δώρα, με τον κ. Ιγνάτιο να δωρίζει μια εικόνα της Παναγίας και τον κ. Παπούλια μια ασημένια πλακέτα με τους Δώδεκα Αποστόλους.

Δείπνο Άσαντ προς τιμήν του κ. Παπούλια

Χθες βράδυ, ο κ. Παπούλιας παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Άσαντ και μεταξύ άλλων, αντιφωνώντας τον Σύριο Πρόεδρο, εξέφρασε μεταξύ άλλων τη χαρά του γιατί, επί των ημερών τους, «οι παραδοσιακοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών είναι τόσο στενοί όσο εξαίρετο είναι και το επίπεδο των διμερών σχέσεων».

Ο κ. Παπούλιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πατέρα του σημερινού Προέδρου, ηγετική φυσιογνωμία στον αραβικό κόσμο Χαφέζ αλ Άσαντ, λέγοντας πως η ηγετική του φυσιογνωμία και διορατικότητα έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στη σφυρηλάτηση των στενών δεσμών φιλίας που ενώνουν τους δύο λαούς. Στο ίδιο πνεύμα προσφώνησε τον κ. Παπούλια και ο κ. Άσαντ υπογραμμίζοντας τη θέληση των δύο πλευρών για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων, ενώ επανέλαβε τις ευχαριστίες του προς την Ελλάδα για τις θέσεις της στο Μεσανατολικό.

Ο κ. Παπούλιας συνεχίζει σήμερα το επίσημο πρόγραμμά του στη Δαμασκό με συναντήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής κ.α., ενώ αύριο θα μεταβεί στο Χαλέπι.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα