Παίξαμε Bingo με 300 ηλικιωμένους, εθελοντές και τον Χάρη Δούκα για τις ευρωεκλογές

Διαβάζεται σε 13'
Ένα μπίνγκο για τις ευρωεκλογές
Ένα μπίνγκο για τις ευρωεκλογές Evangelos Dimopoulos

Το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργάνωσε ένα διαφορετικό event για τον κόσμο από Λέσχες Φιλίας – Τι δήλωσε ο Χάρης Δούκας ενόψει ευρωεκλογών.

Ένα ξεχωριστό event όπου περισσότεροι από 300 ηλικιωμένοι συμπολίτες μας από τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων και νεαροί εθελοντές από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα – αλλά και από άλλες δημιουργικές ομάδες της πόλης – έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

Μεγαλύτεροι και νεότεροι σε ηλικία συναντήθηκαν, έπαιξαν και συνομίλησαν για την αξία των δημοκρατικών θεσμών, πάνω στη λογική του διαγενεακού διαλόγου που προωθεί και το επίσημο spot των Ευρωπαϊκών Εκλογών.

Το μότο των ευρωεκλογών
Το μότο των ευρωεκλογών Evangelos Dimopoulos

Συμμετέχοντας στο παιχνίδι Bingo οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν τις γνώσεις τους στην ευρωπαϊκή ιστορία και διεκδίκησαν συλλεκτικά δώρα. Το Creative Agency της QUENVO επιμελήθηκε τις ερωτήσεις του Bingo και το Native Concept, ενώ το event συνδιοργανώθηκε από τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων και το γραφείο του ΕΚ στην Αθήνα.

Χάρης Δούκας: Ψηφίζουμε για τη Δημοκρατία, για να μην ενισχυθεί ο λαϊκισμός και η μισαλλοδοξία

“Σήμερα μαζί με το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα και με τις Λέσχες Φιλίας έχουμε ένα bingo event για τις ευρωπαϊκές εκλογές και τη Δημοκρατία. Ο σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε τη συμμετοχή για να μπορέσουμε να ψηφίσουμε και να αποφασίσουμε εμείς, και όχι οι άλλοι για εμάς” είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, ενώ χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές εκλογές ως μια πολύ σημαντική διαδικασία που έχουμε μπροστά μας. “Θυμάμαι από τη γιαγιά και τον παππού μου που ο κόσμος έβαζε τα καλά του για να πάει στα εκλογικά κέντρα και να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Οι πολίτες το θεωρούσαν μέχρι και πριν λίγα χρόνια ως μια γιορτή. Άλλωστε είναι γνωστή η ρήση πως οι εκλογές είναι η γιορτή της Δημοκρατίας”, ανέφερε ο Χάρης Δούκας κατά την εισήγησή του.

O Χάρης Δούκας
O Χάρης Δούκας Evangelos Dimopoulos

Μιλώντας για την ουσία της Δημοκρατίας, είπε:

“Είναι η πιο καθολική διαδικασία συμμετοχής στη Δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε στην πόλη μας, την Αθήνα. Από την Αθήνα θέλουμε να προσθέσουμε και τη δική μας φωνή στο πανευρωπαϊκό κάλεσμα για τη συμμετοχή στις εκλογές της 9ης Ιουνίου για την ανάδειξη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Νεότεροι και μεγαλύτεροι, γι’ αυτό συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να βρεθούμε μαζί οι μεγαλύτεροι από τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων και νεαροί εθελοντές από το γραφείο του ΕΚ που τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία τους. Θα παίξουμε λοιπόν ένα διαφορετικό παιχνίδι που μέσω αυτού θα συνομιλήσουμε για την αξία της Δημοκρατίας και της συμμετοχής στις εκλογές. Το δικαίωμα της ψήφου δεν ήταν δεδομένο πάντα, ούτε για όλους τους ανθρώπους, ούτε για όλες τις χώρες. Δυστυχώς για κάποιες χώρες και σήμερα παραμένει μια δύσκολη συνθήκη, και γι’ αυτό έχουν γίνει στη χώρα μας σκληροί αγώνες. Πολλοί αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία θυσιάζοντας και την ίδια τους τη ζωή, και αυτό πρέπει πάντα να το θυμόμαστε. Ευτυχώς σήμερα αυτά στη χώρα μας αποτελούν ιστορία την οποία όμως δεν πρέπει να λησμονούμε, και να μη θεωρούμε ό,τι κερδήθηκε ως δεδομένο, αλλά συνεχώς να διεκδικούμε και να παλεύουμε για αυτό. Η Δημοκρατία είναι μια συλλογική ευθύνη και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο θα την υπερασπιζόμαστε. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα και δεν πρέπει να το χαρίσουμε σε κανέναν. Το ίδιο λέει και το μότο της καμπάνιας της ΕΕ, “αξιοποίησε τη ψήφο σου”.

Αναδεικνύοντας τη σημασία των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών, ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν πολύ μεγάλη σημασία και κρισιμότητα. Περισσότερο από το 70% των αποφάσεων του κοινοβουλευτικού έργου προέρχεται από τις Βρυξέλλες, εκεί αποφασίζουν το βασικό – θεμελιώδες πλαίσιο που μετά γίνεται εθνικός νόμος. Οι Βρυξέλλες, η ΕΕ, η Επιτροπή, βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και οι εκλογές θα κρίνουν το αν θα πορευτούμε με τις αξίες και τις δυνάμεις της Δημοκρατίας ή με τις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας και του λαϊκισμού και με λογικές επιστροφές στο δόγμα “ο καθένας μόνος του”. Το οποίο το ακούμε όλο και περισσότερο σε διάφορες χώρες όπως οι ΗΠΑ με τον Τραμπ. Αν πάμε σε αυτή τη λογική θα χάσουμε τη δύναμη που έχει η ΕΕ και οι μικρότερες χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, οι οποίες όπως και η δική μας χώρα βρίσκονται σε δύσκολες συγκυρίες, κοντά σε άλλες ηπείρους, με δύσκολους γείτονες και θα κινδύνευαν να βρεθούν μόνες τους στα πιο κρίσιμα. Σε έναν όμως όλο και πιο σύνθετο και ασταθή κόσμο, η ΕΕ είναι το σχήμα που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις κρίσεις που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Από εμάς εξαρτάται να αλλάξουμε την Ευρώπη. Το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό, η ευρωπαϊκή ασφάλεια, η εθνική ασφάλεια η κλιματική κρίση, το μεταναστευτικό, η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, η απασχόληση, η ακρίβεια, η τεχνολογική επανάσταση. Για όλα αυτά πρέπει να λάβουμε μέρος για να πάρουμε τις αποφάσεις στα χέρια μας. Όσοι περισσότεροι ψηφίζουμε, τόση μεγαλύτερη δύναμη έχουμε ως Δημοκρατία”, κατέληξε ο Χάρης Δούκας πριν εκκινήσει το bingo event.

Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης: Οι Λέσχες Φιλίας είναι μια απτή απόδειξη του βαθέματος της Δημοκρατίας

Από τη δική του μεριά, ο επικεφαλής του γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, δήλωσε απευθυνόμενος προς τους ανθρώπους από τις Λέσχες Φιλίας:

“Τον τελευταίο καιρό ως γραφείο έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα προσπαθώντας να εξηγήσουμε γιατί είναι κρίσιμο στις εκλογές της 9ης Ιουνίου να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη Δημοκρατία που κερδήθηκε με αγώνες της δικιάς σας γενιάς, και με όσα καταφέραμε να κάνουμε και εμείς. Σαν τη σημερινή εκδήλωση δεν έχει γίνει καμία. Εσείς είστε το θησαυροφυλάκιο αυτής της εμπειρίας, του πώς ήταν ο κόσμος όταν δεν είχαμε ελευθερία, Δημοκρατία και δικαιώματα. Οι Λέσχες Φιλίας είναι μια απτή απόδειξη του βαθέματος της Δημοκρατίας και της πιο κοντινής σχέσης στην κοινωνία, των δικαιωμάτων των πολιτών. Αυτά χτίσαμε όλοι μαζί οι ευρωπαϊκοί λαοί, 74 χρόνια σιγά σιγά και φτάσαμε να έχουμε έναν δικό μας τρόπο ζωής που δεν μοιάζει με κανέναν στον υπόλοιπο πλανήτη, και ο οποίος σήμερα απειλείται.

Χάρης Δούκας, Κώστας Τσουτσοπλίδης και άνθρωποι από τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων
Χάρης Δούκας, Κώστας Τσουτσοπλίδης και άνθρωποι από τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων Evangelos Dimopoulos

Η ΕΕ βγαίνοντας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει την ειρήνη. Στην πορεία ανέπτυξε έναν τρόπο ζωής που έχει τρία επιτεύγματα: Την ειρήνη, την επιδίωξη της Δημοκρατίας και της ευημερίας. Αυτά είναι τα ζητούμενα, το τρίπτυχο στο οποίο αν αφαιρέσεις ένα κομμάτι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και τα άλλα δύο. Σε αυτό το σταυροδρόμι είμαστε σήμερα, αυτό είναι το σταυροδρόμι της 9ης Ιουνίου. Δεν πρέπει να χάνουμε τα μάτια μας από το “μεγάλο” που είναι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις κατακτήσεις, ειρήνη, Δημοκρατία και ευημερία. Πρέπει να δώσουμε και στα τρία ένα νέο περιεχόμενο. Η ειρήνη δεν είναι όσο ασφαλής ήταν πριν τριάντα χρόνια. Η Δημοκρατία απειλείται από κάποιους που καθημερινά την αμφισβητούν ως θεσμό. Και η ευημερία, παρά το βελτιωμένο επίπεδο σε σχέση με τριάντα χρόνια πριν, δεν είναι δεδομένη. Ο κόσμος που αναδύεται είναι παγκοσμιοποιημένος και καμία από τις χώρες που θα μείνει μόνη, δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει το δίκιο της. Οι κανόνες που βάλαμε μετά τον Β’ Παγκόσμιο για να μη σκοτωνόμαστε μεταξύ μας, χάνονται. Η Ευρώπη διατηρεί ακόμη τις αξίες της, τις κατακτήσεις της, και τώρα πρέπει να προστατεύσουμε αυτές τις αξίες με τη ψήφο μας”.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία προβλήθηκε το βίντεο της καμπάνιας της ΕΕ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Στο τετράλεπτο βίντεο που προβλήθηκε πρωταγωνιστούν σύγχρονοι αφανείς ήρωες, επιζώντες πολέμων και αυταρχικών καθεστώτων, οι οποίοι συνειδητοποίησαν στη ζωή τους τι σημαίνει να ζεις χωρίς δημοκρατία.

H προβολή του βίντεο για τις ευρωεκλογές
H προβολή του βίντεο για τις ευρωεκλογές Evangelos Dimopoulos

Μιλώντας στα εγγόνια τους και στην κάμερα, αφηγούνται τα βιώματά τους, συγκλονίζουν με τις πληγές που κουβαλούν και θυμίζουν σε όλους μας αβίαστα την ευθύνη να συμμετάσχουμε στην εκλογική διαδικασία και να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ελευθερία και τη Δημοκρατία. Στην καμπάνια του ΕΚ συμμετείχαν συνολικά 54 άτομα, παππούδες-γιαγιάδες και τα εγγόνια τους, από 10 χώρες της ΕΕ.

Στη συνέχεια ήρθε φυσικά η ώρα του bingo με τη Νεφέλη Μεγκ, την Ελβίρα Φόρτε από το γραφείο του ΕΚ και τον Ευθύμη Σαββάκη της QUENVO, να δίνουν τον “τόνο”.

Η Νεφέλη Μεγκ παρουσιάζει το παιχνίδι
Η Νεφέλη Μεγκ παρουσιάζει το παιχνίδι Evangelos Dimopoulos

Το όλο παιχνίδι “έντυσαν” μουσικές DJs, με το κοινό να ανταποκρίνεται μαθαίνοντας και αγαπώντας (και με το παραπάνω) το παιχνίδι.

Και φυσικά να διασκεδάζει τραγουδώντας.

“Σαν ένα Creative Agency που έχει στο DNA της δημιουργίας του το παιχνίδι, διοργανώνουμε events όπου το κλασικό παιχνίδι Bingo, που παίζεται τόσες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, συναντά έναν native διαγωνισμό γνώσεων. Events που χτίζονται πάνω σε διαφορετικές θεματικές κάθε φορά, έχουν αγαπηθεί από το κοινό και ταξιδεύουν πλέον και εκτός Αθηνών. Το event για το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα ήταν ουσιαστικά μία “αναβίωση” του επίσημου spot των Ευρωπαϊκών Εκλογών, όπου ηλικιωμένοι και νέοι συμπολίτες μας βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, συζήτησαν, έπαιξαν και έγιναν μία παρέα, καλλιεργώντας έναν ουσιώδη διαγενεακό διάλογο. Ήταν μία εμπειρία που θα θυμόμαστε για πάντα”, τόνισε ο Ευθύμιος Σαββάκης, CEO & Co-Founder της QUENVO, μιλώντας στο NEWS 24/7.

Ο Ευθύμης Σαββάκης της QUENVO
Ο Ευθύμης Σαββάκης της QUENVO Evangelos Dimopoulos

Μιλώντας στο NEWS 24/7, κοινωνική λειτουργός από Λέσχη Φιλίας εξήρε τη σημασία της διοργάνωσης και για το παιχνίδι καθαυτό, αλλά και για το μήνυμα που περνάει. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες άλλωστε με τους οποίους είχαμε την τύχη να συνομιλήσουμε, μας είπαν πως θα πάνε να ψηφίσουν καθώς το θεωρούν “καθήκον” τους, και κάλεσαν τους νέους να πράξουν αναλόγως. “Χωρίς τη Δημοκρατία και το δικαίωμα ψήφου, δεν είμαστε άξιοι για τίποτα, μόνο εμείς ορίζουμε την τύχη μας”, ήταν το κεντρικό μήνυμα και από την πλευρά των ηλικιωμένων. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που θυμούνται πολύ γλαφυρά, το πώς είναι να ζεις χωρίς δικαίωμα έκφρασης, ενώ όπως μας έλεγαν, τα πρόσφατα γεγονότα βίας από την πλευρά της ακροδεξιάς, είναι παραπάνω από νωπά.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την πολύ όμορφη διοργάνωση:

O δήμαρχος Αθηναίων
O δήμαρχος Αθηναίων Evangelos Dimopoulos
Η Ελβίρα Φόρτε από το γραφείο του ΕΚ στην Αθήνα, συντονίζει το παιχνίδι
Η Ελβίρα Φόρτε από το γραφείο του ΕΚ στην Αθήνα, συντονίζει το παιχνίδι Evangelos Dimopoulos
Παίζοντας Bingo με τις Λέσχες Φιλίας
Παίζοντας Bingo με τις Λέσχες Φιλίας Evangelos Dimopoulos
Οι νικητές του παιχνιδιού
Οι νικητές του παιχνιδιού Evangelos Dimopoulos
Οι νικητές με τα συλλεκτικά τους δώρα
Οι νικητές με τα συλλεκτικά τους δώρα Evangelos Dimopoulos
Στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων
Στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων Evangelos Dimopoulos
Χαρά και ενθουσιασμός
Χαρά και ενθουσιασμός Evangelos Dimopoulos
Διασκεδάζοντας το παιχνίδι
Διασκεδάζοντας το παιχνίδι Evangelos Dimopoulos
Full house στο Σεράφειο
Full house στο Σεράφειο Evangelos Dimopoulos

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα