Πανελλήνιες 2022: Με ποια σειρά να βάλω τις προτιμήσεις μου στο μηχανογραφικό;

Πανελλήνιες 2022: Με ποια σειρά να βάλω τις προτιμήσεις μου στο μηχανογραφικό;
Πανελλήνιες 2022 sooc

Η σειρά προτίμησης των σχολών στην κατάρτιση του μηχανογραφικού αποτελεί συχνά πονοκέφαλο για τους τελειόφοιτους. Τα φροντιστήρια Παπαδέα προτείνουν τέσσερα βήματα που θα οδηγήσουν στην βέλτιστη κατάρτησή του.

Η στιγμή της κατάρτισης του μηχανογραφικού πλησιάζει καθώς οι Πανελλήνιες οδεύουν προς το τέλος τους και τα φροντιστήρια Παπαδέα παραθέτουν μια σειρά από συμβουλές για το πώς θα μπορέσουν οι τελειόφοιτοι να πετύχουν το πιο κατάλληλο για αυτούς αποτέλεσμα.

1. Πρώτος παράγοντας είναι το ΠΑΘΟΣ. Θέλουμε παθιασμένα την αρχιτεκτονική ή τρελαινόμαστε στην ιδέα να γίνουμε ψυχολόγοι. Όταν μιλάμε για πάθος πρέπει να είναι ομολογούμενο και πανηγυρικά εκδηλωμένο. Χαρακτηριστικό του Πάθους είναι ότι δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά μέσα σε μερικές μέρες αλλά είναι μία σταθερή επιλογή ετών. Για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο υποψήφιος να συζητάει συχνά γι’αυτό και να είναι καλά καταρτισμένος. Αν δεν υπάρχει τέτοιο «ΠΑΘΟΣ» – πράγμα σύνηθες – τότε δεν το λαμβάνουμε υπόψη και προχωρούμε στην επόμενη επιλογή. Σημειωτέον ότι το πολύ ένα 5% των υποψηφίων είναι παθιασμένο με ένα αντικείμενο σπουδών!

2. Σημαντικές εδώ είναι οι ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ του υποψηφίου. Αν ενδιαφερόμαστε για πληροφορική, θα πρέπει να έχουμε εμπειρία από κάποιο δημοφιλές πρόγραμμα υπολογιστή όπως τα προγράμματα γραφιστικής ή η σουίτα του Office. Αν ενδιαφερόμαστε για ψυχολογία, θα πρέπει να μας έχει κινήσει το ενδιαφέρον κάποιο δημοφιλές πείραμα ψυχολογίας, αν ενδιαφερόμαστε για μηχανολογία θα πρέπει να έχουμε καλή τεχνική αντίληψη κ.λ.π.

3. Συλλέγουμε πληροφορίες των τμημάτων που μας ενδιαφέρουν από την προηγούμενη επιλογή σε σχέση με την ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Έτσι δεν βάζουμε ποτέ πράσινο στους φιλολόγους –αυτοί μόνο κόκκινο – πορτοκαλί θα μπορούσαν να έχουν – βάζουμε όμως πράσινο στους νοσηλευτές, στα τουριστικά, στη βιοτεχνολογία, στην πληροφορική, εφόσον μας ενδιαφέρουν ως επιλογή γενικώς, εφόσον δηλαδή έχουν ήδη κόκκινο – πορτοκαλί.

4. Με το χαρακτηρισμό «ΠΟΛΗ» εννοούμε τις πόλεις επιλογής όχι μόνο λόγω συγκατάθεσης των γονέων αλλά και λόγω επιπέδου σπουδών. Ένας απλός τρόπος αποσαφήνισης είναι αν θα φοιτούσαμε στο αντίστοιχο τμήμα αν βρισκόταν στην πόλη μας. Αν η απάντηση είναι ναι, τότε το σημειώνουμε με μπλε. Καλό είναι εδώ να έχουμε εντρυφήσει σε περισσότερες πληροφορίες του τμήματος, όπως αν είναι έτοιμο για κλείσιμο, πόσα μέλη Δ.Ε.Π. έχει, αν εκπονεί ερευνητικά προγράμματα που συνδέονται με αγορά εργασίας, τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει κ.λ.π. Επίσης επιλέγουμε την «ΠΟΛΗ» και σύμφωνα με τη δυνατότητα μετεγγραφής από αυτήν εφόσον υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στη δική μας πόλη. Αν η οικογένεια δεν μπορεί να καλύψει άλλη πόλη, βάζουμε μπλε μόνο στη δική μας πόλη.

5. Με το χαρακτηρισμό «ΠΟΡΤΑ» εννοούμε τις τυχόν μισανοιγμένες πόρτες που υπάρχουν και εφόσον υπάρχουν. Έτσι αν για παράδειγμα έχουμε οικογενειακώς κάποιο τουριστικό κατάλυμα, σημειώνουμε με κίτρινο τα τουριστικά. Αν η μαμά έχει φροντιστήριο, σημειώνουμε κάποιο εκπαιδευτικό επάγγελμα. Αν ο θείος είναι διευθυντής σε κάποια εφοπλιστική επιχείρηση, σημειώνουμε με κίτρινο τα ναυτιλιακά κ.λ.π.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο σπουδών και καριέρας Κ. Παπαγιαννούλη, όλες οι προτεραιότητες που εκτέθηκαν εδώ συνήθως είτε είναι παρεξηγήσιμες είτε καταστρατηγούνται. Για παράδειγμα, μία άποψη που εκθέτει ένας φίλος ή συγγενής την τελευταία στιγμή, μπορεί να επηρεάσει την τελική σειρά επιλογών. Ρίσκο είναι επίσης το να πούμε στον υποψήφιο σπουδαστή:

– Βάλε παιδί μου τα τμήματα με τη σειρά που θέλεις. Αυτό είναι ρίσκο γιατί μπορεί να νομίζει ότι ξέρει τι θέλει.

Το σωστό είναι να τον συμβουλεύσουμε:

-Ψάξε βαθιά μέσα σου αλλά ψάξε καλά και εκεί έξω!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα