Πανεπιστημιακή αστυνομία: Συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ
ΑΣΟΕΕ Eurokinissi

Η απόφαση της Ολομέλειας του συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

Τις θέσεις τους κατά της ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας κατέθεσαν δέκα Σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Σύλλογοι Φοιτητών και άλλα πρόσωπα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Κατά την πολύωρη συνεδρίαση αναφορικά με την αίτηση ακύρωσης κατά της σχετικής απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης 1.030 Ειδικών Φρουρών με σκοπό τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ), οι προσφεύγοντες αναφέρθηκαν στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, το οποίο παραβιάζεται.

Όπως ανέφεραν, δεν μπορεί να ενταχθεί στα ΑΕΙ μια ομάδα αστυνομικών η οποία θα λογοδοτεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, ενώ μεταξύ άλλων επισημάνθηκε πως η εγκληματικότητα στα ΑΕΙ είναι μηδαμινή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία και αποτελούν μύθο τα περί εγκληματικότητας στα Πανεπιστήμια.

Τέλος, επεσήμαναν ότι δεν εκδόθηκε το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητες του προσωπικού που θα προσληφθεί, πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού και δεν εκδόθηκε για να μην δεχθεί τη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία από Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ.

Η διοικητική αρχή από την πλευρά της, όπως ήταν αναμενόμενο αναφέρθηκε σε διάφορα επεισόδια βίας και απειλών που έχουν σημειωθεί στου πανεπιστημιακούς χώρους, θέλοντας να καταδείξει την ανάγκη αστυνόμευσης. Μάλιστα αναφέρθηκε στην υποχρέωση υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει την ομαλή και ανεμπόδιστη λειτουργία των Πανεπιστημίων, να προστατεύει την περιουσία των ΑΕΙ και τους ίδιους τους καθηγητές.

Παράλληλα, τόνισε στην τοποθέτησή της ότι θα υπάρχει συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν άμεση σε γεγονότα που θα λαμβάνουν χώρα εντός των χώρων των ΑΕΙ. Όσο για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίζει τις αρμοδιότητες των ανδρών της ΟΠΠΙ, υποστηρίχθηκε ότι η έκδοσή του έπεται της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα