Πανώλη σε αιγοπρόβατα: Δύο κρούσματα στο Ηράκλειο Κρήτης

Διαβάζεται σε 2'
Πρόβατα
iStock

Δύο ακόμα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης εντοπίστηκαν σε αιγοπρόβατα στο Ηράκλειο Κρήτης.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης, καθώς και έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα πανώλης σε αμνοερίφια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τοπικού μέσου creta24.gr, τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε μονάδα του νομού Ηρακλείου. Άμεσα ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο διαχείρισης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η «διαδρομή» του κρούσματος πανώλης στο νομό Ηρακλείου είχε αφετηρία τη Θεσσαλία, όπου έχουν εντοπιστεί τα 20 από τα 22 κρούσματα της χώρας μας.

Για τα 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, έχουν θανατωθεί 10.768 αιγοπρόβατα και αναμένονται άμεσα άλλες 2.000 θανατώσεις.

Η Ελλάδα ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο μετά από κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα θανατώνεται το ζώο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας όπου εντοπίζεται το κρούσμα και η μονάδα μπαίνει σε καραντίνα αφού πρώτα έχει απολυμανθεί.

Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων του νησιού για τη διαχείριση της κατάστασης. που προκαλεί έντονη ανησυχία για πιθανό «ντόμινο» στο νησί, εξέλιξη που όλοι απεύχονται.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 24ωρα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου, με αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις ζώντων αιγοπροβάτων σε όλη την επικράτεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα