Πανώλη σε αιγοπρόβατα: Έκτακτα μέτρα στη Θεσσαλία – Κλείνουν τα σφαγεία

Διαβάζεται σε 2'
Πρόβατα
iStock

Η απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας μετά τα κρούσματα πανώλης που εντοπίστηκαν σε αιγοπρόβατα της περιοχής.

Μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου θα μείνουν κλειστά τα σφαγεία της Θεσσαλίας, με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, μετά τα κρούσματα πανώλης που ανιχνεύθηκαν σε αιγοπρόβατα της περιοχής.

Παράλληλα, απαγορεύεται η για οποιοδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή) μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης, όπως και η για οποιοδήποτε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία.

Για τον μετριασμό του κινδύνου από το νωπό γάλα από την απαγορευμένη ζώνη, απαιτείται:

  1. Θερμική επεξεργασία UHT (υπερυψηλή θερμοκρασία): τουλάχιστον 132°C για τουλάχιστον 1 δευτερόλεπτο,
  2. Θερμική επεξεργασία παστερίωσης HTST (σύντομης διαρκείας παστερίωση σε υψηλή θερμοκρασία), εάν το pH του γάλακτος είναι
  • α) χαμηλότερο του 7, τουλάχιστον 72°C για ελάχιστη περίοδο 15 δευτερολέπτων,
  • β) 7 ή υψηλότερο του 7, τουλάχιστον 72°C για ελάχιστη περίοδο 15 δευτερολέπτων, δύο
    φορές

Τέλος, όπως αναφέρεται, απαγορεύεται η μεταφορά οποιασδήποτε κατηγορίας ζωικών υποπροϊόντων από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης ενώ επιτρέπεται η μεταφορά νεκρών αιγοπροβάτων προς μονάδες διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης, μόνο κατόπιν βεβαίωσης αιτιολογίας θανάτου από ιδιώτη κτηνίατρο και σχετικής ενημέρωσης της αρμόδιας Κτηνιατρικής Αρχής.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση Κουρέτα εδώ:

panwli

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα