Πανώλη σε αιγοπρόβατα – Κουρέτας: “Δεν θα υπάρξει συγκάλυψη για τα ζώα που θάφτηκαν ζωντανά”

Διαβάζεται σε 2'
Δημήτρης Κουρέτας
Δημήτρης Κουρέτας EUROKINISSI

Δηλώσεις μετά την απομάκρυνση του προϊσταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Τρικάλων λόγω του περιστατικού με τα αμνοερίφια που θάφτηκαν ζωντανά πραγματοποίησε ο Δημήτρης Κουρέτας

Σε εξέλιξη είναι οι έλεγχοι για τον εντοπισμό ενδεχόμενων νέων κρουσμάτων πανώλης στην περιοχή της Θεσσαλίας, στην προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου στα αμνοερίφια, με τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Πέμπτης (25/07) να είναι όλα αρνητικά.

Μετά την απομάκρυνση του προϊσταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Τρικάλων λόγω του περιστατικού με τα αμνοερίφια που θάφτηκαν ζωντανά, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη. Ο κ. Κουρέτας τόνισε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι δεν θα επιτραπεί τέτοιες πράξεις να υπονομεύσουν την ευρείας κλίμακας επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την περιφέρεια Θεσσαλίας, με στόχο να σταματήσει η διάδοση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει διαταχθεί πειθαρχική και διοικητική έρευνα, ενώ ο περιφερειάρχης έχει καταθέσει μήνυση μετά τις σοκαριστικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν, με μολυσμένα ζώα από το Καστράκι Καλαμπάκας να θάβονται ζωντανά.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη τη Θεσσαλία, με τις επικίνδυνες ζώνες σε απόσταση 3 χλμ από τις μονάδες που έχουν εντοπιστεί κρούσματα να έχουν ήδη ελεγχθεί ενδελεχώς. Μέχρι τώρα, έχουν εξεταστεί πάνω από 130.000 αμνοερίφια και περίπου 9.000 από αυτά έχουν θανατωθεί.

Τα κλιμάκια που έχουν αναλάβει το έργο των ελέγχων θα συνεχίσουν τη δουλειά τους μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η μεγαλύτερη επιχείρηση ελέγχων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα