Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Πότε θα δούμε το “φεγγάρι του Οξύρυγχου”

Διαβάζεται σε 2'
Πανσέληνος Αυγούστου (Φωτογραφία αρχείου)
Πανσέληνος Αυγούστου (Φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Πότε θα φωτίσει ο ουρανός με την πανσέληνο του Αυγούστου ή αλλιώς “φεγγάρι του Οξύρυγχου”. Από πού πήρε την ονομασία της.

H πανσέληνος του Αυγούστου για το 2024 θα ολοκληρωθεί στις 19 Αυγούστου και έχει ονομαστεί το “φεγγάρι του Οξύρυγχου”.

Μετά τη δύση του ηλίου, στρέφοντας το βλέμμα προς τα νοτιοανατολικά, θα διακρίνουμε στον ουρανό την ανατολή του φεγγαριού .

Σύμφωνα με τη NASA, το φεγγάρι του Αυγούστου θα φαίνεται πλήρες ήδη από το Σάββατο, πράγμα που σημαίνει ότι συνολικά θα απολαύσουμε την εικόνα της πανσελήνου για 3 διαδοχικές νύχτες.

Η πανσέληνος του Αυγούστου ονομάζεται και “Φεγγάρι του Οξύρυγχου” λόγω των ιθαγενών της Αμερικής οι οποίοι τέτοια μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι – γνωστό και ως μουρούνα.

Το φεγγάρι του Αυγούστου -όπως κάθε χρόνο- χαρίζει μαγευτικές εικόνες. Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα προετοιμάζουν εκδηλώσεις για εκείνη την βραδιά.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδίως τον Αύγουστο, η σελήνη φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι τους υπόλοιπους μήνες. Πολλές φορές παίρνει μια πιο βαθιά και κόκκινη απόχρωση.

Το επερχόμενο φεγγάρι χαρακτηρίζεται ακόμα και ως “υπερπανσέληνος” και πρόκειται για την πρώτη από τις 4 διαδοχικές που θα σημειωθούν φέτος (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος).

Κατά την υπερπανσέληνο, το φεγγάρι εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα