Πανσέληνος του Κυνηγού: Απόψε το εντυπωσιακό φαινόμενο

Διαβάζεται σε 3'
Πανσέληνος του Κυνηγού: Απόψε το εντυπωσιακό φαινόμενο
Η υπερπανσέληνος όπως φαινόταν χθες Τετάρτη (16/10) στην Κολομβία AP Photo Fernando Vergara

Η Πανσέληνος του Κυνηγού θα κορυφωθεί σήμερα το βράδυ, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο που “κόβει την ανάσα”.

Η Πανσέληνος του Κυνηγού αναμένεται να χαρίσει απόψε στους παρατηρητές του ουρανού εντυπωσιακές εικόνες, καθώς η Σελήνη θα φαίνεται μεγαλύτερη και πιο λαμπερή από το συνηθισμένο, λόγω της κοντινότερης απόστασής της από τη Γη.

Το φεγγάρι του Κυνηγού του Οκτωβρίου πρόκειται να κορυφωθεί στο έπακρο σήμερα το βράδυ αλλά θα εμφανίζεται έως το πρωί της Παρασκευής (18/10), σύμφωνα με τη NASA . Αυτή η πανσέληνος θεωρείται η τρίτη από τις τέσσερις διαδοχικές υπερπανσέληνους που αναμένονται φέτος.

Σύμφωνα με το CNN, το ουράνιο φαινόμενο συμβαίνει μερικές φορές κατά τη διάρκεια κάθε σεληνιακού κύκλου, επειδή η τροχιά της σελήνης είναι ελλειπτική.

Η Πανσέληνος του Κυνηγού στη Γερμανία AP Photo Michael Probst

Τι είναι η υπερπανσέληνος

Ο όρος υπερπανσέληνος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Με βάση τα στοιχεία του οργανισμού Earth Sky, ο όρος αναφέρεται στις πανσελήνους κατά τις οποίες το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στην τροχιά της Γης από ότι συνήθως, δηλαδή σε απόσταση όχι μεγαλύτερη του 10% από το κοντινότερο δυνατό σημείο στη Γη.

Η υπερπανσέληνος στο Κάνσας AP Photo Charlie Riedel

Γιατί ονομάστηκε “Φεγγάρι του Κυνηγού”;

Το “Φεγγάρι του Κυνηγού” (Hunter’s Moon) είναι η πανσέληνος που ακολουθεί την φθινοπωρινή ισημερία, συνήθως τον Οκτώβριο. Παραδοσιακά, πήρε το όνομά της από τους αυτόχθονες λαούς της Βόρειας Αμερικής και τις αγροτικές κοινωνίες, καθώς θεωρούνταν η κατάλληλη εποχή για κυνήγι.

Οι νύχτες με έντονο φως της πανσελήνου διευκόλυναν το κυνήγι ζώων και τους αυτόχθονες που προετοιμάζονταν για τον χειμώνα, αποθηκεύοντας τρόφιμα για τους επόμενους μήνες. Η “Πανσέληνος του Κυνηγού” ανατέλλει λίγο νωρίτερα από τις υπόλοιπες πανσελήνους, με αποτέλεσμα το νυχτερινό φως να διαρκεί περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής ισημερίας (γύρω στις 21 Σεπτεμβρίου), η τροχιά της Γης και η θέση της σε σχέση με τον ήλιο και τη σελήνη αλλάζουν με τρόπο που επηρεάζει την ανατολή της πανσελήνου. Κανονικά, η σελήνη κάθε βράδυ ανατέλλει περίπου 50 λεπτά αργότερα από την προηγούμενη νύχτα. Ωστόσο, κατά την περίοδο της Πανσελήνου του Κυνηγού, η Σελήνη ανατέλλει πολύ πιο κοντά στη δύση του ηλίου, δηλαδή ανατέλλει μόνο περίπου 20-30 λεπτά αργότερα από την προηγούμενη νύχτα.

Αυτό σημαίνει ότι για μερικές συνεχόμενες νύχτες μετά την Πανσέληνο του Κυνηγού, θα έχουμε πιο πολύ φως νωρίτερα το βράδυ, καθώς η Σελήνη ανατέλλει γρήγορα μετά τη δύση του Ηλίου. Αυτή η “παράταση” του νυχτερινού φωτός βοηθούσε παραδοσιακά τους κυνηγούς, δίνοντάς τους περισσότερο φως για το κυνήγι.

Η Πανσέληνος του Κυνηγού στο Σίδνεϋ AP Photo Mark Baker

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα