Πάπας Φραγκίσκος: Ιστορική επίσκεψη στην Ελλάδα – Οι συναντήσεις
Ο Πάπας Φραγκίσκος θα βρίσκεται στην Ελλάδα από σήμερα, Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα. Κατά την επισκεψή του θα μεταβεί αυθημερόν στη Λέσβο.
- 04 Δεκεμβρίου 2021 08:27
Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται την Ελλάδα από σήμερα, Σάββατο, μέχρι τη Δευτέρα, και το ταξίδι του αυτό αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, την εκτίμηση και την αγάπη του προς την χώρα μας και την Ορθοδοξία.
Στενότατος φίλος του Οικουμενικού Πατριάρχη, τον προσκαλεί και βρίσκεται δίπλα του σε όλες τις σημαντικότερες συναντήσεις που οργανώνει στο Βατικανό. Τον αποκαλεί «αγαπητό αδελφό» και δεν κρύβει ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, με στόχο την επανένωση των Χριστιανών.
Ο Φραγκίσκος, ουσιαστικά, λέει ότι στον σημερινό, παγκοσμιοποιημένο πλανήτη, με τις τόσες προκλήσεις του, ο διχασμός των χριστιανικών δογμάτων δεν έχει καμία απολύτως έννοια, και ότι, αντίθετα, μόνον επιζήμιος μπορεί να αποδειχθεί. Τόσο για τη διάδοση του χριστιανικού μηνύματος, όσο και για την επιρροή του στην σημερινή κοινωνία μας.
Την ίδια ώρα, ο ποντίφικας, με τα ταξίδια, την παρουσία και τις παρεμβάσεις του, υπερασπίζεται σθεναρά το δικαίωμα των χριστιανών να ζήσουν εν ειρήνη και με πλήρη δικαιώματα, και απορρίπτει κάθε μορφή πίεσης των θρησκευτικών φονταμενταλισμών.
Το μήνυμά του, απευθύνεται και σε όσους, στη Μέση Ανατολή και στα σύνορα της Ευρώπης, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την θρησκευτική ταυτότητα για να καταπατήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αγνοήσουν το διεθνές δίκαιο. Το ταξίδι του στην Κύπρο, που ολοκληρώθηκε με την αναχώρησή του σήμερα το πρωί με ειδική πτήση της Aegean για την Αθήνα, είχε και αυτή την ισχυρότατη, ιδιαίτερη σημασία.
Το άλλο κύριο στοιχείο, στο οποίο ο Αργεντινός Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Πάπας θα σταθεί ιδιαίτερα μέχρι τη Δευτέρα, είναι η υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών.
Δεν είναι τυχαίο το ότι ο ίδιος ζήτησε και επέμεινε να επισκεφθεί τον καταυλισμό προσφύγων της Λέσβου, όπως είχε κάνει, στη Μόρια, και το 2016. Θέλει να τονίσει ότι η ανθρώπινη υπόσταση του κάθε πολίτη παραμένει ίδια, ότι δεν υπάρχουν απαράδεκτες διαβαθμίσεις, απ’ όπου και αν καταγόμαστε, ανεξάρτητα από το αν έχουμε δουλειά, λεφτά στην τσέπη μας, στέγη ή ό,τι άλλο. Αντίθετα, όσοι αφήνουν πίσω τους πολέμους αλλά και τη φτώχεια, πρέπει πάντα να βοηθιούνται, επιμένει ο Πάπας.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο Φραγκίσκος ζητά να μην υπάρξει εργαλειοποίηση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, και έχει εκφραστεί επανειλημμένα, υπέρ της ανάγκης, πραγματικής, ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ώστε να σταματήσει να σηκώνει το όλο βάρος, μόνον η Μεσογειακή Ευρώπη, αλλά να δραστηριοποιηθούν -επιτέλους- και οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Οι οποίες, συχνά, στα λόγια δηλώνουν ότι υπερασπίζουν και ασπάζονται φανατικά τις χριστιανικές αρχές, αλλά στην πραγματικότητα κλείνονται σε έναν όλο και πιο σκληρό εγωισμό.
Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο Βατικανό, ο «Πάπας των φτωχών» επανάλαβε ότι προέχει, πάντα, η διάσωση των ανθρωπίνων ζωών, και η αρχή της φιλοξενίας.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, ερωτηθείς σχετικά από τους δημοσιογράφους, απάντησε ότι κατανοεί το μήνυμά του Άγιου Πατέρα των Καθολικών, αλλά ότι η σημερινή γεωπολιτική και οικονομική πραγματικότητα τον υποχρεώνει να προχωρήσει σε μια σαφή εκτίμηση: ότι η Ευρώπη μπορεί να φιλοξενήσει όσους ζητούν άσυλο και είναι θύματα διώξεων, όχι όμως τους οικονομικούς μετανάστες στο σύνολό του.
Στο σημείο αυτό, το χάσμα, τελικά, μοιάζει αγεφύρωτο. Ο Πάπας, ως θρησκευτικός ταγός, προερχόμενος από μια χώρα στην οποία οι παραγκουπόλεις είναι ακόμη μέρος της πραγματικότητας, μας ζητά να τείνουμε χείρα βοηθείας -χωρίς εξαιρέσεις- σε όποιον έχει ανάγκη και να απορρίψουμε την αδιαφορία.
Η πολιτική, από την μεριά της, απαντά ότι πρέπει να αναμετρηθεί και με τη διαχείριση της καθημερινής κοινωνικής και οικονομικής ζωής και ισορροπίας της κάθε χώρας που στα μάτια των «απελπισμένων της θάλασσας», μοιάζει με γη της Επαγγελίας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις