Παρακολουθήσεις: ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ “βομβαρδίζουν” με ερωτήματα, η κυβέρνηση δεν απαντά
Προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος από την κυβέρνηση «βλέπει» ο Νίκος Ανδρουλάκης προαναγγέλοντας πρωτοβουλία σε επίπεδο Ε.Ε. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη πιέζει ο ΣΥΡΙΖΑ
- 02 Αυγούστου 2022 06:14
Εμφανώς «στριμωγμένη» εμφανίζεται η κυβέρνηση από την πίεση της αντιπολίτευσης για το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Παρόλα αυτά, παρότι δείχνει να αντιδρά σε επίπεδο πολιτικού συμβολισμού, αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που με επίταση τίθενται τόσο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Περισσότερο σαν προσπάθεια συμβολικής εκτόνωσης του πράγματος, εκλαμβάνουν τα δύο κόμματα την πρωτοβουλία που έλαβε χθες (και διέρρευσε) ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας να εξεταστεί κατά προτεραιότητα η μηνυτήρια αναφορά που έχει ήδη καταθέσει στην ανώτατη δικαστική αρχή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Τόσο στην Χαριλάου Τρικούπη όσο και στην Κουμουνδούρου θεωρούν αυτονόητη την ταχύτατη έρευνα για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Τονίζεται όμως και από τις δύο πλευρές ότι πρωτίστως πρέπει να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν ανακύψει. Ιδίως ως προς το ποιος διαθέτει και χρησιμοποιεί πανάκριβα λογισμικά παρακολουθήσεων στην Ελλάδα αλλά και για τον ρόλο της ΕΥΠ.
Ποιος έχει μηχάνημα 14 εκατομμυρίων ευρώ;
Ευθέως για προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, μίλησε από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε δηλώσεις του σε περιοδεία στα Χανία επισήμανε μεταξύ άλλων πως «είναι το λιγότερο ύποπτη η στάση του Μεγάρου Μαξίμου να προσπαθεί να υποβαθμίσει αυτό το ζήτημα». Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι από την κυβέρνηση απαιτεί πολιτικές απαντήσεις όπως και αποτελεσματικότητα στην διερεύνηση.
Όπως σχολίασε «δεν περιμένω να μας πει η ΕΥΠ ότι δεν είναι πίσω από αυτά, από αυτή την προσπάθεια που υπονομεύει τη Δημοκρατία και τους θεσμούς. Περιμένω να μας πουν οι αρμόδιοι, η Δικαιοσύνη και οι μυστικές υπηρεσίες, ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες δόλιες πρακτικές».
Μάλιστα σε τηλεοπτική του συνέντευξη έκανε έμμεση αναφορά στο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator τονίζοντας πως «η ελληνική Δικαιοσύνη και οι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να δείξουν , αν δεν έχουν οι ίδιες το μηχάνημα αυτό που κοστίζει 14 εκατομμύρια ευρώ για να καταλάβετε ότι δεν μπορεί να το έχει ο οποιοσδήποτε, ποιος στην Ελλάδα έχει τέτοια μηχανήματα».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία που πραγματοποίησε χθες στην Κρήτη προανήγγειλε πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο Ε.Ε. που πιθανότατα θα απευθύνεται στον Έλληνα πρωθυπουργό. Όπως είπε η υπόθεση των παρακολουθήσεων «θα είναι πλέον ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης, διότι δεν θα επιτρέψουμε η χώρα μας να λειτουργεί ξανά με εποχές που με τον αγώνα των δημοκρατών της χώρας κλείσαμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας». Προειδοποίησε μάλιστα πως «θέλω να καταλάβουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, ότι η θεσμική μου συμπεριφορά και οι χαμηλοί τόνοι, δεν δείχνουν ότι είμαστε ευάλωτοι».
Να απαντήσει ο πραγματικός επικεφαλής της ΕΥΠ
Εντωμεταξύ «στοχεύοντας» τον πρωθυπουργός κινήθηκε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας στην Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον επικεφαλής της κυβέρνησης. Το σκεπτικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πώς με βάση το νόμο για το «επιτελικό κράτος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολιτικά αλλά και διοικητικά ο επικεφαλής της ΕΥΠ αφού έθεσε υπό τον έλεγχο του γραφείου του την συγκεκριμένη αρμοδιότητα και επέλεξε προσωπικά τον διοικητή της υπηρεσίας, ο οποίος διορίστηκε με «ειδική» τροπολογία.
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως «όποιος παρακολουθούσε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη, με το παράνομο λογισμικό Predator, ήταν αυτός που επιχείρησε να παρακολουθήσει και το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Το ξέρουμε αυτό γιατί χρησιμοποιήθηκε και στις δύο περιπτώσεις ο ίδιος ακριβώς σύνδεσμος, link παγίδευσης».
Πρόσθεσε επίσης ότι «τον κ. Κουκάκη παρακολουθούσε η ΕΥΠ με νομότυπη διαδικασία. Σταμάτησε να τον παρακολουθεί όταν ο ίδιος απευθύνθηκε στην αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, την ΑΔΑΕ και ζήτησε εξηγήσεις. Λίγο μετά ξεκίνησε η παρακολούθηση του από το παράνομο λογισμικό Predator. Ξέρουμε επίσης από την έκθεση της Google και άλλων οργανισμών όπως η Facebook, και το εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ότι το Predator στην Ελλάδα λειτουργεί «από φορείς που έχουν κυβερνητική υποστήριξη».
Ξέρουμε επίσης τις προσπάθειες συγκάλυψης και παραπληροφόρησης από την κυβέρνηση». Θύμισε επίσης την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να καταργηθεί η τροπολογία που επιτρέπει ανεξέλεγκτες παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ λέγοντας ότι πρέπει «να καταργηθεί αυτή η απαράδεκτη ρύθμιση και να επανέλθει το νομοθετικό πλαίσιο όπως ίσχυε με ενίσχυση μάλιστα της αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ». Θέση την οποία – θυμίζουμε- υποστηρίζει και το ΠΑΣΟΚ.
Κίνητρο προοδευτικής διακυβέρνησης
Ένα γενικότερο πολιτικό σχόλιο για τις ζυμώσεις στο πολιτικό σκηνικό έκανε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στο θέμα των παρακολουθήσεων. Επισήμανε ότι εκτός από πρόβλημα δημοκρατίας «είναι και ένα κίνητρο για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης. Ας είμαστε ξεκάθαροι.
Στον τομέα της δημοκρατίας τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Τα ζητήματα δημοκρατίας ήταν πάντοτε και φαίνεται πως είναι και τώρα και ζητήματα συνάντησης των πολιτικών και των αντιλήψεων των δημοκρατικών δυνάμεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς έχουν υπάρξει, πέραν του θέματος που συζητήσαμε σήμερα, και άλλες περιπτώσεις και ζητήματα που εκ των πραγμάτων υπάρχει μία σύγκλιση και μία ταύτιση από πλευράς των εκπροσώπων των δημοκρατικών δυνάμεων μέσα στη Βουλή».
Επίσης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε η κυβέρνηση την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου κλήθηκε μεταξύ άλλων να ενημερώσει ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτος Κοντολέων. Όπως είπε «υπήρξε μία σαφής προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η υπόθεση μέσω γενικεύσεων και συμψηφισμών.
Υπήρξε μία γενική αναφορά των συστημάτων που υπάρχουν διεθνώς για να γίνονται οι παρακολουθήσεις και τα οποία κοστίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ και έγινε μία παραδοχή αδυναμίας πρόσβασης και ελέγχου αυτών των συστημάτων και αυτών που τα χρησιμοποιούν. Υπήρξε μία ολόκληρη τέτοια φιλολογία που προφανώς είχε και στοιχεία σωστά.
Αντιλαμβάνεστε ωστόσο πως όταν η μυστική υπηρεσία της χώρας και οι αρμόδιοι υπουργοί εκδηλώνουν αυτήν την πλήρη ασάφεια και αδυναμία ελέγχου των συστημάτων αυτών μάλλον προκαλούν αβεβαιότητα και ανασφάλεια στον απλό πολίτη παρά επιλύουν το ζήτημα που έχει προκύψει».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις