Παραμένει στη φυλακή ο Φρέντι Μπελέρης – Η απόφαση του δικαστηρίου

Διαβάζεται σε 6'
Φρέντι Μπελέρη
Φρέντι Μπελέρη EUROKINISSI ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Την παραμονή του Φρέντι Μπελέρη στη φυλακή μέχρι τον Οκτώβρη αποφάσισε το δικαστήριο στην Αλβανία

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση της δικαιοσύνης για τον προφυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, την Τρίτη (25/06) σύμφωνα με την οποία ο πλέον ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας θα παραμείνει στη φυλακή έως τον Οκτώβρη.

Η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι. Το προεδρείο ανακοίνωσε πως παραμένουν οι ποινές σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση και καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης τον Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος θα παραμείνει στις φυλακές του Φιέρι. Ως εκ τούτου, δεν θα μεταβεί τον Ιούλιο στο Στρασβούργο προκειμένου να ορκιστεί ως ευρωβουλευτής.

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως το αίτημα για την αντικατάσταση της προέδρου δεν έγινε δεκτό από την έδρα.

Η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα Κωνσταντίνα Καμίτση προχώρησε σε δηλώσεις μετά την απόφαση, όπου σημείωσε: “Με τη σημερινή απόφαση ολοκληρώθηκε η δικαστική υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου από την αλβανική δικαιοσύνη. Δυστυχώς, πολλές πτυχές της υπόθεσης αφήνουν πολλά ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα της διαδικασίας, όπως η παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, η μη παροχή της δυνατότητας να ορκιστεί δήμαρχος, η παρατεταμένη προφυλάκιση, η υπερβολική ποινή σε σχέση με το υποτιθέμενο έγκλημα. Παρά την επιθυμία του λαού της Χειμάρρας, ο δήμος διοικείται εδώ και ένα χρόνο από πρόσωπα που δεν εξελέγησαν από τον λαό της Χειμάρρας. Προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η τήρηση του κράτους δικαίου και η προστασία των εθνικών μειονοτήτων που συνιστούν και θεμελιώδεις αρχές.”

“Ο Γολγοθάς σήμερα επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο”, δήλωσε ο γιος του Φρέντη Μπελέρη, Πέτρος Μπελέρης, ο οποίος έκανε λόγο για “απόφαση ντροπή” και “δίκη παρωδία” μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Το χρονικό της υπόθεσης Μπελέρη

Ο Φρέντι Μπελέρης, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση από την αλβανική δικαιοσύνη με την κατηγορία της απόπειρας εξαγοράς ψήφων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Η ποινή του μετρά από την ημέρα της σύλληψής του τον Μάιο του 2023.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε ότι ο Μπελέρης δεν έχει το δικαίωμα να ορκιστεί ως δήμαρχος λόγω της καταδίκης του και της επιβολής του μέτρου της φυλάκισης, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως νόμιμο και αναλογικό μέτρο από το δικαστήριο.

Ο Μπελέρης και οι υποστηρικτές του καταγγέλλουν τη δίκη ως “παρωδία”, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία ήταν πολιτικά υποκινούμενη και στερούνταν επαρκών αποδείξεων και δικαιωμάτων υπεράσπισης, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης εκφράσει ανησυχία για την υπόθεση, θεωρώντας την απόφαση ως πολιτικά υποκινούμενη και ως παραβίαση των δικαιωμάτων του Μπελέρη και των Ελλήνων ομογενών της Χειμάρρας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τις ανησυχίες του μετά την απόφαση, σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας, σημειώνοντας πως η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος. Παράλληλα, υπογράμμιζε ότι η δε επιμέτρηση της ποινής, ώστε να μην αποφυλακιστεί, εμποδίζει τον εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει, έστω σήμερα, τα καθήκοντά του και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του.

Από την άλλη, το αλβανικό ΥΠΕΞ, μέσω της υπουργού, Όλτα Τσάτσκα, μέσω μιας σειράς αναρτήσεών της στο Twitter, απάντησε ουσιαστικά στις αντιδράσεις της Ελλάδας για την προφυλάκιση του Μπελέρη, κάνοντας λόγο για μη σεβασμό των θεσμών της Αλβανίας.

Στην απολογία του, ο Φ. Μπελέρης άσκησε σφοδρή κριτική διαδικασία, κάνοντας λόγο για δίκη «που θα μπορούσε να γίνει μια φορά και έναν καιρό, αλλά όχι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτει 2024, όπου επισήμως δεν βρισκόμαστε σε δικτατορία».

Σχολίασε, δε, πως «οι αξιότιμοι εισαγγελείς μπορούν με υπερηφάνεια να τα στείλουν στους πολιτικούς προϊσταμένους τους, μήνυμα ότι η αποστολή ολοκληρώθηκε επιτυχώς».

Σε άλλο σημείο της απολογίας του, διαμαρτυρήθηκε για τα εισαγγελικά πορίσματα, υποστηρίζοντας ότι «δείχνουν ξεκάθαρα μια μνημειολογία ανυπόστατων ψεμάτων» και κατηγόρησε ευθέως την εισαγγελία πως επιχειρεί να καλύψει «γκάφες και λάθη» της αλβανικής αστυνομίας.

«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν δεχτήκατε κανένα από τα αιτήματά μου για πραγματογνωμοσύνη. Δεν υποχρεώσατε την κρατική αστυνομία να υποβάλλει ενώπιον του δικαστηρίου την παράνομη απόφαση για την πληρωμή του μάρτυρα. Δεν φέρατε τον μάρτυρα στο ακροατήριο για αντιπαράθεση με το πρόσωπο της φωτογραφίας, που η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι είναι ο μάρτυρας», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Όλες οι αποφάσεις σας ήταν πολιτικές αποφάσεις. Η άρνηση της ειδικής άδειας για την ορκωμοσία ήταν επίσης πολιτική απόφαση, υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητες. Αυτό το σκέλος της απόφασης απορρίφθηκε από το Εφετείο».

Νωρίτερα, με επιστολή του, ο φυλακισμένος, εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας απευθύνθηκε στους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Eνωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αλβανία.

Το ενδιαφέρον της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Προσωπικό ενδιαφέρον για την υπόθεση Μπελέρη έχει δείξει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει επικοινωνήσει με τον Έντι Ράμα. Το πραγματικό κίνητρο πάντως της προέδρου της Κομισιόν είναι ότι στενεύουν τα περιθώρια για την επανεκλογή της.

Η κ.φον ντερ Λάιεν συνεπώς αναζητεί ψήφο ψήφο την πλειοψηφία των 361 ευρωβουλευτών. Δεν έχει λοιπόν την πολυτέλεια να χάσει την ψήφο του κ.Μπελέρη. Και το 2019 άλλωστε είχε εκλεγεί με μόλις εννέα ψήφους διαφορά.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός υπενθυμίζεται ότι έχει καλές σχέσεις με την Τζόρτζια Μελόνι. Πάντως αν και πριν τις ευρωεκλογές η κ.φον ντερ Λάιεν ήταν ανοιχτή σε συνεργασία με την ακροδεξιά Ιταλίδα πρωθυπουργό, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επισήμως έχει συνομιλήσει με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) όπως επίσης και με το Renew, δηλαδή τους Φιλελεύθερους.

Το ΕΛΚ, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι έχουν αθροιστικά 398. Ωστόσο δεν θα ψηφίσουν όλα τα μέλη του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών υπέρ της επανεκλογής της. Ενώ το Renew χάνει μέλη, καθώς την Παρασκευή ο Τσέχος Αντρέι Μπάμπις απέσυρε τους ευρωβουλευτές του από την ευρωομάδα των Φιλελεύθερων. Εξ ου και η κ.φον ντερ Λάιεν θέλει ο κ. Μπελέρη να βρίσκεται στα μέσα Ιουλίου στις Βρυξέλλες για να την ψηφίσει και ασκεί πιέσεις στον Ράμα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημειωτέον ότι θα ήθελε διακαώς και την ψήφο των 24 ευρωβουλευτών της Μελόνι και για το σκοπό αυτό φέρεται να προτείνει στην Ιταλία ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο και θέση αντιπροεδρίας. Όμως οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν προειδοποιήσει ότι δεν είναι δεδομένη η στήριξη τους εάν η φον ντερ Λάιεν κάνει deal με τη Μελόνι.

Υπενθυμίζεται ότι καθώς οι 27 ηγέτες της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Ιουνίου, το παζάρι θα συνεχιστεί στην τακτική Σύνοδο Κορυφής αυτή την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα