Παράνομες οι απολύσεις στην ΕΡΤ

Παράνομες οι απολύσεις στην ΕΡΤ
Ένατη μέρα κατάληψης του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013, από τους εργαζόμενους που αντιδρούν στο αιφνίδιο λουκέτο στην δημόσια ραδιοτηλέοραση. Τα βλέμματα των εργαζομένων της ΕΡΤ στρέφονται και πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού την Πέμπτη 20/6 το απόγευμα, συζητείται κεκλεισμένων των θυρών στην επιτροπή αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ, η αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ για την αναστολή της απόφασης για το κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. (ΕUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ) Eurokinissi

Το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε ότι οι απολύσεις είναι παράνομες καθώς και πως ο διάδοχος φορέας υποχρεούται στην άμεση επαναπασχόληση των απολυμένων με την απειλή χρηματικής ποινής 100 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης και για κάθε εργαζόμενο. Η πρωτόδικη απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έχει κρίνει το ΣτΕ

Μία σημαντική νίκη για τους απολυμένους εργαζόμενους της ΕΡΤ έρχεται από την πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, το οποίο έκρινε ότι οι απολύσεις είναι παράνομες καθώς και πως ο διάδοχος φορέας υποχρεούται στην άμεση επαναπασχόλησή τους με την απειλή χρηματικής ποινής 100 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης και για κάθε εργαζόμενο.

Μάλιστα, το δικαστήριο αναφέρθηκε και στην αντίθετη απόφαση που έχει εκδώσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι απολύσεις στην ΕΡΤ δεν υπάγονται στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις. Στο σκεπτικό του ο πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου αναφέρει ότι η αρνητική απόφαση  του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν παράγει δεσμευτικό δεδικασμένο για τα πολιτικά δικαστήρια, τα οποία μπορούν να ελέγξουν-δικάσουν υποθέσεις με το ίδιο αντικείμενο, και πολύ περισσότερο όταν οι προσφεύγοντες στα δικαστήρια είναι διαφορετικά πρόσωπα.

Στην ελληνική Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει 198 εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι οι απολύσεις που έγιναν το 2013 είναι παράνομες ως αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ομαδικές απολύσεις.

Το Πρωτοδικείο με την υπ΄ αριθμ. 820/2015 απόφασή του έκρινε ότι οι 2.915 απολύσεις που έγιναν στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα εμπίπτουν στην νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων και έτσι ο εργοδότης ο οποίος προτίθεται να προβεί σε ομαδικές απολύσεις «οφείλει, πριν προχωρήσει σε αυτές, να προσέλθει σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προς το σκοπό αποφυγής ή μείωσης των σχεδιαζόμενων απολύσεων, παρέχοντας σε αυτούς κάθε χρήσιμη πληροφορία, αλλά και ανακοινώνοντάς τους, τους λόγους του σχεδίου απολύσεων, τον αριθμό και τις κατηγορίες των υπό απόλυση εργαζομένων και των απασχολούμενων εργαζομένων, το χρονικό διάστημα στο οποίο πρόκειται να γίνουν απολύσεις, καθώς και τα κριτήρια επιλογής των εργαζομένων που πρόκειται να απολυθούν». Εάν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις αυτές από την εργοδοτική πλευρά, τότε οι απολύσεις θεωρούνται άκυρες.

Η ΕΡΤ, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, «συνιστούσε πέραν πάσης αμφιβολίας επιχείρηση υπαγόμενη στη νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων, αφού παρείχε μεν δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία, πλην όμως δεν αποτελούσε οργανισμό δημοσίου δικαίου». Δηλαδή, «δεν συνδεόταν με την άσκηση δημόσιας εξουσίας, ως τέτοιας προφανώς νοούμενης της αρμοδιότητας εκείνης να θεσπίζει μονομερώς κανόνες δικαίου», έτσι ώστε να εξαιρείται από την νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων.

Η πρωτόδικη απόφαση καταλήγει ότι οι αγωγές των απολυμένων πρέπει να γίνουν δεκτές λόγω παράβασης της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων και παράλληλα υποχρεώνει το Δημόσιο να απασχολεί τα πρόσωπα που προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη «με την ειδικότητα και κατά τους όρους που ίσχυαν πριν την απόλυσή τους και με την απειλή επιβολής χρηματικής ποινής, ύψους 100 ευρώ, υπέρ καθενός και για κάθε ημέρα παράβασης της υποχρέωσης αυτής».

Παράλληλα, κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή ως προς τους 198 απολυμένους της συγκεκριμένης απόφασης. Δηλαδή σε περίπτωση μη άμεσης επαναπασχόλησής τους, υποχρεούται ο διάδοχος φορέας να πληρώνει για κάθε έναν από αυτούς 100 ευρώ για κάθε ημέρα άρνησης επαναπασχόλησής τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα