Παρέμβαση Άρειου Πάγου για τις δηλώσεις Κούγια κατά Κασσελάκη

Διαβάζεται σε 4'
Ο Αλέξης Κούγιας
Ο Αλέξης Κούγιας SOOC

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παράγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών τη διερεύνηση των ομοφοβικών δηλώσεων του Αλέξη Κούγια ως προς τον αν αντίκεινται στον αντιρατσιστικό νόμο.

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπαίνει ο Αλέξης Κούγιας ύστερα από τις ομοφοβικές δηλώσεις του κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παράγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο τη διερεύνηση των δηλώσεων ως προς τον αν αντίκεινται στον αντιρατσιστικό νόμο ειδικά αναφορικά με την προσβολή προσωπικών θεμάτων με ομοφοβικές προσεγγίσεις.

Αναμένονται οι ενέργειες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.

Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση του Αλέξη Κούγια το πρωί της Τρίτης, με την οποία, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε “αντρίκια” την στάση που τήρησε ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας μετά τον ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Ανάμεσα σε όσους αντέδρασαν ήταν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος σε ανάρτησή του ανέφερε πως “δεν υπάρχει τίποτα αντρικό στην παραδοχή του εγκλήματος”. Στην ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη απάντησε ο γνωστός ποινικολόγος με μία ανακοίνωση-μνημείο χυδαιότητας σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

“Προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να στείλουμε τους Κούγιες αυτού του τόπου στο χρονοντούλαπο του Μεσαίωνα”, ήταν η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου

«Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την ακόλουθη παραγγελία:

Προς

Τον κ. Διευθύνοντα την Εισαγγελία
Πρωτοδικών Αθηνών

Χθες, 18/6/2024 ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας προέβη στην ακόλουθη δημόσια δήλωση, αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Στέφανο Κασσελάκη: «Διάβασα ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τοποθετήθηκε για την υπόθεση Λύτρα και για το τι είναι αντρική συμπεριφορά. Σοκαρίστηκα και μόνο γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης, του οποίου είναι γνωστές οι επιλογές του και δεν έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως, ενώ θα έπρεπε, εάν στο γάμο του αυτός είναι γυναίκα ή άνδρας ή ο Τάιλερ, τοποθετείται για το τι είναι αντρική συμπεριφορά».

Παρακαλούμε, εν όψει της δήλωσης αυτής του ως άνω δικηγόρου, να ερευνήσετε τυχόν διάπραξη εκ μέρους του της αξιόποινης πράξης του άρθρου 1 παρ.1 του ν. 4285/2014. Ειδικότερα θα πρέπει να διερευνηθεί, αν η ανωτέρω δήλωση, ερμηνευόμενη ως ενιαίο νοηματικό σύνολο, σύμφωνα και με τη νομολογία του ΕΔΔΑ, μπορεί να θεωρηθεί πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα σε βάρος των ομοφυλόφιλων (βλ. και ΑΠ 858/2020). Δηλαδή αν η δήλωση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει στο μέσο άνθρωπο έντονα συναισθήματα απέχθειας, αποστροφής, χαιρεκακίας και ιδιαίτερης εχθρότητας κατά ομάδας προσώπων που στοχοποιούνται ως έχοντα συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό και επομένως αν μπορεί να υποκινήσει μίσος κατ’ αυτών και εν τέλει κίνδυνο τέλεσης πράξεων βίας εναντίον τους. Να ενημερωθούμε σχετικά.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη»

Η απάντηση Κούγια σε Κασσελάκη

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη (19/06) αναφορικά με τη χθεσινή αντίδραση του κ. Κασσελάκη, ο κ. Κούγιας πρόσθεσε τα ακόλουθα:

«Πληροφορήθηκα σήμερα ότι ο Κασσελάκης και ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θυμάμαι το όνομά του, γιατί μου το μετέφερε ένας δημοσιογράφος, ζήτησαν την παρέμβαση Εισαγγελέα, γιατί δήθεν οι δηλώσεις μου που αφορούσαν στην υπόθεση Λύτρα ήταν ομοφοβικές.

Δυστυχώς, με την ανοχή και της Κυβερνήσεως και μετά την ψήφιση του Νόμου για το γάμο και το δικαίωμα υιοθεσίας των ομοφυλοφίλων, κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι στην Ελλάδα έχει εγκαθιδρυθεί μια χούντα της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, η οποία διαφεντεύει τα πάντα και έχει τη δυνατότητα να κλείσει τα στόματα όλων ημών των υπολοίπων που διαφωνούμε με τον τρόπο ζωής που θέλει να μας επιβάλλει αυτή η ελάχιστη μειοψηφία των ιδιαιτεροτήτων.

Λυπάμαι που οι γυναικείες οργανώσεις σιώπησαν εκκωφαντικά στο θέμα της υιοθεσίας από ομοφυλόφιλους βρεφών, αλλά και σιωπούν εκκωφαντικά για το ρόλο της μητέρας – συζύγου – γυναίκας στη ζωή μας και στη φυσιολογική εξέλιξη του ανθρωπίνου γένους και δεν αντιδρούν.

Λυπάμαι που ακόμη και κατατρομοκρατημένοι Υπουργοί δεν αντιδρούν και αφήνουν αυτήν την τρομοκρατία να εξελίσσεται καθημερινά.

Στην υπόθεση Λύτρα από πλευράς ποινικής αντιμετωπίσεως έχουν διαπραχθεί κακουργήματα, για τα οποία κανείς δεν αντιδρά.

Λυπάμαι για τις ενέργειες του συναδέλφου μου Θέμη Σοφού και για την προσπάθεια του να προσπαθεί να βάλει στην φυλακή εντελώς παράνομα για δήθεν παράβαση των περιοριστικών όρων έναν συνάδελφο και συνάνθρωπό μας.

Πρώτα απ΄ όλα, θα πρέπει να έχουμε προσωπικό και νομικό αυτοσεβασμό.»

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα