Παρουσία Παυλόπουλου τα εγκαίνια του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης στο Δήλεσι Βοιωτίας
Το παρών στα εγκαίνια του κέντρου "Άγιος Πορφύριος" της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έδωσε και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος.
- 23 Μαΐου 2019 21:35
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τελέστηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Άγιος Πορφύριος», της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Δήλεσι Βοιωτίας.
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «οραματιζόμαστε μαζί με τους συνεργάτες μας αυτό το Κέντρο να γίνει το σπίτι του παππού και της γιαγιάς των παιδικών μας αναμνήσεων. Μόνιμα ανοικτό σε συγγενείς, φίλους, σε γνωστούς και αγνώστους. Ένα σπίτι που θα μετατρέψει τη δυσκολία του γήρατος σε ευλογία της νεότητος. Μία κοινωνικοπρονοιακή δομή που όχι απλώς θα θεραπεύσει πραγματικές ανάγκες πάρα πολλών συνανθρώπων μας, μέσα από ένα μοναδικό και σύγχρονο ιατρικό, νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, αλλά θα δημιουργήσει όρους πραγματικής ανάπτυξης της ευλογημένης αυτής περιοχής, καθώς ευελπιστούμε αυτό το Κέντρο να αποτελέσει μοχλό διασύνδεσης της προνοιακής στήριξης με τις κοινωνικές ζυμώσεις και τους εξελισσόμενους μετασχηματισμούς σε ένα περιβάλλον ραγδαία μεταβαλλόμενο και συγχρόνως βαθύτατα πληγωμένο από μια πολύχρονη κρίση θεσμών και αξιών». Σε αυτό το σημείο του λόγου του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «τόσο στην Αυτού Εξοχότητα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο όσο και στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κύριο Βαρθολομαίο, οι οποίοι διά της υψηλής Αυτών Παρουσίας ως διάκονοι της ύψιστης θεσμικής έκφρασης των ουσιωδών του γένους μας, της πατρίδος και της πίστεως, αφενός μεν εγκαινιάζουν σήμερα αυτό το Κέντρο, αφετέρου δε στέλνουν μήνυμα ενότητας, σύμπνοιας και συνεργασίας, ένα μήνυμα που απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, εγγύς και μακράν, εντός και εκτός των γεωγραφικών ορίων της πατρίδος μας».
Επιπρόσθετα, όπως έκανε γνωστό, «Το έργο αυτό, όπως και όλα τα έργα αγάπης της Εκκλησίας μας, τόσο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όσο και σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, τη προνοία των κατά τόπους αδελφών σεβασμιωτάτων μητροπολιτών, δεν είναι έργα ενός ανδρός ή μιας μικρής ομάδος προσώπων, αλλά καρπός συνεργασίας και συμπράξεως πολλών, τόσο εκκλησιαστικών όσο και κρατικών, αυτοδιοικητικών, αλλά και ιδιωτικών φορέων και σχηματισμών, αλλά και μεμονωμένων προσώπων.
Η ασκητική παράδοση της Εκκλησίας μας με τη λιτότητά της μας διδάσκει “ουαί τω ενί” Και η δική μου προσωπική εμπειρία πενήντα και πλέον ετών στη διακονία της διοίκησης των εκκλησιαστικών πραγμάτων αυτό μου έχει διδάξει: “αλλοίμονο στον ένα”».
Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη της Ακολουθίας του Αγιασμού, ενώ κατόπιν, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δημιουργία του Κέντρου, που, όπως τόνισε, συνεχίζει τη μακρά εκκλησιαστική παράδοση διακονίας του πλησίον. Μάλιστα, σημείωσε πως μαρτυρείται και δι’ αυτού ότι η φιλανθρωπία ανήκει στον πυρήνα του ορθοδόξου ήθους. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, υπογράμμισε, το κοινωνικό έργο δεν είναι απλώς κοινωνική προσφορά αλλά διακονία του επίγειου βίου και του αιώνιου προορισμού του ανθρώπου. Επιπρόσθετα, μίλησε για ευλογημένο ίδρυμα που ενσαρκώνει την αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον. Επαίνεσε την προσπάθεια, συνεχάρη όλους τους συντελεστές δημιουργίας αυτού του έργου, ενώ, τέλος, υπογράμμισε ότι θα έχει μεσίτην εις Κύριον τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, του οποίου η πίστη ήταν ανεξάντλητη πηγή θυσιαστικής μέριμνας για τον άνθρωπο.
Εν συνεχεία, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε τον καθοριστικής σημασίας ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος στην κάλυψη πολλών και σημαντικών κενών του κοινωνικού κράτους στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι το εν λόγω Κέντρο αποτελεί μια σύγχρονη και πολύ πρωτότυπη δομή διαβίωσης, υποστήριξης και φιλοξενίας για τους ηλικιωμένους και τους έχοντες ανάγκη.
Μάλιστα, δεν έκρυψε και τη συγκίνηση του για το γεγονός ότι «σε μια κρίσιμη στιγμή για την ενότητα του λαού μας και του έθνους μας ενώπιον των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, συναντώνται εδώ, σε μιαν άκρως συμβολική και αναλόγως εμβληματική πρωτοβουλία αρραγούς ενότητας, από τη μια πλευρά ο Ποιμενάρχης της Ορθοδοξίας απανταχού της Γης, ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος, και, από την άλλη πλευρά, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος».
Αναφερόμενος στο Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης, τόνισε ότι αποτελεί «μια δομή, η οποία έρχεται να συμβάλει στην κάλυψη του κενού που υπάρχει σήμερα σε δομές φροντίδας κυρίως για ηλικιωμένους». Επανέλαβε, επίσης, πως «και αυτή η προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος επιβάλλει, σε κάθε Έλληνα και ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, το χρέος ν΄ αναγνωρίζει ότι, στην σημερινή επώδυνη συγκυρία, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος διαδραματίζει έναν καθοριστικής σημασίας κοινωνικό ρόλο. Και τούτο διότι μέσα στη συγκυρία τής κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, που έχει πλήξει την κοινωνία μας, έχει αναλάβει πλειάδα ουσιαστικών -και μακράν της περιττής δημοσιότητας- πρωτοβουλιών, για την στήριξη του χειμαζόμενου κοινωνικού συνόλου, ιδίως δε των οικονομικώς ασθενεστέρων».
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «Με τον τρόπο αυτόν, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος καλύπτει πολλά και σημαντικά κενά ως προς την επαρκή λειτουργία του κοινωνικού κράτους, στα οποία η Πολιτεία, μόνη, δεν θα ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει. Υπό τα δεδομένα αυτά, σπεύδει, εγκαίρως και αποτελεσματικώς, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού ιστού και, συνακόλουθα, της αποφυγής της ρήξης του, η οποία θα είχε επιπλέον ανυπολόγιστες συνέπειες για την πορεία προς την πλήρη έξοδο του τόπου μας από την πολυετή και επώδυνη κοινωνική και οικονομική κρίση».
Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι μέσα από αυτήν την πορεία, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος εκπληρώνει την αποστολή της, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση του «Αγαπάτε Αλλήλους», ακόμη δε περισσότερο σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση του «Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν», η οποία προσεγγίζει την τελειότητα της Οικειώσεως.
Εκ των ομιλητών, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και νυν περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, απευθύνθηκε πρωτίστως στον Οικουμενικό Πατριάρχη, για να τονίσει ότι «καλωσορίζουμε με ταπεινότητα και σεβασμό τον πνευματικό ηγέτη της Ορθοδοξίας», που περιποιεί μεγάλη ευλογία για τον τόπο μας. «Σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας, όχι μόνο που λαμπρύνετε αυτή τη σπουδαία ημέρα, για όλους και όλες εμάς, αλλά και γιατί διαχρονικά με το παράδειγμά σας μας εμποτίζετε με τις αξίες του ανθρωπισμού και της οικουμενικότητας, αλλά και του αγώνα και της αυταπάρνησης σε πείσμα των καιρών».
Ύστερα εστράφη προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προς τον οποίο είπε, μεταξύ άλλων: «Μακαριώτατε, η ευχή και η ευλογία σας αποτελεί για μας πάντα ανεξάντλητη πηγή δύναμης. Μας δίνει κουράγιο, μας σηκώνετε πραγματικά όρθιους. Και αν σήμερα είμαστε όλοι εδώ και είμαστε τόσο πολλοί, το οφείλουμε σε εσάς που εμπνευστήκατε αυτό το σπουδαίο έργο, έργο ζωής, για το οποίο αισθανόμαστε όλοι ιδιαίτερα υπερήφανοι. Προστίθεται στο πλούσιο ψηφιδωτό της ανεκτίμητης προσφοράς σας όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ένα έργο για το οποίο έχετε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας». Επιπλέον, επισήμανε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί σπουδαίο παράδειγμα συνεργασίας, σύμπνοιας Εκκλησίας και Αυτοδιοίκησης. «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος αφουγκράστηκε το όραμα της Εκκλησίας και αγκάλιασε την πολύχρονη και κοπιώδη προσπάθεια του Μακαριωτάτου, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά μέσα σε αντίξοες -είναι αλήθεια- συνθήκες, να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο, αυτό το καταφύγιο φροντίδας». Καταληκτικά εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που κατάφεραν να παραδώσουν «αυτό το διαμάντι που λάμπει, όχι μόνο λόγω των σύγχρονων εγκαταστάσεων, αλλά κυρίως λόγω της αγάπης από την οποία περιβάλλεται. Γιατί γεννήθηκε από τη βαθιά αγάπη του Αρχιεπισκόπου που μας ενέπνευσε όλους. Κτίστηκε με αγάπη, παραδίδεται με αγάπη» και δήλωσε υπερήφανος και συγκινημένος που τα κατάφεραν και ανοίγουν τις πύλες του.
Στα εγκαίνια το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων πολλών, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, πλειάδα ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και πλήθος πιστών.