Πάτρα: Ντοκουμέντα από την τελευταία νύχτα της Ίριδας – Ανοίγουν οι ιατρικοί φάκελοι των τριών παιδιών
Άλυτος γρίφος ο θάνατος των τριών κοριτσιών στην Πάτρα. Εξονυχιστικά θα εξεταστούν οι ιατρικοί φάκελοι ενώ στη συνέχεια θα κληθούν να καταθέσουν και μάρτυρες.
- 11 Φεβρουαρίου 2022 17:49
Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για την υπόθεση των θανάτων των τριών μικρών κοριτσιών στην Πάτρα, που με διαφορετικό ιστορικό κατέληξαν με παρόμοια κλινική εικόνα και πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια.
Οι αρχές αυτή τη στιγμή συγκεντρώνουν τους φακέλους και στη συνέχεια αναμένεται να προχωρήσουν και στην κλήση μαρτύρων.
Ανάμεσά τους θα είναι ιατροδικαστές, παιδίατροι και άτομα τα οποία εργάζονταν στις κλινικές όπου πήγαιναν τα παιδιά αλλά και συγγενείς τους και στο τέλος θα κληθούν να καταθέσουν και οι γονείς, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Στόχος είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχουν στοιχεία που θα αναγκάσουν τις αρχές σε περαιτέρω έρευνα ή αν τα παιδιά κατέληξαν από παθολογικά αίτια.
Για τον κάθε ένα θάνατο υπάρχει δικογραφία η οποία θα καταλήξει και αυτή στα χέρια των αστυνομικών αρχών.
Νέα στοιχεία για την τελευταία νύχτα της Ίριδας
Στο «φως» της δημοσιότητας έρχονται νέα στοιχεία για την τελευταία νύχτα του μικρότερου εκ των τριών κοριτσιών που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 6 μηνών.
Σύμφωνα με το MEGA, την τελευταία νύχτα της Ίριδας, το μωράκι βρισκόταν στο σπίτι με τη μητέρα του και τη θεία του, ενώ ο πατέρας απουσίαζε.
Το απόγευμα, στις 17:30, ξύπνησε και η μητέρα του το τάισε κρέμα. Ήταν ευδιάθετο και κάθισε με τη θεία του. Το βράδυ μητέρα και θεία το έκαναν μαζί μπάνιο, της έδωσαν γάλα και η μητέρα το έβαλε στην κούνια για ύπνο. Στις 2.30 π.μ. το μωρό ξύπνησε, η μητέρα του έβαλε την πιπίλα, το σκέπασε και εκείνο ξανακοιμήθηκε.
Την επόμενη ημέρα, στις 11.30, η μητέρα ζήτησε από τη θεία να πάει να ξυπνήσει το μωρό για να το ταΐσουν και να πάνε βόλτα. Η θεία πλησίασε την κούνια και βρήκε το 6 μηνών παιδί ξεσκέπαστο, τα χείλια του ήταν μελανιασμένα και τα μάτια του μισάνοιχτα.
Αμέσως, έβαλε τα χέρια της στο στήθος του μωρού και διαπίστωσε ότι δεν ανέπνεε.
Η αρχική έκθεση των γιατρών έκανε λόγο για αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ωστόσο στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι το παιδί είχε σπάνιο καρδιολογικό πρόβλημα.
Στο τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής οι έρευνες
Οι έρευνες για την πολύκροτη υπόθεση έχουν περάσει στο τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, στην οποία βρίσκεται από την Πέμπτη ο φάκελος της υπόθεσης, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης γίνεται κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, εφόσον προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία που να μπορούν να δώσουν εξηγήσεις για την τριπλή τραγωδία.
Υπενθυμίζεται ότι άμεση προτεραιότητα έχει ζητηθεί στα εργαστήρια της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών να δοθεί για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων των τοξικολογικών και ιστολογικών δειγμάτων που έχουν ληφθεί από την 9χρονη Τζωρτζίνα (το τελευταίο παιδί της οικογένειας που κατέληξε), ούτως ώστε να δοθούν και απαντήσεις στα αίτια θανάτου της, που επί του παρόντος θεωρούνται απροσδιόριστα και μη σχετιζόμενα με την τετραπληγία της.
Το χρονικό της τριπλής τραγωδίας
Την περασμένη Πέμπτη το ζευγάρι αποχαιρέτησε το τρίτο παιδί του, την 9χρονη Τζωρτζίνα.
Το 2019 έχασε την 3,5 ετών Μαλένα από ηπατική ανεπάρκεια και το 2020 την μόλις 6 μηνών Ιριδα από μια σπάνια νόσο φλεβοκόμβου.
“Θρηνούμε τρία κορίτσια, πρόσφατα την Τζωρτζίνα μας. Προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι…» είπε στο pelop.gr ο πατέρας των κοριτσιών.
Ο πατέρας των τριών κοριτσιών, μόλις έφυγε από τη ζωή το δεύτερο παιδί τους, είχε απευθυνθεί στην Εισαγγελία, ζητώντας διερεύνηση των αιτιών του θανάτου, ενώ ταυτόχρονα είχε στραφεί κατά του παθολογοανατόμου, θεωρώντας ότι το συμπέρασμά του ήταν ασαφές και λανθασμένο (ως αιτία θανάτου αναφερόταν «ηπατική ανεπάρκεια» που υποστηρίζεται ότι δεν είναι αρκετή ως αιτία για να χάσει τη ζωή του ένα παιδί).
Η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα είχε κάνει την νεκροψία στο δεύτερο παιδί, την Ίριδα, το οποίο έπασχε από ένα σπάνιο καρδιακό νόσημα και μάλιστα εκ γεννετής. Είχε βλεφοκόμβο. Η λεγόμενη αγενεσία φλεβοκόμβου έχει να κάνει με τον εκφυλισμό των κυττάρων που αποτελούν τον λεγόμενο φυσικό βηματοδότη της καρδιάς (φλεβοκόμβο). Κάτι που συμβαίνει με την πάροδο της ηλικίας και ο οργανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη λειτουργία της παραγωγής καρδιακών ερεθισμάτων στην συχνότητα που πρέπει. Το γεγονός του πρόωρου θανάτου της μικρής με αιτία τη συγκεκριμένη νόσο επίσης προβληματίζει.
Το νόσημα είναι εκφυλιστικό. Και είναι βέβαιο πως κανείς δεν γνώριζε για την ύπαρξή του στη μικρή Ιριδα μέχρι που το παιδί κατέληξε και έγινε η νεκροψία.
Για την περίπτωση της Μαλένας ο πατέρας των κοριτσιών, είχε φθάσει μέχρι τον εισαγγελέα. Η Μαλένα «έφυγε» τον Απρίλιο του 2019 σε ηλικία 3,5 ετών. Το παιδί έπασχε από λευχαιμία, όμως ο θάνατός της δεν ήταν αποτέλεσμα της κακοήθειας. Η κατάσταση του κοριτσιού, όπως λένε οι γιατροί που την νοσήλευαν, είχε σταθεροποιηθεί και έδειχνε πως θα ξεπερνούσε τον παιδικό καρκίνο.
Ο ιατροδικαστής της Αθήνας που έκανε την νεκροψία το 2019 συμπέρανε ως αιτία θανάτου την «ηπατική ανεπάρκεια»! Ομως όπως δηλώνουν και πατρινοί ιατροδικαστές, η συγκεκριμένη πάθηση δεν αποτελεί αιτία θανάτου. Ετσι ο Μάνος Δασκαλάκης στράφηκε νομικά κατά του ιατροδικαστή Αθηνών αλλά και του παθολογοανατόμου για «ασαφές συμπέρασμα» και λανθασμένη αιτία θανάτου.
Το 3,5 ετών κοριτσάκι είχε διαγνωστεί με οξεία λευχαιμία. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε αμέσως χημειοθεραπείες. Οι εξετάσεις φαίνονταν καλές όμως ξαφνικά «κοιμήθηκε για πάντα» χωρίς τίποτα να προμηνύει το τέλος, στην αγκαλιά της μητέρας της.
Η 9χρονη Τζωρτζίνα είχε παρουσιάσει καρδιακό πρόβλημα την άνοιξη του 2021. Μέχρι τον Ιούλιο παρέμενε νοσηλευόμενη στην ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Ρίου. Τον Απρίλιο του 2021, οι γιατροί της Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, με επικεφαλής τον Ανδρέα Ηλιάδη στο ΠΓΝΠ, είχαν δώσει μια τεράστια μάχη για να κρατήσουν στη ζωή την τρίτη κόρη της οικογένειας που θρηνούσε δύο παιδιά τα τελευταία δύο χρόνια.
Η Τζωρτζίνα, τότε 8 ετών, νοσηλευόταν στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, όταν ξαφνικά τη σταμάτησαν. Οι γιατροί την επανέφεραν στο καρδιοπνευμονικό και το παιδί που νοσηλευόταν διασωληνωμένο και σε καταστολή στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών κατάφερε να κερδίσει τη μάχη της ζωής. «Ολοι προσευχόμαστε για την Τζωρτζίνα», έλεγε εκείνες τις ημέρες ο Ανδρέας Ηλιάδης.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις