Πατροκτόνος Ζακύνθου: Ένοχος, αλλά ελεύθερος με περιοριστικούς όρους
Ποινή κάθειρξης συνολικά 8 ετών επιβλήθηκε στον 27χρονο πατροκτονόνο της Ζακύνθου, ωστόσο, αργά το βράδυ της Παρασκευής, το δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.
- 13 Ιουλίου 2019 08:50
Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 27χρονος Αλέξης, ο οποίος τον Μάιο του 2018 σκότωσε τον πατέρα του στις Βολίμες, υποστηρίζοντας ότι επί χρόνια εκείνος κακοποιούσε τον ίδιο την μητέρα του και τα αδέλφια του.
Το βράδυ της Παρασκευής το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 27χρονο Αλέξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 8 ετών χωρίς αναστολή. Σύμφωνα με την απόφαση, η ποινή είναι 7 χρόνια για τη δολοφονία και από 6 μήνες για οπλοκατοχή και οπλοχρησία.
Από την ποινή θα αφαιρεθεί ο ένας χρόνος που ο 27χρονος ήταν προφυλακισμένος, ενώ το Δικαστήριο αποφάσισε και τη δήμευση των αντικειμένων του εγκλήματος. Στον 27χρονο αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, της συμπεριφοράς του θύματος απέναντι στον δράστη, καθώς και της ομολογίας του εγκλήματος από τον νεαρό.
Ωστόσο, οι συνήγοροι του 27χρονου άσκησαν έφεση, η οποία είχε ανασταλτική ισχύ. Έτσι, ο 27χρονος αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Δάκρυα χαράς έτρεξαν και από τα μάτια των αδερφών του Αλέξη και της μητέρας του, οι οποίοι αγωνιούσαν για την τύχη του 27χρονου μέχρι αργά χτες το βράδυ, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πατρών.
Η συγκλονιστική απολογία και οι αποκαλύψεις
Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα συνεχίστηκε η δίκη του 27χρονου πατροκτόνου στη Ζάκυνθο, ο οποίος υποστήριξε ότι σκότωσε τον πατέρα του για να γλιτώσει τα μικρότερα αδέλφια του και τον ίδιο από την κακοποίηση, με την απολογία του.
Φτάνοντας στο δικαστήριο, δικοί του άνθρωποι του φώναζαν «είσαι ήρωας». Ο 27χρονος κατηγορούμενος ζήτησε συγγνώμη λέγοντας μεταξύ άλλων, «Δεν ήθελα να σκοτώσω τον πατέρα μου, ο ίδιος ο πατέρας μου με αυτά που έκανε μου δημιούργησε πόνο, οργή. Δεν υπήρχε μέρα που να μη φάμε ξύλο, που να μη δω τη μητέρα μου να σέρνεται, που να μη βγάζω αίμα από το στόμα και τη μύτη. Δεν ήταν πατέρας, ήταν τέρας. Δεν ενδιαφερόταν για κανέναν”.
Αποκάλυψε ακόμη ότι ο πατέρας του τον εξωθούσε στη ζητιανιά: “Τον μεγαλύτερο εξευτελισμό τον έζησα ένα πρωί. Περάσαμε με το καράβι στη Κυλλήνη. Μου έσκισε τα ρούχα και με έβαλε να ζητιανεύω για να βγάλει λεφτά. Τα άλλα παιδιά έπαιζαν και με έβλεπαν να ζητιανεύω. Δε θα το ξεχάσω ποτέ. Είναι περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα”.
Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή του για το πώς έφτασε στη δολοφονία του πατέρα του: «Μου είχε πει «θα π… ξω εγώ την αδελφή σου και όταν δε θα μπορώ θα την π… ξεις εσύ. Συνέχιζε να με πιέζει, να του φέρω γυναίκα και συγκεκριμένα την αδελφή μου. Μου είπε πως αν δεν του την πάω, θα μας σκοτώσει όλους και τα μικρά παιδιά του και μετά θα αυτοκτονήσει. Τρελάθηκα και έγινε, ό,τι έγινε. Ο ίδιος ο πατέρας μου με ανάγκασε να φτάσω σ’ αυτό το σημείο».
Την ενοχή του ζήτησε ο εισαγγελέας
Ο εισαγγελέας είχε ζήτησε την ενοχή του νεαρού, υποστηρίζοντας ότι η δολοφονία διαπράχθηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και όχι εν βρασμώ ψυχής. Όπως ανέφερε, από τις καταθέσεις των δύο μικρότερων αδελφών του δράστη, δεν προκύπτει σεξουαλική ή άλλη κακοποίηση, ενώ φαίνεται πως είχαν ειλικρινή αγάπη στο πρόσωπό του. Έκανε ακόμη λόγος για εκθέσεις κοινωνικών λειτουργών που αποδομούν τους ισχυρισμούς του νεαρού.
«Είχε πάρει την απόφαση του, μέρες πριν τη δολοφονία την οποία οργάνωσε ψύχραιμα και μεθοδικά. Στόχευσε το θύμα με γεμάτη καραμπίνα και έδωσε τη χαριστική βολή, έδρασε σαν ένας ψυχρός δολοφόνος» είπε χαρακτηριστικά.
Ως κίνητρα του δράστη παρουσίασε την ντροπή, την απόρριψη, τον εξευτελισμός και την άρνηση του θύματος να βοηθήσει στο ζήτημα της ιθαγένειας του νεαρού.
«Το μίσος είναι το κίνητρο που τον οδήγησε να τον εκτελέσει με τη χαριστική βολή που σμπαράλιασε το κεφάλι του θύματος», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι μετά τη δολοφονία ο νεαρός προχώρησε και στην ηθική εξόντωση του θύματος.