“Παύλος Φύσσας – Ελεύθερο πνεύμα” – Δείτε το νέο ντοκιμαντέρ του Eteron

Διαβάζεται σε 4'
“Παύλος Φύσσας – Ελεύθερο πνεύμα” – Δείτε το νέο ντοκιμαντέρ του Eteron
Το μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι SOOC

Δείτε το νέο ντοκιμαντέρ του Eteron “Παύλος Φύσσας-Ελεύθερο Πνεύμα” διάρκειας 30 λεπτών, που δημοσιεύεται σήμερα με αφορμή τη συμπλήρωση 11 χρόνων από τη δολοφονία του.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 11 χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, το Eteron –  Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή δημοσιεύει σήμερα, ντοκιμαντέρ με τίτλο “Παύλος Φύσσας | Ελεύθερο Πνεύμα”.

Στο ντοκιμαντέρ διάρκειας 30 λεπτών, συζητήσαμε με την μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα, τον φίλο του, Θανάση – Tiny Jackal, με τον Διευθυντή του “Σημείο για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς”, Κωστή Παπαϊωάννου και τον Δικηγόρο Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, Θανάση Καμπαγιάννη.

Η κα Μάγδα Φύσσα, μεταξύ άλλων μιλάει για την μοιραία νύχτα: Εκείνο το βράδυ τελείωσε η ζωή μας. Του Παύλου και η δικιά μας μαζί. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι, πέρα από τον πόλεμο και τον ξεριζωμό που μπορεί να νιώθει, και αυτό που προσπαθείς να γλυτώσεις από έναν πόλεμο. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο που να συγκλονίσει τον άνθρωπο. Από αυτό, το να χάσεις το παιδί σου. Χάνεις τα πάντα”.

Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Κερατσίνι για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Στέλνοντας ένα μήνυμα για την ημέρα της 11ης επετείου από την δολοφονία του γιου της, αναφέρει: “Εμείς διαλέξαμε αυτό το δρόμο για να τιμήσουμε τον Παύλο και τους νεκρούς μας γενικότερα. Το δρόμο της θύμησης, της μνήμης. Να μην ξεχάσουμε. Θα ‘θελα να δω κάποια στιγμή πριν φύγω, ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έχει καταλάβει τι σημαίνει φασισμός. Κάτι που σήμερα δεν γνωρίζουμε καλά. Ότι ο Παύλος έφυγε από χέρι φασίστα, νεοναζί φασίστα και να μη το ξεχάσει η κοινωνία αυτό. Γιατί ήθελε πολύ απλά να περπατά ελεύθερος στην γειτονιά του. Γιατί ήταν ελεύθερος άνθρωπος. Αυτό πλήρωσε λοιπόν ο Παύλος. Όμως το βράδυ εκείνο μαζί με τη ζωή του, αυτός που κέρδισε είναι η ελευθερία, και αυτό που σκότωσε ο ίδιος είναι τον φόβο”.

Ο Θανάσης – Tiny Jackal, μας μίλησε για τη δράση του Συλλόγου “Παύλος -Killah P- Φύσσας” σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως: “Είναι μια κληρονομιά που θα μείνει όχι μόνο για τους κοντινούς ανθρώπους του Παύλου Φύσσα αλλά για όλο το κοινωνικό σύνολο”, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά “Ελπίζω όσοι έχουμε μείνει εδώ πίσω να καταφέρουμε να μην πάει στράφι όλο αυτό”.

Ο Δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων Αλιεργατών, κ. Θανάσης Καμπαγιάννης, επισημαίνει για την δικαστική μάχη ότι: “Στην άσκηση της δικαστικής δίωξης δηλαδή στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτέμβρη του 2013, έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι για πρώτη φορά η ηγεσία της Xρυσής Aυγής διερευνάται για την τέλεση αξιόποινων πράξεων ως διευθυντικό κέντρο”, ενώ προσθέτει ότι “για την συγκεκριμένη υπόθεση εξαρχής είχε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα ότι υπήρξε συντριπτικό αποδεικτικό υλικό. Dηλαδή πέραν από τις πολιτικές αξιολογήσεις ή και τις ιδεολογικές προτιμήσεις που μπορεί να έχει κάποιος”.

Παύλος Φύσσας
Το μνημείο του Παύλου Φύσσα SOOC

Τέλος ο κ. Κωστής Παπαϊωάννου, Διευθυντής του “Σημείο για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς”, μιλώντας για εκείνο τον Σεπτέμβρη τονίζει ότι “θα καταγραφεί στην νεότερη ελληνική ιστορία ως μια εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη περίοδος, ήταν η κορύφωση μιας σταδιακής κλιμάκωσης της επιθετικότητας της Χρυσής Αυγής στο δημόσιο χώρο”, ενώ συμπληρώνει μεταξύ άλλων: Ο θάνατος του Φύσσα με τον τρόπο που έγινε συμπυκνώνει όλα όσα είχαμε ζήσει στο προηγούμενο διάστημα και όλα όσο αρνείτο να δει η ελληνική πολιτεία. Δηλαδή ότι είχαμε οργανωμένο ρατσιστιστικό έγκλημα στη χώρα, ότι είχαμε επιθέσεις εναντίον μεταναστών αλλά και εναντίον Ελλήνων.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται στη δράση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, καθώς και στη δράση που ανέπτυξε το Παρατηρητήριο στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

  • Παραγωγή: Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή
  • Σκηνοθετική Επιμέλεια: Βασίλης Πανάγου
  • Καλλιτεχνική Επιμέλεια & Διεύθυνση Παραγωγής: Ελένη Κατωμερή
  • Βοηθός Παραγωγής: Σωτήρης Τσίτος

Δείτε το ντοκιμαντέρ του Eteron “Παύλος Φύσσας – Ελεύθερο πνεύμα” εδώ:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα