‘Πέρασμα’ η Ήπειρος για τη διοχέτευση ναρκωτικών από την Αλβανία στην Ευρώπη

‘Πέρασμα’ η Ήπειρος για τη διοχέτευση ναρκωτικών από την Αλβανία στην Ευρώπη

Έντεκα τόνοι χασίς κατασχέθηκαν το 2017 στα ελληνοαλβανικά σύνορα, έναντι 4 τόνων το 2016

Αύξηση-μαμούθ στις κατασχέσεις ναρκωτικών από Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία που ξεπερνάει το 200% κατ’ έτος, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι έμποροι ναρκωτικών της γειτονικής χώρας διοχετεύουν στη χώρα μας τις μεγαλύτερες ποσότητες χασίς που παράγουν, προκειμένου από εδώ να κατευθυνθούν στα Βαλκάνια, στην υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω Ιταλίας, ακόμη και στην Τουρκία.

Τα νούμερα που καταγράφουν τα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ. στα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι εντυπωσιακά, καθώς το 2017 κατασχέθηκαν περίπου 11 τόνοι ναρκωτικών στις συγκεκριμένες περιοχές, όταν αυτή η ποσότητα το 2016 είχε περιοριστεί σε τέσσερις τόνους.

«Οι μεγάλες κατασχέσεις οφείλονται στην αποτελεσματικότητά μας, στο γεγονός ότι έχουμε αυξήσει μέρα νύχτα τους ελέγχους και τις περιπολίες, σε δύσβατες περιοχές των συνόρων», είπε στο news247.gr ο επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στην Ήπειρο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας. Εξήγησε πως έχουν συγκροτηθεί σε όλες τις περιοχές της Ηπείρου και ιδιαίτερα στα περάσματα των συνόρων ειδικές ομάδες που ασχολούνται με την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών από την Αλβανία. «Φαίνεται ότι στη γειτονική χώρα οι καλλιέργειες είναι πάλι αυξημένες», είπε με νόημα. Παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί και στα συνοριακές περιοχές των νομών της Δυτικής Μακεδονίας, όπου ο κατασχέσεις ήταν και το 2017 αυξημένες σε σχέση με το 2016. Και εκεί η ασφάλεια έχει συγκροτήσει ειδικές ομάδες που περιπολούν μόνον στις δύσβατες περιοχές και στα συνοριακά χωριά, που αποτελούν περάσματα της μεθορίου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 2017 οι αστυνομικές υπηρεσίες της Ηπείρου κατέσχεσαν 9 τόνους και 202 κιλά χασίς, όταν το 2016 οι κατασχεθείσες ποσότητες στην Ήπειρο ήταν 2 τόνοι και 770 κιλά χασίς, μες την αύξηση να έχει υπολογιστεί σε 232%. Στη Δυτική Μακεδονία πέρσι κατασχέθηκαν 1 τόνος και 651 κιλά χασίς, ενώ το 2016 1 τόνος και 136 κιλά χασίς με την αύξηση να φτάνει το 45%. Ήδη πάντως και το 2018 καταγράφονται αυξημένες… ροές ποσοτήτων χασίς από τα ίδια περάσματα των ελληνοαλβανικών συνόρων, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τις κατασχέσεις. Συγκεκριμένα στη Δυτική Μακεδονία σε δέκα υποθέσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατασχέθηκαν περίπου 250 κιλά χασίς, ενώ στην Ήπειρο σε τέσσερις υποθέσεις τον Ιανουάριο κατασχέθηκαν περίπου 343 κιλά χασίς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι επιτελείς των διωκτικών αρχών, τα ναρκωτικά από τη γειτονική χώρα εκτός από την εσωτερική ελληνική αγορά κατευθύνονται από την Ελλάδα προς όλες τις κατευθύνσεις. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί πως μεγάλες ποσότητες προορίζονται για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φτάνουν εκεί μέσω Ιταλίας όπου μεταφέρονται κυρίως με ταχύπλοα. Επίσης, μεγάλες ποσότητες κατευθύνονται στις άλλες βαλκανικές χώρες, πάλι όμως μέσω της Ελλάδας και των περασμάτων των ελληνοβουλγαρικών και των ελληνοσκοπιανών συνόρων.

Αυτό που έχει προξενήσει εντύπωση στη δίωξη ναρκωτικών είναι πως ένα μέρος των εισαγόμενων ποσοτήτων κατευθύνεται στην Τουρκία, παρ’ ότι παραδοσιακά ακολουθούνταν η αντίθετη πορεία τα προηγούμενα χρόνια. Τι συμβαίνει: Λόγω του πολέμου, ειδικά στο Ιράκ και τα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί στην τουρκοϊρακινή μεθόριο περιορίστηκε η διακίνηση χασίς σε εκείνα τα σημεία. Η εξαγωγή αλβανικού χασίς από την Ελλάδα στην Τουρκία διαπιστώθηκε με συλλήψεις που έγιναν κυρίως το 2017 στον Έβρο και σε άλλους νομούς της Θράκης, με μεταφορείς κυρίως αραβόφωνους πρόσφυγες και μετανάστες. Τα ναρκωτικά μεταφέρονταν στην άλλη πλευρά του Έβρου με βάρκες μέσω του ποταμού στο αντίθετο δρομολόγιο των προσφυγικών ροών. Τα περιστατικά πάντως αυτά έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα