Περισσότερα από 1 εκατ. χάπια Captagon σε κοντέινερ στον Πειραιά
Πρόκειται για το ναρκωτικό των τζιχαντιστών του ISIS. Μόλις με το 1/3 της καταμέτρησης στις πλάκες μολύβδου βρέθηκαν 1.000.000 χάπια και η καταμέτρηση συνεχίζεται-Οι Αρχές πιστεύουν ότι ο τελικός προορισμός δεν θα ήταν η Κροατία αλλά η Μέση Ανατολή και πως τέτοιες πρακτικές γίνονται για να χάσουν οι Αρχές διεθνώς τα ίχνη των φορτίων
- 09 Ιανουαρίου 2019 16:38
Ακόμη μία τεράστια ποσότητα χαπιών Captagon, του ναρκωτικού δηλαδή που καταναλώνουν οι τζιχαντιστές του ISIS για να γίνονται πιο επιθετικοί και να παραμένουν δραστήριοι και άφοβοι, εντοπίστηκε στο Λιμάνι του Πειραιά.
Όπως έχει αναφερθεί ξανά το κοντέινερ που προερχόταν από την Λατάκεια της Συρίας θα κατέληγε μέσω του Πειραιά στην Κροατία και από εκεί πίσω στην Μέση Ανατολή. Οι Αρχές πιστεύουν άλλωστε πως οι απανωτές μεταφορές αυτών των κοντέινερ γίνονται στο πλαίσιο της πρακτικής που ακολουθούν τα μέλη του κυκλώματος για να μπερδεύουν τις Αρχές διεθνώς.
Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των ελληνικών και τουρκικών Αρχών, ενώ με την καταμέτρηση μόλις του 1/3 των ποσοτήτων που κρύβουν οι πλάκες μολύβδου, ξεπερνά το 1.000.000 χάπια captagon. Δεν είναι όλες οι ράβδοι κούφιες επίσης για να αποπροσανατολίσουν τις Αρχές, ενώ η διάνοιξη των 544 συνολικά ράβδων, συνεχίζεται σε μηχανουργείο. Σημειώνεται ότι η επιλογή του μολύβδου ήταν για να μην μπορούν να γίνουν αντιληπτά τα ναρκωτικά κατά τον έλεγχο από τα Χ-RAY μηχανήματα του λιμανιού.
Η έρευνα συνεχίζεται μέχρι την πλήρη καταμέτρηση της ποσότητας και μέχρι να εντοπιστούν τα άτομα που κρύβονται πίσω από την μεταφορά των ναρκωτικών.
Για την υπόθεση, ο Διευθυντής της Ασφαλείας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος δήλωσε:
«Η υπόθεση, αφορά στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας συνθετικών ναρκωτικών (captagon), που προορίζονταν, μέσω παραπλανητικών θαλασσίων οδών, για χώρες της Μέσης Ανατολής.
Συγκεκριμένα, μετά από τη συνεργασία που αναπτύχθηκε με την ομόλογη Τουρκική Υπηρεσία, προέκυψε η μεταφορά, μέσω θαλάσσης, εμπορευματοκιβωτίου (container) με περιεχόμενο ράβδους μολύβδου, το οποίο είχε ξεκινήσει την 15-12-2018, με εταιρεία διεθνών μεταφορών, από την Λατάκεια Συρίας με προορισμό την Κροατία και ενδιάμεσο σταθμό το Λιμάνι του Πειραιά.
Το συγκεκριμένο container εντοπίσθηκε στην περιοχή του Ικονίου Περάματος και ελέγχθηκε με τη συνδρομή κατά περίπτωση του Λ.Σ, των Τελωνειακών Αρχών και του ΣΔΟΕ.
Από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκαν κατανεμημένες σε 24 παλέτες, 544 ράβδοι μολύβδου, εντός των οποίων είχε αποκρυβεί μεγάλη ποσότητα συνθετικών ναρκωτικών (captagon). Μέχρι στιγμής έχει ελεγχθεί το 1/3 των ράβδων και έχει κατασχεθεί ποσότητα 1.000.000 δισκίων περίπου».
Για την ίδια υπόθεση, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος δήλωσε:
«H Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εντόπισε στο λιμάνι του Πειραιά σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών δισκίων CAPTAGON.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας με τις ομόλογες Αρχές της Τουρκίας και προέκυψε η δια θαλάσσης μεταφορά εμπορευματοκιβωτίου με μεταφορική εταιρεία από την Λατάκεια Συρίας με προορισμό την Κροατία, με ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι του Πειραιά.
Ακολούθησε αναλυτική διασταύρωση στοιχείων και κατόπιν εξακριβώσεων εντοπίστηκε το εμπορευματοκιβώτιο, πριν αυτό μεταφορτωθεί και αναχωρήσει, στον τελωνειακό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο Περάματος, όπου ελέγχθηκε με τη συνδρομή των Τελωνειακών Αρχών του Σ.Δ.Ο.Ε και του Λιμενικού Σώματος.
Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν συνολικά 544 ράβδοι μολύβδου, μέσα στους οποίους αποκρύπτονταν τα συνθετικά ναρκωτικά.
Πρόκειται για κατασκευές ειδικής χρήσεως οι οποίες χρησιμοποιούνται με σκοπό την απόκρυψη των ναρκωτικών, καθώς η χημική σύσταση του μολύβδου προκαλεί δυσχέρειες στον εντοπισμό τους μέσω συσκευών ηλεκτρονικής απεικόνισης (X–RAYS), ενώ παράλληλα φέρει μεγάλο βαθμό δυσκολίας στη διάνοιξή του. Επιπλέον η νομιμότητα του φορτίου από μόνη της αποτελεί αποτρεπτικό στοιχείο για τον περαιτέρω έλεγχο αυτού.
Μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευτεί περίπου 1 εκ. δισκία του συνθετικού ναρκωτικού CAPTAGON, στο 1/3 των μολύβδινων ράβδων που έχουν διανοιχθεί, καθώς η διαδικασία διάνοιξής τους συνεχίζεται σε ειδικό μηχανουργικό χώρο.
Οι έρευνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνεχίζονται, σε συνεργασία με Αρχές της Τουρκίας και της Κροατίας».