Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα ύψη η τιμή του, “θηλιά” οι φόροι για τους καταναλωτές
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης μιλώντας στο News 24/7, ένα εικοσιτετράωρο πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί για ένα "δύσκολο χειμώνα" - Τι προτείνει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών στην κυβέρνηση.
- 14 Οκτωβρίου 2018 08:12
Μπορεί την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου να ξεκινάει επίσημα και φέτος η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, όμως το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ” καθώς οι υψηλές τιμές που διαμορφώνονται στον “μαύρο χρυσό” τον καθιστούν είδος πολυτελείας” για την πλειοψηφία των νοικοκυριών που προσπαθούν αυτή την περίοδο να καλύψουν άλλες βασικές ανάγκες.
Αυτό είναι το κλίμα της αγοράς όπως το περιγράφει στο News 24/7 ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, που προβλέπει έναν “δύσκολο χειμώνα” για τους πολίτες αν δεν παρθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα. Σύμφωνα με όσα μας είπε, η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα φτάνοντας ακόμη και το 1.22 ευρώ/λίτρο στις απομακρυσμένες περιοχές, την ώρα που πέρυσι η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 95 λεπτά/λίτρο.
“Είναι πανάκριβο το πετρέλαιο θέρμανσης. Η διαφορά για παράδειγμα σε σχέση με πέρυσι θα είναι περίπου στα 200 ευρώ επιπλέον ανά χιλιόλιτρο. Για αυτό υπάρχει και μια απροθυμία στον κόσμο. Όχι μόνο παραγγελίες δεν υπάρχουν αλλά πολλοί συμπολίτες μας αποφεύγουν να ρωτήσουν ακόμη και διερευνητικά. Προσπαθούν να καλύψουν άλλες ανάγκες αυτή την περίοδο. Το πετρέλαιο είναι ένα κοινωνικό αγαθό και κάποιοι το τιμωρούν μέσω της υπερφορολόγησης. Τιμωρούν ουσιαστικά έξι εκατομμύρια πολίτες που χρησιμοποιούν για την θέρμανση τους το πετρέλαιο. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά προβλέπω έναν δύσκολο χειμώνα” μας λέει ο κ. Κιούσης.
Πως μπορούμε όμως να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου όταν στις διεθνείς αγορές σημειώνει ένα ξέφρενο ράλι ανόδου; τον ρωτάμε. “Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να επέμβουμε στη διεθνή κερδοσκοπία θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα ρίχνει τους φόρους και να κάνει το πετρέλαιο προσιτό στον κόσμο” μας απαντά και συνεχίζει: “Η κυβέρνηση όταν εξελέγη το 2015 είχε δεσμευτεί ότι θα πάει τον ειδικό φόρο στα επίπεδα του 2010 που ήταν 60 ευρώ +ΦΠΑ το χιλιόλιτρο. Αντ’ αυτού τον πήγε στα 280 ευρώ +ΦΠΑ το χιλιόλιτρο. Δηλαδή όχι μόνο δεν τον μείωσε αλλά τον αύξησε κιόλας. Πρέπει να μειωθεί άμεσα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης δεν υπάρχει άλλη λύση”, επαναλαμβάνοντας έτσι την πρόταση που έχει διατυπώσει και στο αρμόδιο υπουργείο.
Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι που πια στρέφονται σε άλλες μορφές ενέργειας προκειμένου να ζεσταθούν όπως είναι το φυσικό αέριο (στις πόλεις που υπάρχει η δυνατότητα) αλλά και τα ξύλα με τα τζάκια που κάποτε ήταν περισσότερο διακοσμητικά να καίνε τους χειμερινούς μήνες επί 24ωρου βάσεως.
“Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Ο κόσμος στην προσπάθεια του να βρει έναν πιο φτηνό τρόπο να ζεσταθεί την “πατάει”. Δεν είναι λίγοι οι “μαθητευόμενοι μάγοι” που διαφημίζουν διάφορα θερμαντικά σώματα αμφιβόλου απόδοσης τα οποία ο κόσμος τα αγοράζει και καταλαβαίνει τι έκανε όταν έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος. Αλλά όταν κάποιον τον τιμωρείς θα βρει τρόπο να ζεστάνει τα παιδιά του. Θα ψάξει μια λύση” συμπληρώνει.
Όπως και να ‘χει όσοι βάλετε τελικά πετρέλαιο θέρμανσης θα πρέπει να είστε και σε αυτό ιδιαίτερα προσεκτικοί ακολουθώντας τις οδηγίες που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Σύμφωνα με αυτές όλοι οι καταναλωτές θα πρέπει να:
1. Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή www.fuelprices.gr
2. Πριν την παραλαβή πετρελαίου καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο-Μάιο) ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού και γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.
3. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων.
4. Η παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται κατά προτίμηση από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.
5. Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.
6. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο πρέπει να καταγράφει πάντοτε την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή τόσο πριν όσο και μετά την παραλαβή, παρουσία του βυτιοφορέα.
7. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.
8. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο καλό είναι να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2.5 κυβικά μέτρα (2×1,25×1=2.5 m3) ή 2500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2500:100=25).
9. Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν παρέλθει 5-6 λεπτά.
10. Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ΑΦΜ, η ποσότητα του πετρελαίου, το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λ.π.).
11. Επισημαίνεται ότι όλοι οι καταναλωτές πρέπει να ελέγξουν εάν πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης.
Οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα και καταγγελίες στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, μέσω της ιστοσελίδας www.1520.gov.gr και μέσω της Γραμμής Καταναλωτή 1520.